Veikkausliigakauden 2014 nuoret tähdet – onko heitä?

Veikkausliigan tärkeimmäksi tehtäväksi on viime vuosina määritelty nuorien, tulevaisuuden tähtien kasvattaminen kansainvälisille kentille. Kaudella 2014 niitä syttyi hävyttömän vähän.

Kauden 2013 päätteeksi Veikkausliigasta maailmalle ponnistivat muun muassa Tim Väyrynen, Moshtagh Yaghoubi, Simon Skrabb ja jo aiemmin syksyllä Joel Pohjanpalo. Näistä vain ”Jollen” ja jossain määrin Skrabbin voidaan todeta saaneen tuulta purjeisiin laadukkaammassa sarjassa, mutta kaikki mainitut pelasivat Veikkausliigassa kovalla tasolla.

Viikonloppuna paketoitavan kauden päätteeksi uusia, nuorten pelaajien sankaritarinoita ei ole syntymässä jonoksi asti. Vastaavasti on helpompi tehdä listaa noin 20-vuotiaista pelaajista, joilla potentiaalia riittää, mutta peliaika on ollut kortilla kotimaisessakin sarjassa. Tai ainakaan nimi ei ole noussut tavallisen kadun tallaajan tietoon samalla tavalla kuin esimerkiksi Pohjanpalon.

Lahtelainen futis on palannut Veikkausliigan mitalitaistoon. Kaupunki on tuottanut menneisyydessä kovia nimiä kansainvälisille kentille: Jari Litmanen, Joonas Kolkka, Petri Pasanen ja Kari Arkivuo vain muutamia mainitakseni. Vuonna 1994 syntyneestä Matti Klingasta on jo tovin odoteltu Mastokaupungin uutta tähteä. Keväällä nuori pallotaituri esitteli tuoretta kymppipaitaansa ja aikoi kulkea esikuvansa ”Litin” jalanjälkiä nöyrän työnteon kautta.

Huhupuheet pelikentiltä viestivät kuitenkin muusta. Jo Tommi Kautonen otti pelurin kanssa yhteen, eikä yhteistä säveltä ole tainnut löytyä Toni Korkeakunnaksenkaan kanssa. Loukkaantumiset ovat rikkoneet Klingan kautta, mutta tehot 3+2 ovat 23 liigaottelussa hyökkäyspään superlupaukselle heikot.

Flopanneita nuoria on muitakin. FC Hongassa on ollut tuulinen kausi, mutta maalivahti Walter Viitala ei voi laittaa heikkoja esityksiään vain sen piikkiin. Nuorempi Daniel Kollar on vienyt entisen Pikkuhuuhkajien maalivahdin paikan. Hongan 19-vuotias Youness Rahimi on ollut jo useamman vuoden mielenkiintoinen tulevaisuuden nimi, mutta hyökkääjän kehitys ei vain ole tehnyt hänestä edes selkeää Veikkausliigapelaajaa. Kuopiolainen Aleksi Paananen kuuluu niin ikään lahjakkaiden taitureiden joukkoon, mutta uusi askel uralla ei tule tapahtumaan kotimaisemissa.

Toki osa nuorista on myös onnistunut. Vuonna 1996 syntynyt Fredrik Lassas sai minuutteja HJK:ssa ja pelasi muutamia erittäin lupaavia otteluita ikäluokkansa maajoukkueessa. 22-vuotias Loorents Hertsi hämmensi vastustajan kuin vastustajankin FC Lahden riveissä, mutta maaleja olisi saanut syntyä enemmän kuin neljä.

Kauden ehdoton komeetta oli vielä syksyllä ikänsä puolesta Pikkuhuuhkajiin mahtunut HJK:n Robin Lod. Jos nyt pitäisi arvioida, on hän ainut nuori suomalainen, joka talven aikana siirtyy Veikkausliigaa suuremmille kentille.