Valioliigassa pelataan elintärkeistä pisteistä

Valioliiga tarjoaa Suomen itsänäisyyspäivänä tulevana lauantaina seitsemän ottelua. Sarjan 15. kierros pelataan loppuun sunnuntaina ja maanantaina, kun kierroksen päättää maanantaina pelattava kärkikamppailu Southampton-Manchester United. Me keskitymme analysoimaan kierroksen tärkeimmät ottelut, jotka ovat häntäpään kamppailut.

Häntäpään kuhinaa

Sarjan häntäpäässä käydään kovaa kilpailua paikasta auringossa, kun yhdeksän viimeistä joukkuetta ovat kuuden pisteen sisällä. Tulevalla kierroksella pelataan tärkeitä keskenäisiä kamppailuja ja nämä voivat olla arvossa arvaamattomassa, kun kauden päätteeksi tuijotetaan sarjataulukkoa. Tällä kaudella ei yksikään seura ole vielä potkinut manageriaan margariinitehtaalle, mutta tämän kierroksen jälkeen voidaan nähdä kauden ensimmäiset potkut.

La klo 17.00 Hull – West Brom

Vierasjoukkue WBA on hävinnyt jopa neljä edellistä kohtaamista ja näissä otteluissa joukkue on pystynyt tekemään vain kaksi maalia – viimeisin voitto on yli kuukauden takaa. Sarjataulukossa WBA on 16. vain pisteen kotijoukkue Hullia ja kolme pistettä viimeisenä majailevaa Leicesteriä edellä. Perinteisesti WBA:n tulisi saada Lescottin ja Dawsonin johdolla puolustus pitävämmäksi ja hyökkäyksessä Berahinon johdolla tarvittaisiin lisää ratkaisijoita.

Jos WBA:lla ei ole kulkenut, niin ei ole myöskään kotijoukkue Hullilla. Viimeisin voitto on tullut kaksi kuukautta sitten ja joukkueen pelillinen ilme on tällä hetkellä surkea. Kolmen topparin linja ei pidä, joten olisiko Steve Brucen palattava alkukaudesta käyttämään 4-4-2 formaattiin? Potentiaalia joukkueessa riittää, mutta sekä pelillinen että henkinen lukko olisi saatava nyt auki.

Tiukka ottelu, johon kotijoukkue lähtee omissa papereissani kuitenkin ennakkosuosikkina. Se kumman oma pää pitää, on vahvoilla napata ne elintärkeät pisteet.

La klo 17.00 QPR – Burnley

Vastakkain putoamisviivan alapuolella olevat sijoilla 19. ja 18. majailevat joukkueet. Itse asiassa kaikki kolme täksi kaudeksi Valioliigaan noussutta joukkuetta QPR, Burnley ja Leicester ovat tällä hetkellä tippumassa takaisin Championshipiin. Tosin kausi on vielä pitkä.

Harry Redknapp hommasi tavoilleen uskollisena QPR:lle liudan uusia ukkoja kauden alla. Uusittu puolustuslinja Steven Caulkerin ja kokeneen Rio Ferdnandin johdolla on kuitenkin vuotanut kuin se kuuluisa seula ja joukkueen peli ei ole vakuuttanut oikein missään vaiheessa. Tosin joukkueen puolustuksen isähahmo Ferdinand ei ole ollut viime peleissä joukkueen aloituksessa. Kärkipelaaja Charlie Austin on antanut joukkueelleen mahdollisuuden taistella voitoista. 188 senttinen englantilainen kärkipelaaja on paukutellut sarjassa jo seitsemän maalia ja on tällä hetkellä maalipörssissä sijalla 4. Austinin lisäksi Redknapin vanha luottopelaaja Niko Kranjcar on osoittanut hyväksi hankinnaksi.

Burnley on päässyt pikku hiljaa mukaan Valioliiga-vauhtiin – viimeiseen neljänä otteluun joukkue ei ole hävinnyt kertaakaan – tuloksena kaksi tasuria ja kaksi voittoa. Joukkue pelaa perinteistä brittifutista 4-4-2 formaatilla, jossa kärkipelaajat Danny Ings ja Lukas Jutkiewicz kantavat päävastuun joukkueen maalinteosta. Ings on osunut sarjassa neljästi ollen joukkueen paras maalintekijä, mutta täksi kaudeksi Middlesbroughista hommattu Jutkiewicz on osoittautunut tähän sarjaan liian heppoisaksi kaveriksi – tuloksena tasan 0 tehtyä maalia.

Mitään taitojalkapalloa tuskin nähdään, mutta mielenkiintoinen ottelu luvassa, koska molemmat tulevat taistelemaan viimeiseen asti tärkeistä pisteistä.

Danny Ingsiltä odotetaan enemmän Litti-peukkuja. Kuva: Getty

Danny Ingsiltä odotetaan enemmän Litti-peukkuja. Kuva: Getty

Su klo 18.00 Aston Villa – Leicester

Sunnuntaina pelattavassa ottelussa kohtaavat sarjataulukon 12. ja 20. Voitolla Aston Villa kasvattaisi kaulaansa viimeisenä majailevaan Leicesteriin jo yhdeksään pisteeseen ja nousisi taistelemaan ylemmän keskikastin sijoituksista. Vierasjoukkue Leicester on sarjan kuntopuntarin viimeisenä voitettuaan 10. edellisestä ottelustaan ainoastaan yhden – koko kaudella voittoja on kertynyt Ketuille vasta kaksi.

