Tässä on Veikkausliigan alkukauden tähdistökentällinen – kokeneita konkareita ja muutama nuori yllättäjä

Ruutu LogoKatso jokainen Veikkausliigan ottelu suorana Ruutu+ -palvelussa.

Rakenna itse oma MM-vetokohteesi: Voita VIP-reissu ManUn Valioliiga-avaukseen!

Veikkausliigan kausi 2018 on edennyt jo yli puolenvälin. Niinpä Faneille.comissa käärittiin hihat ja kasattiin alkukauden tähdistökentällinen. Tähdistö asettui muotoon 4–3–3, jonka lisäksi lisäsimme mukaan alkukauden parhaan valmentajan.

MV: Antonio Reguero, RoPS

Rovaniemen Palloseura on kauden suurin yllättäjä, joka assosioituu helposti läpimurtoa tekevien HJK-hylkiöiden kautta. Sarjakakkosen puolustuspelaaminen on kuitenkin ollut rautaa, sillä se on päästänyt vain 13 maalia, mikä on vähiten koko sarjassa. Siitä suuri kiitos kuuluu tuiki tärkeälle Antonio Reguerolle, joka on myös joukkueen varakapteeni. Kolmatta kautta napapiirillä koppaileva 36-vuotias espanjalainen on tasaisen varma torjuja, joka tekee harvemmin virheitä.

OP: Rafinha, HJK

Rafinha ei ole häikäissyt tällä kaudella, mutta ei ole juuri kukaan muukaan oikea laitapuolustaja. Brasilialaisen rutiini on kuitenkin todella korkealla tasolla Veikkausliigaan ja päävalmentajan on helppo luottaa häneen. 36-vuotias puolustaja ei ole enää aivan nuoruusvuosiensa tasolla, mikä näkyy varsinkin hyökkäysten tukemisen suhteen. Konkari paikkaa tätä kuitenkin johtajuudella, mistä kertoo valinta Klubin kapteeniksi. Tämänkin suhteen tosin riittää vielä opeteltavaa, sillä Rafinha on toisinaan kiukutellut viheriöllä epämieluisten tuomioiden yhteydessä.

CB: Faith Friday Obilor, HJK

Faith Friday Obilor on Veikkausliigaan todella laadukas puolustaja, joka dominoi viheriöllä jo pelkällä fysiikallaan. Nigerialaisella on menossa iso kausi, sillä kuluva sesonki on jälkimmäinen hänen kaksivuotisesta sopimuksestaan HJK:n kanssa. Obilor on herättänyt jo aikaisemmin kiinnostusta ulkomailla ja pysyminen Suomessa oli yllättävä ratkaisu pari vuotta sitten. 27-vuotias puolustaja on kuitenkin esiintynyt tällä kaudella todella hyvin, joten kysyntää luulisi olevan myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Obilor oli ajoittain altis hasardiratkaisuille, mutta kokemuksen myötä tämä osa-alue on kehittynyt paljon. Hyvän ja huonon päivän ero on todella pieni, sillä toppari pelaa erinomaisella tasolla ottelusta toiseen.

CB: Robert Ivanov, FC Honka

Liki parimetrinen Robert Ivanov tarjosi itseään FC Hongalle kaksi ja puoli vuotta sitten ja sai lopulta sopimuksen Kakkosessa pelanneeseen seuraan. Kesällä 2018 24-vuotias Ivanov on ollut yksi kauden suurimpia yllättäjiä, sillä hän ei kuulunut edes Hongan vakioavaajiin viime kaudella sarjaporrasta alempana, vaan tuli usein sisään penkin kautta. Tällä kaudella kookas toppari on pelannut jo enemmän minuutteja, kuin viime kaudella Ykkösessä. Espoolaiset pelaavat erinomaista paluukautta ja Ivanov on ollut yksi joukkueen kantavia voimia.

LB: Juha Pirinen, HJK

Juha Pirinen, 26, kuuluu pelipaikkansa dominoivimpiin pelaajiin Veikkausliigassa. Aktiivisesti hyökkäyksiä tukeva laitapuolustaja on erittäin tärkeä palanen HJK:ta, mutta kuluvalla kautena vaivana ovat olleet loukkaantumiset. Siitä huolimatta hän on alustanut jo viisi osumaa, mikä on Klubin paras lukema. Pirinen oli jo keväällä muutaman pelin sivussa loukkaantumisen takia, mutta viimeisin vamma pitää miehen sivussa pelikentiltä syksyyn asti, mikä on valtava takaisku helsinkiläisille. Pirisen ollessa avauskokoonpanossa HJK:n pistekeskiarvo ottelua kohden on ollut peräti 2,75. Vastaavasti kun laitapuolustaja ei ole ollut avauksessa, on keskiarvo pudonnut lukemaan 1,81.

Juha Pirisen alkukausi on ollut rikkonainen, mutta aina kun mies on pelannut, on hän dominoinut. (Matti Raivio/AOP)

CM: Sebastian Strandvall, VPS

Reilut kaksi vuotta sitten Vaasaan palannut Sebastian Strandvall, 31, on noussut uudelle tasolle vielä yli kolmekymppisenä. Erinomaisella potkutekniikalla varustettu vaasalainen on tykittänyt peräti kahdeksan maalia, kun niitä syntyi kahden edellisen kauden aikana yhteensä sama määrä. Tämä ei ole sattumaa, sillä hän on paitsi päässyt paremmin Petri Vuorisen pelitapaan sisään, on Strandvall saanut hyökkäävämmän roolin sarjakolmosen keskikentällä. Maalien päälle VPS:n kippari on alustanut kaksi osumaa.

