Kommentti: Daniel Sturridgen ura huipulla on ohi – valitettavasti

Viaplay LogoParas tapa seurata Valioliigaa on tietysti katsoa pelejä. Se onnistuu parhaiten Viaplay-palvelussa.

10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella

Tammikuu 2018 on ollut isojen siirtojen osalta poikkeuksellisen aktiivinen. Yksi seuraa vaihtaneista pelaajista on Liverpoolista West Bromwichiin lainattu Daniel Sturridge. Loukkaantumisten runteleman hyökkääjän lainasiirto kärkijoukkueesta putoamisviivan alle, kertoo Sturridgen uran huipulla olevan paketissa.

Aston Villan, Coventryn ja Manchester Cityn akatemioissa junioriuransa viihtynyt Sturridge nousi kartalle Cityssä, mutta vuonna 1989 syntynyt huippulupaus oli viime vuosikymmenen lopussa auttamatta liian kevyttä kauraa öljyrahalla ryhmäänsä vahvistaneille Taivaansinisille.

Chelseaan siirtynyt nuorukainen nousi kartalle toden teolla lainapestillä vielä tuolloin Valioliigaa pelanneessa Boltonissa. Sturridge ampui Trottersille kahdeksan maalia 12 peliin ja palasi Länsi-Lontooseen kovin odotuksin. Chelseassa birminghamilainen oli ykkösjoukkueen luottopelaaja, mutta pääsi harvoin mielipaikalleen keskushyökkääjäksi. Palkintokaappiin lohkesi kuitenkin liigamestaruus keväältä 2010 ja Mestarien liigan voitto kahta vuotta myöhemmin.

Lopulta Chelsea myi Sturridgen Liverpooliin tammikuussa 2013 noin 13,5 miljoonan punnan kaupassa. Anfieldilla homma lähti heti toimimaan ja englantilainen paukutti peräti 10 maalia kevään aikana ja tarjoili päälle neljä maaliin johtanutta syöttöä.

Kausi 2013-14 oli Sturridgelle ja Liverpoolille lähes täysosuma. Kärkipelaaja paukutteli punapaidoille 22 maalia ja alusti yhdeksän osumaa Brendan Rodgersin yli sata maalia takoneessa hyökkäyskoneessa. Kapellimestari oli tietysti Luis Suarez, joka takoi 31 maalia ja pelasi kenties parasta yksilötason jalkapalloa, mitä koko sarjassa ollaan koskaan nähty.

Uruguaylaisen supertähden läsnäolo auttoi Sturridgea, mutta pelkästään Suarezin vetämänä komea maalimäärä ei syntynyt. Birminghamissa varttunut kärki maalasi elokuun jokaisessa pelissä ja pokkasi kuukauden pelaajan palkinnon, kun Suarez kärsi vielä 10 ottelun pelikieltoa, jonka talismaani sai edelliskeväänä Branislav Ivanovicin puremisesta.

Kyseisen kauden Liverpool muistetaan paitsi hurjan viihdyttävästä hyökkäyspelistään, myös koko Valioliiga-historian kuuluisimmasta liukastumisesta. Mestaruus oli Rodgersin miehistön omissa käsissä, mutta kippari Steven Gerrardin liukastuminen kotipelissä Chelseaa vastaan auttoi vieraat voittoon ja Man Cityn piikkipaikalle, mitä naapurikaupungin seura ei koskaan luovuttanut.

Suarez ja Sturridge olivat tuhoisa kärkipari. Duo heilutti maaliverkkoa kaudella 2013-14 yhteensä 53 kertaa, enemmän kuin yli puolet sarjan joukkueista. (Laurence Griffiths/Getty Images)

Suarez häipyi kesällä odotetusti ja suuntasi Barcelonaan, jonka jälkeen alkoi Sturridgen ja Liverpoolin alamäki. Redsin uuden ykköshyökkääjän alamäki ei kuitenkaan liittynyt peliesityksiin, vaan syksystä 2014 alkaneeseen loukkaantumiskierteeseen.

