Yksi pelaaja jokaisesta Veikkausliigan joukkueesta – minkälaisen kokoonpanon saa kasaan?

Faneille.com LogoLeimaa kisapassisi jo nyt – voita matka jääkiekon MM-kisoihin

Voit katsoa kaikki Veikkausliigan ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta

Minkälaisen joukkueen saisi kasaan, jos jokaisesta Veikkausliigan joukkueesta saisi valita tasan yhden pelaajan avauskokoonpanoon? Tehtävässä on haasteena, että saa kasattua tasapainoisen nipun, jolla voisi pärjätä tosipeleissä. Faneille.comin toimittajat Jaakko Tiira ja Eemeli Kosonen kasasivat omat joukkueensa. Kumpi sai kasaan paremman kokoonpanon? Koska sarjassa on 12 joukkuetta, mutta pelipaikkoja vain 11, niin mukaan valittiin myös päävalmentaja.

Jalmun joukkue

Valmentaja: Jarkko Wiss, Ilves

Jarkko Wiss on kehittänyt Ilveksen ”raksamiehistä” mitalijoukkueen . Entinen keskikenttäpelaaja edustaa pragmaattista valmentamista parhaimmillaan, sillä tamperelainen osaa rakentaa vastustajalle pelin vaikeaksi tekevän pelisuunnitelman. Kun ottaa huomioon menestyksen, materiaalin ja pelaajien kehittymisen, on Wiss sarjan paras valmentaja ja helppo valinta penkin päähän.

Avauskokoonpano (4–1–4–1):

GK: Aleksandr Vasjutin, FC Lahti

Hiljattain FC Lahteen palannut Vasjutin on täydellinen no-brainer maalille. Menestyvä joukkue tarvitsee voittavan maalivahdin ja sarjan jopa selkeästi paras torjuja tarjoaa mahdollisuuden taistella jokaisen ottelun voitosta.

RB: Sami Rähmönen, TPS

Koko uransa Turun Palloseuraa edustanut Rähmönen on varma valinta puolustuksen oikeaan reunaan. Kokenut TPS-kapteeni on tasainen suorittaja, jolla on annettavaa myös ylöspäin pelatessa.

CB: Kristian Kojola, IFK Mariehamn

IFK Mariehamnin kapteenin nauhan perinyt Kojola on kuulunut jo vuosia Veikkausliigan topparieliittiin. Saarelaisten menestyksen salaisuus on ollut tiivis peräpää, jonka johtohahmo on oiva valinta puolustuslinjan liideriksi. 31-vuotias keskuspuolustaja iski viime kaudella kolme maalia, joten hän tuo uhkaa myös erikoistilanteisiin.

CB: Tommi Saarinen, FC Honka

Uutta nousua tekevän Hongan ykköstoppariksi noussut Saarinen tulee lyömään tällä kaudella läpi myös pääsarjassa. Espoolaisten riveistä löytyy huomattavasti 23-vuotiasta topparia kokeneempia pelimiehiä, mutta kapteenin nauha koristaa seuran oman kasvatin käsivartta.

LB: Taye Taiwo, RoPS

Koko joukkueen helpoin valinta löytyi Rovaniemen Palloseurasta. Toissa kaudella Klubia edustanut Taye Taiwo on paras laitapuolustaja, mitä sarjassa on nähty. Kokenut nigerialainen dominoi pallollisena, jonka lisäksi hänen vasen jalkansa on erittäin vaarallinen täsmäase erikoistilanteissa ja hyökkäyspelissä yleisemminkin.

DM: Julian Guevara, PS Kemi

Kemin joukkue on suuren vaihtuvuuden osalta varsin arvoituksellinen, mutta kapteeni Julian Guevara on osoittanut tasonsa Veikkausliigassa. Lähes parimetrinen pohjapelaaja on fyysinen jässikkä, joka hoitaa puolustusvelvoitteensa tyylillä ja pystyy näin ollen hoitamaan ankkurin roolin.

RM: Mika Ojala, FC Inter

Kesken viime kauden Saksasta Interiin palannut Mika Ojala ei vakuuttanut pahasti sekaisen olleessa Interissä, mutta ei loistanut kovin moni muukaan. Briljantilla potkutekniikalla varustettu laitapelaaja on sarjan paras keskittäjä, jonka lisäksi hänen vapaapotkunsa tuovat lisäpelotteen. Veikkausliigan kiintotähtiin kuuluva laituri on parhaana päivänään sarjan parhaita pelaajia.