CM: Juha Hakola, VPS

Hyvään kesävireeseen ja sitä kautta sarjan kolmanneksi noussutta Vaasan Palloseuraa ovat johtaneet konkarit. Strandvallin ohella 30-vuotias Juha Hakola pelaa erinomaista kautta. Juonikas keskikenttäpelaaja johtaa sarjan syöttöpörssiä alustettuaan seitsemän osumaa, siihen päälle Hakola on osunut itse kuudesti, mikä tekee hänestä sarjan kolmanneksi tehokkaimman pelaajan. Runsaasti urallaan kiertänyt Hakola oli hyvä jo viime kaudella, mutta vaasalaisten astetta suoraviivaisempi pelitapa on ulosmitannut kokeneen pelimiehen kykyjä aiempaa paremmin.

CM: Petteri Pennanen, KuPS

HJK:n kärkihaastajana kauteen lähtenyt KuPS on pelannut epätasaisen sesongin, mutta kapteeni Petteri Pennasesta menestys ei ole jäänyt kiinni. Yleensä vasemmalta sisään leikkaava KuPS-kasvatti on maalannut kuusi kertaa ja alustanut kolme osumaa. 27-vuotiaan Pennasen peliä edistävät ratkaisut hyökkäyskolmanneksella tekevät hänestä joukkueen hyökkäyspelin sielun, jonka rooli vain korostuu loppukaudesta, kun Urho Nissilä myytiin Belgian liigaan.

FW: Rasmus Karjalainen, KuPS

Erinomaisen potkutekniikan omaavan Rasmus Karjalaisen urakehitys on ollut hurjaa. Kolme vuotta sitten hän pelasi SJK Akatemiassa Kakkosta, toissa kaudella vaihtelevalla vastuulla Ykköstä AC Oulun paidassa ja teki komean läpimurron viime kesänä PS Kemissä. Kuopiossa 22-vuotias oululainen on kiristänyt tahtia entisestään, sillä maaleja on kasassa jo 13 kappaeltta, mikä oikeuttaa maalipörssin jaettuun kärkisijaan. Karjalainen ehti debytoimaan A-maajoukkueessa kesäkuun harjoituspeleissä, eikä varmasti jää Veikkausliigaan tämän kauden jälkeen. Maalimäärään on vaikuttanut pelipaikka, joka on vaihtunut laiturista kärkeen.

Huuhkajissa debytoinut Rasmus Karjalainen on ollut yksi sarjan parhaista pelaajista. (Jaakko Stenroos/AOP)

FW: João Klauss, HJK

João Klauss De Mello on sopeutunut erinomaisesti Veikkausliigaan. Kookas hyökkääjä viimeistelee erittäin hyvin, minkä lisäksi hän tekee joukkuetovereilleen paljon tilaa hyökkäysalueella, kun vastustajat keskittyvät hyökkääjän vartioimiseen. Ehkä epätyypilliseen brasilialaiseen tapaan 21-vuotiaan Klaussin työmoraali on äärimmäisen korkea ja hän uurastaa viheriöllä valtavasti. HJK osui kultasuoneen vuokratessaan 13 kertaa osuneen Klaussin, jonka tulevaisuus on isommissa sarjoissa.

FW: Macoumba Kandji, FC Honka

Macouma Kandjin hankinta FC Hongalta herätti aluksi epäilyksiä, koska senegalilaisen edellinen visiitti HJK:ssa sekä viime kausi FC Interissä menivät vaisusti eikä sarjanousijalla olisi varaa huteihin. Espoossa hän on päässyt kuitenkin ominaisimmalleen pelipaikalle hyökkääjäksi ja jälki on ollut sen mukaista. 32-vuotias Kandji on ollut loistavassa vireessä Espoossa ja takonut peräti kahdeksan maalia 12 pelaamassaan ottelussa. Loistavan potkutekniikan turvin myös boksin ulkopuolelta viimeistelevä hyökkääjä on olennainen palanen Hongan viimeaikaista erinomaista virettä.

Valmentaja: Toni Koskela, RoPS

RoPS otti valtavan riskin palkatessaan päävalmentajaksi viime kaudella Kakkosessa valmentaneen kokemattoman luotsin, mutta Toni Koskela, 35, on osoittautunut erinomaiseksi värväykseksi. RoPS:ia povailtiin materiaalinsa puolesta lähes joka puolella sarjataulukon häntäpäähän, mutta joukkue on ollut alkukauden sensaatio, mistä iso kiitos kuuluu valmennukselle. RoPS esiintyy viheriöllä erittäin tiiviisti, mikä näkyy varsinkin puolustuksessa: joukkue on päästänyt sarjan vähiten maaleja. Myös Koskelan vahva tausta nuorten kanssa työskentelemisestä näkyy, sillä moni nuori pelaaja on ottanut isoja kehitysaskeleita jo alkukauden aikana.

Teksti: Eemeli Kosonen & Jaakko Tiira

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press