Suurin pöly Arsenalin paljon odotetun managerikiinnityksen ympärillä on laskeutunut. Niinpä nyt on otollinen aika arvioida analyyttisesti, minkälaisen luotsin Tykkimiehet Unai Emerystä saavat ja miksi he hänet ylipäänsä palkkasivat.
Vain muutama päivä ennen nimitystään huhuihin kiilannut 46-vuotias baski ei ollut kiimaisin esillä pyörinyt nimi, mutta ansaitsee ehdottomasti mahdollisuutensa. Sevillan peräsimessä saavutetut kolme Eurooppa-liigan voittoa takaavat sen.
Sevillan ohella Emery teki hyvää työtä Valenciassa vuosina 2008-2012, johdattaen seuran kolmesti peräkkäin La Ligan kolmoseksi ja sitä kautta Mestarien liigaan. Futiskartalle Emery nousi aikanaan Almeriassa, jonka hän nosti Espanjan pääsarjaan vuonna 2007 ja piti seuran siellä ennen siirtymistään Mestallalle.
Kysymysmerkkejä ilmoille heittää kuitenkin Emeryn aika PSG:n luotsina. Kaksivuotisen pestin avauskaudella mestaruus lipesi Monacolle, mutta toinen kausi tuotti triplan. Mestarien liigassa pelit kuitenkin päättyivät kummallakin kaudella neljännesvälieriin, vaikka baski oletetusti palkattiin juuri euromenestystä silmällä pitäen.
Emery ei onnistunut Ranskan pääkaupungissa, mutta myöskään floppina häntä ei voida pitää. Luotsin pistekeskiarvo oli huima 2,43 per ottelu. Esimerkiksi hiljattain Napolin peräsimeen palkatun Carlo Ancelottin saldo Parc de Princesisllä oli 2,13.
Viime kaudella Emery joutui mahdottoman tehtävän eteen, sillä pariisilaiset eivät olleet hänen, vaan megahankinta Neymarin joukkue. Tämä näkyi muun muassa Mestarien liigan neljännesvälierissä. Emery on aiemmin tullut tunnetuksi hyvänä yksittäisen ottelun taktikkona, mutta Real Madridia vastaan joukkueena pelaamisesta ei ollut tietoakaan – ei varsinkaan, kun Neymar sai pelivälineen.
Päävalmentaja, ei manageri
Monet median edustajat kiinnittivät Emeryn ensimmäisen lehdistötilaisuuden aikana huomiota Arsenalin toimitusjohtaja Ivan Gazidiksen sanavalintoihin. Gazidis puhui Emerystä toistuvasti päävalmentajana, ei managerina. Tämä on tärkeä ja huomionarvoinen ero, sillä Tykkimiehet ovat valmistautuneet Arsene Wengerin jälkeiseen aikaan muokkaamalla organisaatiota mannereurooppalaisempaan suuntaan.
Ranskalaismanageri piti kaikkia naruja käsissään. Wengerin kerrotaan olleen suuressa roolissa vuonna 1999 avatun Colneyn harjoituskeskuksen suunnittelussa. Valmennuspuolella Wenger vastasi harjoitusten vetämisestä ja kaikkien taktisten nyanssien määrittämisestä. Valmentamisen ohella Wenger istui siirtojen päällä ja johti käytännössä kaikkea jalkapalloon liittynyttä toimintaa. Wengerin kokonaisvaltainen ote seurasta ajoi hänet lopulta alamäkeen. Esimerkiksi Sir Alex Ferguson oppi iän myötä delegoimaan tehtäviä. Skotti veti vähenevissä määrin Unitedin harjoituksia ja jakoi taktista vastuuta päteville adjutanteille.
Arsenalin tämän vuoden aikana tekemät kiinnitykset kuvaavat seuran halua uudistua. Barcelonassa aikanaan vaikuttanut Raul Sanllehi aloitti helmikuun alussa seuran jalkapallojohtajana (Head of Football Relations). Dortmundissa pitkään vaikuttanut Sven Mislintat taas palkattiin vastaamaan pelaajaliikenteestä (Head of Recruitment).
