Valioliigaennakko: Yllätysnousija Huddersfield pyrkii menestymään saksalaisin opein

Viaplay LogoValioliigakausi 2017-18 polkaistaan käyntiin perjantaina 11.8. Seuraa koko kausi Viaplay-palvelusta.

Faneille.comin Fantasy Premier League tulee jälleen. Tule mukaan selvittämään kuka on kuka ja voittamaan huippupalkintoja, joita jaetaan viikoittain.

Brittifutiskausi 2016-17 päättyi todelliseen jättiyllätykseen, kun Huddersfield Town kampesi itsensä sensaatiomaisesti Valioliigaan. Itäisessä Yorshiressä ei jääty haaveilemaan, vaan uusia pelaajia on haalittu jo useampia. Siitäkin huolimatta sympaattiselle nousijalle on odotettavissa vaikeita aikoja, sillä joukkue löytyy rankingistamme sijalta 19.

Viime kausi

Huddersfieldin viime kausi oli sensaatiomainen. Jürgen Kloppin ystäväpiiriin kuuluva David Wagner pelasti sarjapaikan täpärästi keväällä 2016, eikä Terriereille lupailtu viime kauden alussa liikoja. Monissa kausiennakoissa Huddersfield sijoitettiin putoamistaistoon, kauas nousukahinoista. Homma lähti kuitenkin toimimaan heti alusta asti ja jo toisella kierroksella Huddersfield kävi ryöväämässä pisteet suursuosikki Newcastlelta.

Pääosin nimettömillä 2.Bundesliigapelureilla vahvistunut joukkue yskähteli loppusyksystä, mutta nousi vahvan alkukevään myötä takaisin nousukahinoihin. Sarjan lopetus oli Wagnerin poppoolta kuitenkin heikko, kun viimeiset kymmenen peliä tuottivat saman määrän pisteitä ja lopullinen sijoitus oli viides. Lähtökohtiin nähden kausi sujui kuitenkin reippaasti yli odotusten, sillä seuran viime kesän nettokulutus oli vain muutaman miljoonan miinuksella.

Terrierien nousukarsinnat olivat melkoiset. Joukkue ei voittanut kolmesta pelistä ainuttakaan, eikä tehnyt itse asiassa edes yhtään maalia, mutta nousi silti. Nousukarsintojen ainoa tehty osuma merkattiin Sheffield Wednesdayn omaksi maaliksi. Sekä Pöllöt, että Wembleyn maalittomassa finaalissa Reading saivat maistaa katkeraa kalkkia, kun Huddersfield päihitti kummankin joukkueen rangaistuspotkukisassa. Ei mitään pois Huddersfieldin sensaatiomaiselta nousulta, mutta joukkueen kausi päättyi seitsemän ottelun voitottomaan putkeen. Myös maaliero oli kaksi osumaa miinuksella.

Siirrot

Sisään: Steve Mounie (Montpellier), Tom Ince (Derby), Scott Malone (Fulham), Zanka (FC Kööpenhamina), Danny Williams (Reading), Laurent Depoirte (FC Porto), Jonas Lössl (Mainz)

Seura osti viime kaudella lainalla olleet Elias Kachungan (Ingolstadt) sekä Aaron Mooyn (Man City) omakseen, joiden lisäksi Kasey Palmerin (Chelsea) laina uusittiin.

Ulos: 

Lähtökohdat

Kuten jo edellä todettiin, oli Huddersfieldin nousu jättimäinen yllätys, eikä seura noussut Brightonin tavoin pikkuhiljaa kohti kärkeä, vaan tuli sille kertarysäyksellä. Heti juhlien jälkeen kävi selväksi, että seuran täytyy hankkia uusia pelaajia. Uusia miehiä tuli peräti seitsemän kappaletta ja rahaa on palanut muhkeat 36 miljoonaa puntaa. Tärkein kiinnitys oli loistavan lainakauden pelanneen Aaron Mooyn osto omaksi Manchester Citystä. Uusista tulijoista nimekkäin on ehdottomasti Steve Mounie, joka maksoi seuraennätyksen eli 11 miljoonaa puntaa. Mikään turha kaveri 190-senttinen Beninin maajoukkuehyökkääjä ei ole, sillä Ligue 1:ssa syntyi viime kaudella 14 osumaa.

Vaikka monet pelaajat ottivat isoja harppauksia viime kaudella, henkilöityy Huddersfieldin menestys ennen muuta saksalaisamerikkalaiseen David Wagneriin. Dortmundin kakkosjoukkueen entistä valmentajaa huhuiltiin toissa syksynä Kloppin apuluotsiksi Liverpooliin, mutta saksalainen päätti tarttua Huddersfieldin tarjoukseen. Wagner on luonut joukkueelleen pelillisen identiteetin, joka muistuttaa voimakkaasti Dortmundin ja Liverpoolin pelaamaa jalkapalloa.

45-vuotias David Wagner viihtyy hyvän ystävänsä Kloppon tavoin verkkarit päällä. (Tony Marshall/Getty Images)

Terrierit pitävät kovaa tempoa yllä ja pyrkivät hyökkäämään kaikkia kaistoja pitkin. Wagnerin miehistö pyrkii myös pitämään palloa ja se oli viime kaudella 55-prosentin pallonhallinnallaan kolmanneksi eniten pelivälinettä hallinnoinut joukkue. Tavallaan Huddersfieldiä voi pitää köyhän miehen Liverpoolina, sillä joukkueiden pelitavat ovat hyvin samankaltaisia ja keskinäisistä otteluista tulee taatusti mielenkiintoisia.