AM: Petteri Pennanen, KuPS

Kuopion Palloseurassa riitti valinnanvaraa, mutta keskikentän tasapainon kannalta valinta kohdistui Petteri Pennaseen. KuPS-kapteeni on parhaimmillaan kymppipaikalla, mutta tiputtaa mielellään myös alemmas. Valekasien osalta keskinäinen dynamiikka on tärkeää, joten alempana viihtyvänä pelintekijänä Pennanen on loistava valinta enemmän linjojen välissä viihtyvän Valencicin rinnalle. Kuopiolainen voi myös tiputtaa toiseksi pohjapelaajaksi, joka mahdollistaa keskikentän kolmion kääntämisen tai ryhmityksen vaihtamisen kahteen kärkeen.

AM: Filip Valencic, HJK

Sarjan parasta hyökkäyspään pelaajaa ei voi valitsematta. Viime kauden 15+12 tehot puhuvat puolestaan. Mika Lehkosuolla on ilmeisesti menossa mourinhomainen kusipää-vaihe, johon kuuluu oman auktoriteerin osoittaminen yhtä tähtipelaajaa kyykyttämällä. Slovenialainen vastasi penkitykseen osumalla sarja-avauksessa kahdesti puoleen tuntiin. Valencic on myös sarjan paras tempokuljettaja, mikä tekee hänestä erittäin vaarallisen vastahyökkäyspelaajan.

LM: Billy Ions, SJK

Maaleja täytyy saada myös kärjen takaa ja niitä Billy Ions tarjoaa. Englantilainen myös mahdollistaa ryhmityksen vaihtamisen kahteen kärkeen, sillä häneltä onnistuu myös keskushyökkääjän hommat. Ions on kuitenkin vaarallisimmillaan leikatessaan vasemmalta laidalta kohti keskustaa. Ionsin laitaa tyhjentävät sisäänajot paitsi rikkovat vastustajan linjoja, myös luovat tilaa Taiwon nousuille. Tekee minimissään kymmenen maalia kaudessa.

ST: Douglas Cae, VPS

Brassihyökkääjä Douglas Cae on pienoinen riskivalinta vähäisten näyttöjen takia, mutta komeat maalimäärät kotimaassa ja Suomen cupissa yhdistettynä kokeneen kärjen saamaan suitsutukseen sai tarttumaan VPS-hyökkääjään. Etenkin Caen monipuolista viimeistelykykyä on kehuttu. Sille pitäisi olla käyttöä, sillä alapuolelta löytyvät pelurit ovat enemmän kuin kykeneviä tarjoamaan maalipaikkoja.

Jalmun joukkue näyttää tältä.

Eemelin joukkue

Valmentaja: Vesa Vasara, FC Honka

Vesa Vasara on uuden sukupolven valmentajia. 41-vuotias valmentaja pystyy muovaamaan joukkonsa erinomaisesti aina vastustajan mukaan, mikä on erityisen tärkeässä asemassa FC Hongassa. Muun muassa Mika Lehkosuon apuvalmentajana Klubissa toiminut Vasara on tehnyt lyhyessä ajassa loistavaa jälkeä Espoossa ja valmentajan tulevaisuus näyttääkin kirkkaalta.

Avauskokoonpano (4–2–3–1)

GK: Oskari Forsman, PS Kemi

PS Kemin kokoonpano ei varsinaisesti nimimiehiä pursuile ja sarjapaikan säilyttäminen tulee olemaan jälleen kovan työn takana. Mainion viime kaudella joukkueen tukipilarina pelannut Oskari Forsman on luotettava torjuja ja helppo valinta kokoonpanoon kemiläisten nipusta.

RB: Sami Rähmönen, TPS

Sami Rähmösen suorituksia ei kannata etsiä highlight-koosteista, mutta 30-vuotias laitapuolustaja on sarjanousijan ehdottomia avainpelaajia. Seuralegendan asemassa oleva Rähmönen on varmaotteinen peluri ja mainio valinta kokoonpanoon TPS:n riveistä.