Nyt Unai Emery on tullut seuraan päävalmentajaksi, mutta ei manageriksi. Emeryn vastuulla on edustusjoukkueen valmentaminen, ei seuran urheilullisen toiminnan pyörittäminen. Käytännössä Arsenal on siis palkannut kolme meritoitunutta toimijaa hoitamaan Wengerin tehtäviä.
Vaativa pragmaatikko
Emeryn nimityksen jälkeen mediassa pyöri hänen entisen suojattinsa Joaquinin kommentit. Real Betis -pelaajan mukaan Emery rakastaa videoita – jopa niin paljon että Joaquinilta loppui popcornit niitä katsoessa.
– Jalkapallo on hänelle pakkomielle – se on käytännössä katsoen sairaus. Hän on yksi parhaista valmentajista, joka minua on valmentanut, Joaquin jatkoi.
Ensimmäisessä lehdistötilaisuudessa Emery kertoi haluavansa hallita palloa ja prässätä korkealta. Luotsin aiempi ura viittaa kuitenkin pragmaattisempaan lähestymistapaan. Baski opiskelee vastustajiaan antaumuksella ja luo pelisuunnitelmat sen mukaan. Hän ei siis ole ideologinen taktikko, kuten esimerkiksi Pep Guardiola tai Jürgen Klopp, jotka haluavat joukkueensa pelaavan tietyllä tavalla. Emery kuuluu samaan pragmaatikkojen koulukuntaan kuin Zinedine Zidane tai Massimiliano Allegri.
Emeryn suosimat videosulkeiset liittyvät hänen toiseen ominaispiirteeseensä, vaativuuteen. Intohimoisesti jalkapalloon suhtautuva luotsi vaatii pelaajiltaan paljon. Emeryn metodeja kuvataan intensiivisiksi ja useat ex-pelaajat ovat sanoneet hänen tekevän lujasti töitä. Viime viikon lehdistötilaisuudessa tuore Arsenal-käskyttäjä sanoi vaativansa itseltään paljon ja haluavansa ympärilleen ihmisiä, joiden vaatimustaso on korkealla.
Valmennuksellisten ominaispiirteiden ohella Emery on todistetusti hyvä kehittämään pelaajia. Sevillassa hän työskenteli siirtoguruna tunnetun Monchin kanssa, joka hankki seuraan tuntemattomia pelaajia halvalla ja joista Emery kehitti kovan luokan pelimiehiä.
Parhaat esimerkit Monchin ja Emeryn työstä ovat Grzegorz Krychowiak, Vitolo, Carlos Bacca, Kevin Gameiro, Geoffrey Kondogbia sekä Steven N’Zonzi. Jokainen tuli Sevillaan alle 10 miljoonalla eurolla ja suurin osa on jatkanut matkaa noin 30 miljoonan euron hintalapuilla.
Emeryn kolme ja puoli vuotta kestäneen Sevilla-pestin aikana huomionarvoista on se, että seura jäi joka kesänä siirtomarkkinoilla useita kymmeniä miljoona plussalle. Toisin sanoen Sevilla menetti avainpelaajiaan joka kesä, mutta Emery onnistui koulimaan tuntemattomista nimistä uusia vastuunkantajia.
Emeryn nimitys symboloi muutosta
Wengerin eroilmoituksen jälkeen huhumyllyt kävivät kuumana, kun mediassa arvuuteltiin, kuka vapautuneeseen pestiin palkataan. Osa halusi seuraan Wengerin työn jatkajan, osa taas täydellistä muutosta. Emery edustaa ehdottomasti jälkimmäistä.
Ja muutosta Arsenal kaipasi. Etenkin päättyneellä kaudella Tykkimiehet olivat kärkikuusikon selkeästi huonoin joukkue.
Emery on monin paikoin valmentaja, jollaista Arsenal kaipasi. Ensinnäkin hänen kykynsä organisoida joukkueensa pelaamista ja huomioida vastustajan vahvuudet ovat juuri sitä, mitä Arsenalista on viime vuosina puuttunut. Wengerin vapaasti virrannut hyökkäyspeli tuotti tulosta pienempiä vastaan, mutta pääkilpailijoiden jalkoihin Tykkimiehet jäivät pahasti. Wengerin saldo muita kärkikuusikon seuroja vastaan viimeisen kahden kauden aikana oli kolme voittoa, kuusi tasapeliä ja 11 tappiota.
