Näkökulma: Siirto, jossa kaikki voittavat – Gonzalo Higuainin hankinta siivittää Chelsean kärkinelikkoon

Tammikuun odotetuin iso siirto näki päivänvalon, kun Gonzalo Higuain siirtyi Chelseaan. Kyseessä on loppukauden mittainen lainapesti. Halutessaan Chelsea voi vuokrata Juventuksen omistaman pelaajan ensi kaudeksi 18 miljoonalla eurolla tai vaihtoehtoisesti ostaa 31-vuotiaan maalipyssyn omakseen 36 miljoonalla eurolla.

Kauppa on Chelsean kannalta erinomainen, sillä riskit ovat minimissä, vaikka Higuainin lähemmäs 300 000 euron viikkopalkka lankeaa tiettävästi länsilontoolaisten maksettavaksi.

Higuainin hankinta melko riskittömällä lainapestillä on erittäin hyvää bisnestä Chelsealta, kun ottaa huomioon sen kontekstin. Sinisten oli pakko hankkia ykköskärki, sillä Alvaro Moratasta ei vastuulliseen rooliin ollut. Maurizio Sarrille tutun Higuainin pestaaminen oli huomattavasti turvallisempi vaihtoehto, kuin 50 miljoonan euron pulittaminen Bournemouthin 26-vuotiaasta Callum Wilsonista, jonka polvia on operoitu useampaan otteeseen.

El Pipita tuo Stamford Bridgelle ennen kaikkea maaleja. Italian ja Espanjan pääsarjoissa argentiinalainen on takonut yli 100 täysosumaa. Higuainin tähän mennessä paras kausi oli juuri Sarrin alaisuudessa vietetty 2015-16 sesonki, jolloin maaliverkko venyi Napolin paidassa peräti 36 kertaa sarjapeleissä. Terävästi vastustajan puolustuslinjan selustaan spurttaava hyökkääjä osui Sarrin opissa peräti 86 minuutin välein.

Higuain ei kuitenkaan ole pelkkä maalilinko. AC Milania luotsaava Gennaro Gattuso valitteli suojattinsa pyrkineen vastoin toiveitaan pelaamaan kokonaisvaltaisen hyökkääjän roolia, kun entinen keskikenttäpelaaja halusi Higuainista enemmän puhtaan poacherin.

Länsi-Lontoossa Higuainilta odotetaan ensisijaisesti kuitenkin maaleja. Näin ainakin Sarrin mukaan.

– Toivomme hänen tuovan maaleja. Hän on erittäin hyvä myös pelin muilla osa-alueilla, mutta juuri maalit ovat toiveissamme. Hänellä on ollut viime aikoina vaikeaa, mutta toivon mukaan saamme nostettua hänet takaisin parhaalle tasolleen, Sarri kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Chelsean toimitusjohtaja Marina Granovskaia taas kertoi Higuainin olleen seuran hankintalistan ykkösnimi.

Chelsea kaipasi kipeästi viimeistelyvoimaa

Higuain on paitsi loistava viimeistelijä, tuntee hän Sarrin pelitavan ja metodit Napolista. Näin ollen sopeutuminen korkeaan prässiin ja pystysuuntaisiin syöttökolmioihin ei pitäisi olla ongelma.

Sarri toivoo tutulta kärjeltä maaleja syystäkin, sillä juuri maalintekovoimaa Chelsea kaipaa. Joukkue on ollut liiaksi Eden Hazardin varassa, joka on tykittänyt 10 sarjamaalia. Sinisten ongelma on maalien suhteen ollut erityisesti se, että lukuisista huippupelaajista huolimatta maalintekopotentiaalia on kovin vähän. Esimerkiksi keskikentän kolmikolta JorginhoKante ja Kovacic on turha odottaa montaa osumaa. Toistaiseksi kolmikko on maalannut yhteensä neljä kertaa.

Vastaavasti hyökkäyksessä Pedro on osunut seitsemän kertaa, mutta enemmän pelintekijänä tunnettu Willian vain kolmesti. Moratan maalisaldo näyttää viittä.

