Näkökulma: Veikkausliiga puree järjettömillä päätöksillään itseään nilkkaan

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Veikkausliigan ottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

Otteluohjelma ja sarjajärjestelmä ovat olleet jo tuttuun tapaan alkukauden suurimpia puheenaiheita. Täysin syystäkin tosin, sillä tämän hetkisestä järjestelmästä kärsivät kaikki osapuolet.

Veikkausliigan otteluohjelma nousi puheenaiheeksi jo heti ensimmäisillä kierroksilla. Suomen kevät on haastavaa aikaa jalkapallon suhteen, koska talvi sanelee luonnonnurmien kunnon alkukaudesta. Veikkausliigassa otettiin tällä kaudella käyttöön myös tiukempi suhtautuminen ottelusiirtoihin.

Ongelmia olikin tiedossa heti kauden alussa. Toisen kierroksen kuudesta ottelusta peräti puolet jouduttiinkin pelaamaan muilla paikkakunnilla. Vaikka pelaaminen kotikentällä luonnonnurmella olisi onnistunut, niin kentät ovat usein todella heikossa kunnossa vielä keväisin. Suomi onkin sijaintinsa vuoksi äärimmäisen haastava paikka luonnonnurmille.

Suurimmat haasteet otteluohjelman suhteen liittyvät kuitenkin pelien kiivaan tahdin suhteen. Tämä on realisoitunut viheriöillä erityisesti viime aikoina.

Veikkausliigassa vetäydytään 1,5 viikon maajoukkuetauolle tulevan viikonlopun kierroksen jälkeen. Esimerkiksi HJK on pelannut ennen taukoa 13 ottelua Veikkausliigassa sekä Suomen Cupin loppuottelun. Ensimmäisen ja taukoa edeltävän ottelu ovat 55 päivän sisällä. Klubilla on ollut peli keskimäärin alle neljän päivän välein. Kymmenen ottelun jälkeen HJK:lla on ollut korkeintaan kolme välipäivää ennen seuraavaa peliä.

Erityisen hurjaa tahti on juuri ennen maajoukkuetaukoa. HJK pelaa kahden viikon sisällä peräti viisi ottelua.

Ylivoimaisesti Veikkausliigan suurimmalla pelaajabudjetilla operoivalla HJK:lla on sentään mahdollisuus astetta laajempaan pelaajamateriaaliin kuin muilla joukkueilla. Tästä huolimatta helsinkiläisetkin ovat olleet nesteessä tiiviin otteluohjelman suhteen. Monilla joukkueilla pelaajabudjetit ovat todella maltillisia eikä mahdollisuuksia tarpeeksi laajoihin rostereihin ole.

Kun edetään lähes kahden ottelun viikkotahdissa, niin se asettaa joukkueille valtavia haasteita. Iso osa pelien välissä olevasta ajasta pitää käyttää otteluista palautumiseen, kun seuraava peli puskee pian päälle. Myös loukkaantumisriski kärsii luonnollisesti paljon ja harva joukkue onkaan välttynyt loukkaantumisilta alkukauden aikana. Tiivis ottelutahti ei toki täysin selitä monien joukkueiden loukkaantumissumia, mutta se ei ainakaan vähennä riskiä loukkaantumisiin.

Myös pelin taso kärsii, kun kentällä on kaksi väsynyttä joukkuetta. Viihdyttävyys on usein kaukana, kun viheriöllä olevat joukkueet eivät ole parhaassa iskussa.

Kun joukkueet ja pelin taso kärsivät tiiviistä ottelutahdista, niin samaa voi sanoa koko lystin maksajista eli yleisöstä sekä sponsoreista, jotka haluaisivat luonnollisesti nähdä mahdollisimman korkeatasoista peliä. Nyt se ei ole liian tiiviin otteluohjelman myötä mahdollista. Yhtälössä ei ole tällä hetkellä voittajia.

Veikkausliigan ajatus uuden otteluohjelman suhteen oli hieno. Vuoden 2018 otteluohjelman tarkoituksena oli auttaa erityisesti niitä joukkueita, jotka kamppailevat pääsystä eurokentille. Tästä ei tosin ole juurikaan hyötyä, koska alkukauden haitat ovat niin suuret. Joukkueet kärsivät loukkaantumisista ja tiivis ottelutahti pakottaa kierrättämään pelaajia paljon. Monilla joukkueilla on harvoin mahdollisuus peluuttaa parasta mahdollista kokoonpanoaan, mikä ei luonnollisesti ole ideaalitilanne kollektiivisen joukkuepelin kehittämisen suhteen. Tämä taas on erityisen suuressa arvossa kansainvälisissä otteluissa.

Veikkausliigassa onkin tehtävä isoja muutoksia otteluohjelman suhteen tulevilla kausilla. Nykyinen järjestelmä ei palvele ketään, edes niitä europeleihin valmistautuvia joukkueita.