HIFK on kriisin partaalla – isoja muutoksia tapahduttava sarjapaikan säilyttämiseksi

Ruutu LogoOnnistuuko HIFK säilyttämään sarjapaikkansa? Voit seurata kaikki joukkueen ottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

HIFK nousi kaudeksi 2015 Veikkausliigaan ja sesonki sujui helsinkiäisiltä mainiosti, sillä joukkue sijoittui sarjataulukon seitsemännelle sijalle. Pilvilinnat murenivat viime kaudelle, kun koko kesä oli HIFK:lle melkoista tervanjuontia. Punapaidat jumittuivat sarjataulukon hännille koko kaudeksi ja kamppailivat karsintapaikkaa vastaan aina viimeiselle kierrokselle asti.

Kuluva kausi on alkanut helsinkiläisillä niin ikään nihkeästi. Joukkue on saalistanut 12 ottelusta vain yhdeksän pistettä, millä irtoaa sarjataulukon toiseksi viimeinen sija. Voitettuja otteluita on toistaiseksi vain yksi.

Erityisesti maalinteko on tuottanut tuskaa. HIFK on tehnyt sarjan vähiten maaleja, kun vastustajan verkko on heilunut vain kahdeksan kertaa. Ruuti ei ollut aivan yhtä kuivaa alkukaudella, kun helsinkiläiset tekivät seitsemässä ensimmäisessä ottelussa yhtä monta maalia. Edelliseen viiteen otteluun joukkue on vastaavasti viimeistellyt vain yhden täysosuman.

Maalittomuutta ei voi pitää ihmeenä ainakaan keskiviikkoisen SJK-ottelun perusteella. HIFK:n hyökkääminen oli todella hidasta. Joukkue toki piti palloa, mutta murtautuminen hyökkäysalueen viimeiselle kolmannekselle oli mielikuvituksetonta ja usein tuloksena oli epätoivoinen keskitys.

Ero oli vastustajaan nähden valtava. SJK:lla on niin ikään ollut hankaluuksia alkukaudella. Juuri ennen maajoukkuetaukoa valmentajaa vaihtanut joukkue oli kuitenkin selvästi harjoitellut oikeita asioita, sillä peli oli pitkälti SJK:n hallinnassa, vaikka HIFK näennäisesti pitikin palloa.

HIFK:n otteissa ei sen sijaan näkynyt mitään viitteitä paremmasta alkukauteen nähden. Yli 3700 katsojan edessä olisi ollut tilaisuus voittaa uusia katsojia puolelleen, mutta joukkueen esitys jäi todella vaisuksi.

Puolustus HIFK:lla on vastaavasti toiminut yllättävän hyvin, vaikka joukkue on kärsinyt valtavasti loukkaantumisista. Tähtirinnat ovat päästäneet vain 14 maalia, mikä on Veikkausliigan neljänneksi pienin lukema.

Helsinkiläisten toimistolla paineet kasvavat. Suunnan olisi muututtava pian tai muuten joukkue jumittuu tälläkin kaudella sarjataulukon häntäpäähän. Jani Honkavaara sai viime kaudella potkut 18 ottelun jälkeen, joista HIFK oli kerännyt 13 pistettä. 12 ottelun jälkeen pisteitä oli yhdeksän, mikä on saman verran kuin nyt. Tehtyjä maaleja oli vastaavasti 13, mikä on viisi enemmän kuin tällä kaudella.

Antti Muurinen on todella suuren haasteen edessä, sillä kokeneen päävalmentajan pitäisi saada joukkueen hyökkäyspelaaminen toimimaan eikä aikaa ole tuhlattavaksi. HIFK:lla on paljon paukkuja joukkueen hyökkäyskalustossa, sillä Mikael Forssell, Juho Mäkelä ja Pekka Sihvola ovat meritoituneita pelaajia Veikkausliigaan. Tällä hetkellä joukkue ei kuitenkaan saa kolmikosta juuri mitään irti. Varsinkin Forsell ja Mäkelä jäävät viheriöllä lähes jatkuvasti pelin ulkopuolelle.

Yksi vahvistus HIFK:n hyökkäyspäähän ei olisi varmasti pahitteeksi, mutta perinteinen seura ei varsinaisesti kylve rahassa. Tämän takia myös päävalmentajan potkut on varmasti se viimeinen vaihtoehto, mitä HIFK:n toimistolla toivotaan.

Seuraavat neljä ottelua ovatkin HIFK:n kannalta kriittisiä, kun joukkue kohtaa PS Kemin, JJK:n, FC Lahden ja RoPS:n. Nelikon, joka miehittää helsinkiläisten kanssa sarjataulukon viisi viimeistä sijaa. Nämä ottelut ovat HIFK:lle suuri mahdollisuus nousta sarjataulukossa ylöspäin, mutta joukkueen nykyvireellä myös todella synkkä uhka. Mikäli joukkue ei onnistu raapimaan näistä tarpeeksi pisteitä, niin kriisi on valmis.

Kansikuva: All Over Press