Maaliodottamien muodossa Chelsea on viimeistellyt odotetunlaisesti, sillä sen maalaamat 40 maalia on vain puoli maalia sen xG:tä enemmän. Todellisuudessa isot seurat peittoavat xG:nsä pitkässä juoksussa lähes poikkeuksetta. Esimerkiksi Tottenham on viimeistellyt yli kahdeksan maalia xG:tään enemmän, Arsenal liki 11.

Tämä johtuu erityisesti siitä, että niiden riveistä löytyy huippuviimeistelijöitä, jotka pystyvät peittoamaan todennäköisyyksiä. Vastaavasti Morata jäi jopa 1,5 maalia omasta odottamaastaan. Higuainin myötä tilanteen pitäisi korjautua.

Higuain on pelannut uransa parhaan kauden juuri Sarrin alaisuudessa. (Gabriele Maltinti/Getty Images)

Higuain saattaa pelastaa Sarrin

Sarrin ja Chelsean liitto on ollut mutkikas. Italialainen yllätti kaikki alkusyksystä, kun vaativa pelitapa näytti iskostuneen pelaajien selkäytimiin ennätysajassa. Länsilontoolaiset voittivat ensimmäisestä kymmenestä pelistään seitsemän ja kokivat ensimmäisen tappionsa vasta marraskuun lopussa.

Tietyllä tapaa Sarri on joutunut oman menestyksensä uhriksi, sillä hän on saanut kovaa kritiikkiä aina tulosten notkahdellessa. Tämä ei yllätä, sillä lyhytjännitteisyydestään tunnetussa Chelseassa sytytyslanka on lyhyt ja managerille työpaikka on ollut mallia tulos tai ulos.

Sarri on kuitenkin prosessivalmentaja. Tämän ei pitäisi tulla Chelsean kannattajille yllätyksenä. Ex-pankkiiri peluuttaa ”Sarrismoa”, eikä tee kompromisseja. Sarri on periaatteen mies, jolle jalkapallo on voittamisen lisäksi viihdettä. Vaikka italialainen työskentelee usein kellon ympäri, ei vaativaa pelitapaa implementoida hetkessä – varsinkaan, kun Sarri on saanut tulla toimeen hyvin erilaiseen jalkapalloon rakennetulla materiaalilla.

Tässäkin suhteessa Higuainin saaminen on Sarrille mainio uutinen. Huippuhyökkääjän pitäisi tuoda maaleja ja tehoja prässipelaamiseen. Hän myös vapauttaa Hazardin vasempaan laitaan.

Jos Sarri saa Higuainin edes lähelle sitä tasoa, jolla argentiinalainen pelasi kaksikon työskennellessä Napolissa, on Chelsea menossa vahvasti kohti kärkinelikkoa. Arsenalilla on omat ongelmansa, Tottenham kärsii avainpelaajien poissaoloista ja kuherruskuukautta viettävää ManUa mitataan kunnolla jahka vastustajat kovenevat.

Pahimmassa tapauksessa Sarri saattaisi jopa menettää työpaikkansa, jos Chelsea jäisi kärkinelikon ulkopuolelle. Spekulaatio kuulostaa mielipuoliselta, mutta länsilontoolaisten historia tuntien ei mitenkään mahdottomalta.

Uuden numero ysin myötä Sarrin ja Chelsean tilanne näyttää huomattavasti paremmalta. Siirto Valioliigaan on lottovoitto myös Higuainille. Cristiano Ronaldon tulon myötä 90 miljoonan euron hyökkääjästä tuli ongelmajätettä Torinossa, eikä sekava Milan ollut missään vaiheessa ihanteellinen paikka, etenkin kun Higuain työnnettiin punamustiin, jotta Leonardo Bonucci palaisi Juventukseen. Länsi-Lontoossa kokenut maalisieppo saa rakkautta ja pääsee osoittamaan, miksi on sen arvoinen.

Pitkän tähtäimen ratkaisu tänä vuonna 32 täyttävä Higuain ei kuitenkaan ole, mutta lähtökohtaisesti erinomainen kiinnitys vaikeassa tilanteessa. Chelsealla oli huutava pula uudesta ykköskärjestä, eikä markkinoilla ollut juuri muuta kuin kalliita arpoja pienemmistä seuroista.

Lähteet: Transfermarkt, The Guardian, Chelseafc.com, Understat

Kansikuva: Gabriel Rossi/Getty Images