Tulevalla kaudella on mielenkiintoista nähdä, ovatko esimerkiksi Granit Xhaka tai Shkodran Mustafi niin huonoja, mitä viimeiset kaksi kautta ovat antaneet ymmärtää, vai onko kaksikko jäänyt Wengerin taktisen kyvyttömyyden uhriksi. Ryhmässä on edellä mainitun kaksikon ohella runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia, josta Emeryn odotetaan saavan enemmän irti.
Toinen Emeryn ominaispiirre, mikä Emiratesilla tulee tarpeeseen, on vaatimustaso. Arsenal on näyttänyt viime kausina liian mukavuudenhaluiselta ja sitä kautta henkisesti heikolta. Siinä, missä esimerkiksi Antonio Conte tai Mauricio Pochettino ovat harjoitelleet mitä pienimpiä yksityiskohtia, on Wengerin suurpiirteisempi tyyli kaatunut aina samoihin ongelmiin: heikkoon puolustuspeliin ja kerran pari kauteen iskeviin henkisiin kipseihin.
Emeryn nimityksen symbolista arvoa on tulkittu myös toisella tavalla. Osa on nähnyt baskin olevan sopivan profiilin luotsi voittojen maksimointiin pyrkivien omistajien näkökulmasta.
Valmentajataivaan kärkinimi, kuten Max Allegri olisi luultavasti vaatinut runsaasti siirtovaroja joukkueen vahvistamiseksi. Emery taas teki rajallisilla resursseilla toimimisesta lähes taidetta. Oletusarvona on siten se, että Emery ei tarvitse isoa siirtokassaa, vaan kykenee nostamaan seuran takaisin kärkinelikkoon pienemmillä panostuksilla.
Se, onko Emeryn nimitys silmänkääntötemppu, riippuu siitä, minkä kokoluokan seurana Arsenalia pitää. Viime vuosien pelillisten ansioiden perusteella pohjoislontoolaiset eivät ole suurseura. Talous kuitenkin kertoo muuta. Deloitte arvioi Football Money League -raportissaan Tykkimiesten lähes 500 miljoonan euron liikevaihdon olevan maailman kuudenneksi suurin. Talouslehti Forbes arvioi Arsenalin olevan maailman kuudenneksi arvokkain seura.
Arsenalin palkkabudjetti on tiettävästi kuitenkin kaukana maailman parhaita palkkoja maksavista seuroista ja kotimaan kentillä neljänneksi suurin. Palkat ovat kuitenkin kasvamaan päin, sillä Mesut Özilistä tuli tammikuussa yksi sarjan parhaiten palkatuista pelaajista.
Kaiken kaikkiaan Emeryä voi pitää ikään kuin välimallin valmentajana, joka sivuaa monia toiveita. Ensinnäkin baski on iso nimi, jolla on pokaalien ja PSG:n valmentamisen myötä uskottavuutta. Hänellä riittää taktista osaamista, vaikka hän ei edustakaan Guardiolan kaltaista piinkovaa idealismia. Emery pystyy repimään käytössä olevasta materiaalista paljon irti ja mukautumaan siihen. 46-vuotiaana hän on yhä nuori valmentaja.
Baski on samalla myös turvallinen valinta. Huomattavasti turvallisempi, kuin nollan ottelun managerikokemuksella varustettu Mikel Arteta.
Arsenal kaipasi muutosta ja Emeryn myötä sitä on tulossa. Liigamestaruudesta Tykkimiehet eivät ensi kaudellakaan taistele, vaan Emeryn tavoite on hivuttaa seuraa lähemmäs kärkeä ja palata takaisin Mestarien liigaan.
Emeryn allekirjoittama kolmen vuoden sopimus on peruspalkaltaan pienempi kuin West Hamin Manuel Pellegrinin. Baskia odottaa kuitenkin mukavat bonukset, mikäli tavoitteet täyttyvät. Arsenalin penkin päässä istuu ensi kaudella manageri, jolla on tulosvastuuta. Se on hyvä ensimmäinen askel matkalla kohti huippua.
Lähteet: Arsenal.com, Transfermarkt, Deloitte, Planet Football, Mirror, Daily Star
Kansikuva: Marc Mueller/Getty Images