Kolmen ottelun jälkeen Sturridge sai lihasvamman, jota seurasi takareisivamma ja mies oli sivussa koko syksyn. Huhtikuussa kärki loukkasi lonkkansa, joka piti hänet sivussa vielä seuraavan kauden alussa. Lonkkavaivojen jälkeen Sturridge pelasi kolme ottelua ennen polvi- ja takareisivammoja. Myös viime kausi noudatteli pitkälti samaa kaavaa ja tälläkin kaudella Sturridge on viettänyt hyvän tovin sairastuvalla.

Superkauden jälkeen Sturridge on pelannut kaikki kilpailut mukaan lukien 84 peliä, joista osa tullut vaihtopenkin kautta. Esimerkiksi Suarez on pelannut samassa ajassa 176 virallista peliä Blaugranan paidassa, joista lähes kaikki avauksessa.

Omat haasteensa Sturridgelle on tuonut Jürgen Kloppin intensiivinen pelitapa, sillä loukkaantumisten runtelema hyökkääjä ei ole missään vaiheessa sopeutunut saksalaisen aggressiiviseen vastaprässiin.

Pahempi ongelma ja luultavasti osasyy edellä mainittuun löytyy kuitenkin Sturridgen surullisesta loukkaantumishistoriasta. Viimeisen kolmen ja puolen kauden aikana englantilainen on urakoinut täyden ysikymppisen peräkkäisissä peleissä vain neljästi. Kolme peräkkäistä 90-minuuttista Sturridge on pelannut vain kahdesti, eikä neljää peräkkäistä peliä kertaakaan.

Ikää Sturridgella ei ole kuin 28 vuotta, joka on ihanteellinen ikä hyökkääjälle. Anfieldilla varmasti toivotaan Sturridgelle ehjää ja tuottoisaa lainapestiä The Hawthronsille. Liian isoja toiveita Sturridgen suhteen ei kuitenkaan kannata ladata, sillä maaleja tärkeämpää olisi miehen itsensä kannalta pysyä pelikunnossa.

Huhuissa pyöriteltiin lainasiirtoja Interiin, AS Romaan ja Sevillaan, mutta lopulta osoite oli toiseksi viimeisenä majaileva West Brom, mikä ei ole millään mittareilla Sturridgen kyvyt omaavan hyökkääjän tasoinen joukkue. Ongelma on kuitenkin siinä, ettei mikään huippuseura uskalla ottaa riskiä Sturridgen loukkaantumishistorian omaavan pelaajan kanssa.

Kunnossa ollessaan Sturridge on nopea, taitava ja juonikas hyökkääjä, joka ei ole pelkkä maalinsylkijä, vaan hän on aina kyennyt luomaan tilanteita itsensä lisäksi myös kanssapelaajilleen. Siitä kertoo myös hänen saldonsa Liverpoolissa. Kaikista loukkaantumisista huolimatta Redsissä pelattuun otteluun 133:en mies on tehtaillut 64 täysosumaa ja 24 maaliin johtanutta syöttöä.

Jos ihmeitä ei tapahdu, lisätään Sturridge englantilaishyökkääjien listaan, joilta loukkaantumiset söivät parhaan terän, eikä täyttä potentiaalia koskaan saavutettu. Tähän kategoriaan kuuluvat muun muassa Michael OwenAndy CarrollTheo Walcott ja Sturridgen nykyinen seurakaveri Jay Rodriguez.

Jalkapallo voi olla toisinaan raadollista ja sitä se on Daniel Sturridgen kohdalla viime vuosina ollut. Toki pelaamisen pienemmässä Valioliiga-seurassa, kuten WBA:ssa voi katsoa huipulla pelaamiseksi, mutta se on kaukana siitä, mihin Englannin entisen ykköshyökkääjän kyvyt ja potentiaali edellyttäisivät.

Kansikuva: Victor Fraile/Getty Images