CB: Tatu Miettunen, Ilves

22-vuotias Tatu Miettunen on iästään huolimatta suhteellisen kokenut peluri, sillä miehelle käynnistyi jo neljäs kausi pääsarjassa. Yhteensä otteluita on kertynyt 83, joissa Miettunen on onnistunut kolmesti maalinteossa. Alkaneella kaudella topparin rooli Ilveksen menestymisen suhteen on aiempaa suurempi, sillä tamperelaiset menettivät monia viime kauden avainpelaajiaan.

CB: Timi Lahti, VPS

Timi Lahti ei kuulu niin ikään sarjan valovoimaisimpiin pelaajiin, mutta hoitaa oman ruutunsa moitteettomasti. 27-vuotiaan topparin harteilla on iso vastuu Vaasassa, jossa miehelle käynnistyi jo viides kausi. Lahti ei häikäise, mutta on varmaotteinen peluri.

LB: Taye Taiwo, RoPS

Taye Taiwo oli päivänselvä valinta vasemmaksi laitapakiksi. Nigerialaisen pari edellistä kautta ovat olleet rikkonaisia, mutta tuoreessa muistissa on edelleen dominointi HJK:ssa kaudella 2016. Hurjan laukauksen omaava puolustaja tuo rovaniemeläisten nippuun ison annoksen kokemusta ja ammattimaisuutta. Taiwon merkitys joukkueelleen onkin poikkeuksellisen suuri.

DM: Ruben Gabriel, KuPS

Ruben Gabrielin pysyminen Kuopiossa oli pienoinen ihme, sillä 27-vuotias pelasi erinomaisen kauden. Keskikentän pohjalla viihtyvä nigerialainen tasapainottaa esimerkillisesti joukkueensa pelaamista, minkä lisäksi mies viimeisteli viime kaudella kuusi täysosumaa. Gabriel liikkuu kokoisekseen myös hyvin ja on kuopiolaisten erittäin vahvan keskikentän tärkein palanen.

DM: Reuben Ayarna, SJK

Gabriel muodostaisi yhdessä Reuben Ayarnan kanssa käsittämättömän vahvan kaksikon keskikentän pohjalle. Ayarna nousi viime kaudella Ilveksessä Veikkausliigan ehdottomaan eliittiin ja oli valtavan iso palanen tamperelaisten erinomaista kautta. Ayarnaan pätee hyvin pitkälti samat sanat kuin Gabrieliin, mutta Ayarna rytmittää peliä vielä astetta mallikkaammin.

AM: Filip Valencic, HJK

Filip Valencic on todennäköisesti Veikkausliigan monipuolisin pelaaja hyökkäyspäässä: slovenialainen pystyy ratkaisemaan itse tai vapauttamaan joukkuetovereita maalipaikkoihin. Valencic on jatkuva uhka vastustajille, kun hän saa pallon hyökkäysalueella. Tehot ja tehokkuus puhukoon puolestaan.

RW: Benjamin Källman, FC Inter

Benjamin Källman on yksi potentiaalisista nimistä, kun puhutaan maalipörssin voittajista. 19-vuotias nuorten maajoukkueiden vakiokasvo väläytteli potentiaaliaan viime kaudella, kun täysosumia syntyi yhdeksän. Laidalla pelaaminen on tuonut lisää ulottuvuuksia Källmanin peliin, mikä tekee hänestä entistä vaarallisemman hyökkäyspäässä. Källman omaa myös erinomaisen fysiikan, vaikka ei ole erityisen isokokoinen.

ST: Aleksei Kangaskolkka, IFK Mariehamn

Aleksei Kangaskolkka vei nimiinsä viime kauden maalikuninkuuden Veikkausliigassa, kun hän viimeisteli 16 täysosumaa. 29-vuotias hyökkääjä saa lähes rajattomasti vastuuta IFK Mariehamnissa ja viimeistelee tehokkaasti. Kangaskolkka on rutinoitunut maalintekijä ja pistää pallon varmasti pussiin paikan saadessaan.

LW: Santeri Hostikka, FC Lahti

Alkaneen kauden mahdollisia läpimurtopelaajia. Viime kaudella Lahden eurokentille laukonut laituri kuuluu jo 20-vuotiaana joukkueensa avainpelaajiin. Hostikka haastaa äärimmäisen hyvin, minkä avulla hän luo myös paljon tilaa muille pelaajille. Nuorukainen ei pelkää myöskään yrittää ratkaisuja itse ja hän olikin lahtelaisten kolmanneksi ahkerin laukoja viime kaudella.

Eemelin joukkue näyttää tältä.

Kansikuva: All Over Press