Kotijoukkue Villa haki tiistaina 0-1 vierasvoiton Crystal Palacesta Christian Benteken osumalla. Belgialainen kärki tekee paluuta täyteen pelikuntoon loukkaantumisen jäljiltä ja hän oli Palacea vastaan suvereeni kentän kurko. Toivottavasti mies pysyy kunnossa, koska hänellä on potentiaalia nousta maailman tähtipelaajaksi tulevaisuudessa. Villa on yllättäen tehnyt koko sarjassa vähiten maaleja – vasta kahdeksan 14 otteluun. Benteken paluun jälkeen joukkueen hyökkäysosasto on todella kova. Gabby Agbonlahor tarjoaa juoksuvoimaa hyökkäykseen ja kolmas lenkki itävaltalainen Andi Weimann on monipuolinen hyökkäyspään pelaaja. Jos nämä kolme ukkoa saavat keskikentältä tukea, tulee vastustajien puolustukset olemaan lirissä.

Vierasjoukkue Leicester koki tiistaina ikävän 1-3 kotitappion Liverpoolille, vaikka johti ottelua 1-0. Joukkue pelaa kenties liian romanttista jalkapalloa suhteutettuna omaan taitotasoonsa. Joukkue pyrkii prässäämään tarpeen tullen korkealta ja tämä altistaa verkkaisen puolustuksen jatkuviin ongelmiin. Joukkue pyrkii pelaamaan aina mahdollisuuden tullen paitsioansaa, mutta eihän tämä ole toiminut. Pallotonta peliä olisi yksinkertaistettava ja pelattava syvemmällä linjalla, jotta tiistain kaltaisia ulosajoja ei nähtäisi. Juuri Liverpool-ottelussa linja petti ja toppari Wes Morgan joutui repimään Poolin pelaajan kumoon läpiajossa, tuloksena lohenpunainen. Joukkue pelaa pallollisena 4-4-2 muodostelmassa ja hyökkää pitkälti oikealta laidalta parhaan pelaajansa algeerialaisen Riyad Mahrezin kautta. Palloa boxiin, jossa isokokoinen kärki Leonardo Ulloa on vaarallisimmillaan.

Jos ei mitään ihmeitä tapahdu, niin kotijoukkueen tulisi viedä ottelu. Leicesterin puolustuksella tulee todella kiire Villan hyökkäyksen kanssa.

Kierroksen muut huomiot

Jatkaako Chelsea tappioitta Newcastlen vieraana? Pystyykö Arsenal voittamaan Stoken, jonka se on voittanut vain kertaalleen vieraissa Pottersin noustua sarjaan vuonna 2008? Pitääkö Arsenalin kolmosmokke Damian Martinez neljännen nollapelinsä neljänteen peräkkäiseen avaamaansa otteluun? Southamptonin kovat ottelut jatkuvat, kun se saa vieraakseen ManUn. Soton sai ikäviä uutisia Arsenal-vierasottelussa, kun Morgan Schneiderlin oltua loukkaantuneena lisäksi Toby Alderweireld, Dusan Tadic ja Jack Cork loukkaantuivat ottelussa. Tiukkaa tekee kotona. Jatkaako sarjassa viidentenä majaileva West Ham hyviä otteitaan, kun se saa Boleyn Groundille vieraaksi Swansean?

Veikkaus

Viime kierroksella ahnehdittiin Tottenhamilla ja tulos jäi lopulta lukemiin 4/8. Helmenä kuitenkin West Hamin vierasvoitto kertoimella 2,95, joten pientä profittia kierrokselta napattiin. Tälle kiesille seuraavin vinkein:

Stoke – Arsenal alle 2,5 maalia 1,78

Aston Villa -1 4,45

Hull – WBA yli 2,5 maalia 2,27

Tottenham – Crystal Palace kotivoitto + yli 2,5 maalia 1,79

Kertoimet tarjoaa Bettson. Tästä jylläämään.

Fantasy

Faneille.com jakaa jokaisen kimppamme voittajalle matkan seuraamaan Valioliigaa paikanpäälle. 14 Valioliigamatkaa on siis jo jaettu ja ensimmäinen reissukin odottaa jo nurkan takana. Vaikka et olisi ollut alusta saakka mukana, niin se ei syö sinun mahdollisuuksiasi napata kierrosvoittoa ja tarrata kiinni Englannin matkaan. Kun joukkue on luotu kauden alussa on mahdollisuuksia tehdä vain rajattu määrä vaihtoja alkuperäiseen joukkueeseen joka kierros (ylimääräisistä vaidoista aiheutuvat vähennykset siis huomioidaan), eli uusilla joukkueilla on jopa pieni etulyöntiasema tulevia kierroksia ajatellen.

Lisätietoa täältä

Viikon valinnat:

Benteke, Aston Villa

Martinez, Arsenal

Eriksen, Tottenham

Hutton, Aston Villa

Austin, QPR

Kierroksen kaikki ottelut

La 6.12.

14.45 Newcastle – Chelsea (MTV SPORT 1)

17.00 Hull – WBA

17.00 Liverpool – Sunderland

17.00 QPR – Burnley

17.00 Stoke – Arsenal (MTV SPORT 1)

17.00 Tottenham – Crystal Palace

19.30 Manchester City – Everton (MTV SPORT 1)

Su 7.12.

15.30 West Ham – Swansea (MTV SPORT 1)

18.00 Aston Villa – Leicester (MTV SPORT 1)

Ma 8.12.

22.00 Southampton – ManU (MTV SPORT 1)