Pelaajiston suhteen Wagnerilla on kasassaan melko nimetön, mutta yllättävän vahva nippu. Huddersfield on vahvistanut käytännössä jokaista osastoa, eikä joukkueen menestymisen pitäisi jäädä kiinni yhdestä loukkaantumisesta. Muutamia selkeitä profiilipelaajia, kuten Mooyta tai laitapakki Tom Smithiä lukuun ottamatta joukkueessa on kova kilpailu pelipaikoista. Esimerkiksi Derbystä tullut entinen huippulupaus Tom Ince saa taistella tosissaan, jotta pelipaikka heltiäisi loistavat kaudet pelanneiden Elias Kachungan tai Rajiv van La Parran takaa.

Huddersfieldissä voi näin ollen nähdä paljon yhtymäkohtia parin vuoden takaiseen Bournemouthiin, jonka nousua pidettiin niin ikään jättiyllätyksenä. Joukkueella on selkeä pelillinen identiteetti, joka on tehnyt monista tuntemattomista pelaajista selkeästi parempia.

Avainpelaajat

Terrierien tärkein pelaaja on keskikentän pohjalla peliä rytmittävä Aaron Mooy. Citystä omaksi ostettu Australian maajoukkuepelaaja oli viime kaudella Championshipin parhaimmistoa ja syötti pelivälinettä toiseksi eniten koko sarjassa. Dynaaminen aussi saa vierelleen joko Readingissa pelanneen Danny Williamsin tai seuraa kaudesta 2013 edustaneen Jonathan Hoggin, joiden rooli on kuitenkin puolustavampi, sillä Mooy heiluttaa tahtipuikkoa.

Myös kärkeen hankittu Mounie lukeutuu heti debyyttikaudellaan joukkueen avainpelaajien joukkoon. Vaikka Montpellieristä tulleen hyökkääjän takana kyttää alemmissa sarjoissa maaleja paukuttanut bermudalainen Nahki Wells, olisi 22-vuotiaan kärjen maalijyvän löytyminen enemmän kuin suotavaa Huddersfieldin säilymishaaveiden kannalta.

Yleisesti ottaen Wagnerin pelaajaryhmä on kuitenkin varsin tasainen, eivätkä yksittäiset pelaajat nouse samalla tavoin jalustalle kuin vaikkapa Brightonissa. Esimerkiksi Smith, Fulhamista tullut Scott MaloneKasey Palmer tai toppari Christopher Schindler ovat kaikki hyviä jalkapalloilijoita ja tahoillaan tärkeitä miehiä Huddersfieldille. Olutmerkki John Smith’sn nimikkostadionilla luotetaan ennen kaikkea kollektiivin voimaan.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–2–3–1)

Uhkakuvat

Huddersfieldin hyökkäys ja keskikenttä alkavat olla uusien tulijoiden myötä hyvällä mallilla, mutta puolustus on pienoinen kysymysmerkki. Vaikka saksalaiset Schindler ja Michael Hefele pelasivat kelpokaudet Championshipissä, on Valioliiga kova sarja entisille 2.Bundesliigapelureille. 58 päästettyä maalia on verrattain iso määrä, joten Wagnerin täytyisi keksiä jotain oman pään tilkitsemiseksi.

Toinen uhkakuva liittyy kuluttavaan pelitapaan. Viime kaudella Huddersfield pelasi vahvoja jaksoja, mutta myös heikot jaksot olivat todella heikkoja. Materiaalin puolesta joukkue on katsomaton kortti pääsarjatasolle, mutta oletettavasti se saa taistella sarjapaikastaan. Keväällä Terrierien pitäisi olla raikkaita, eikä loppuun palaneita.

Ota seurantaan

Aaron Mooy. Jopa Pep Guardiola intoutui kehumaan 26-vuotiaan aussin esityksiä viime kaudella ja antoi ymmärtää, että Mooy olisi saamassa sauman Cityn paidassa. Lopulta siirto Huddersfieldiin muuttui pysyväksi, joka oli erittäin iloinen uutinen sarjanousijan kannalta. Mooy on kokonaisvaltainen keskikenttäpelaaja, joka osaa liikuttaa pelivälinettä. Hyvän potkutekniikan omaava Mooy antaa myös Huddersfieldin erikoistilanteet. Sydneyssä syntynyt pelimies on älykäs ja kaikin puolin loistava jalkapalloilija.

Aaron Mooy (oik.) on Huddersfieldin tärkeimpiä pelaajia, jonka edesottamuksia kannattaa seurata tarkkaan.(Gareth Copley/Getty Images)

Arvio

Huddersfieldillä on eväitä olla sarjan yllättäjäjoukkue. Wagner on loistava valmentaja, joka saa nyt saumansa maailman rahakkaimmassa liigassa. Uhkakuvia toki piisaa, eikä Terriereitä voi lähtökohtaisesti nostaa putoamiskahinoiden yläpuolelle. Wagnerin miehistöä kannattaa kuitenkin pitää silmällä, sillä joukkue pelaa viihdyttävää ja modernia jalkapalloa. Ensisijainen tavoite on kuitenkin sarjapaikan säilyttäminen, joka jo itsessään vaati hyvää onnistumista.

Faneille.comin Valioliiga-ranking 2017-18

Kansikuva: Ian Walton/Getty Images