TOP 10: Veikkausliigan kesän siirtoikkunan parhaat hankinnat

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Veikkausliigan ottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

Veikkausliigan siirtoikkuna aukesi 10. heinäkuuta ja meni kiinni 9. elokuuta. Tämän aikana nähtiin paljon mielenkiintoisia siirtoja ja monet joukkueet tekivät erinomaisia hankintoja. Tässä kymmenen parasta hankintaa kesän siirtoikkunassa.

10. Mikko Sumusalo, HJK

Mikko Sumusalo palasi Klubiin jo heinäkuun alkupuolella. Vasemman laitapakin hankinta tuli ajankohtaiseksi, kun Juha Pirinen loukkaantui vakavasti. Sumusalon merkitys on korostunut, kun hienon kauden pelannut Daniel O’Shaughnessy on niin ikään kärsinyt vammoista. 28-vuotias Sumusalo onkin saanut reilusti vastuuta alusta lähtien, mutta otteissa on ollut toisinaan reilusti parantamisen varaa. Tämä tosin parantunee pelituntuman parantuessa, sillä laitapuolustajan sopimus helsinkiläisten kanssa kattaa kauden loppuun sekä sisältää option tulevasta sesongista.  

9. Jordan Dominiguez Rajo, HJK

HJK oli etsinyt keskikentälleen vahvistusta ja sellainen saapui elokuun alussa, kun Jordan Dominiguez Rajo liittyi helsinkiläisten riveihin. Vahvistus tuli tarpeeseen, sillä Filip Valencic oli ajautunut valmennuksen kanssa sivuraiteille ja Sebastian Dahlström, Mosa sekä Anthony Annan tahkosivat valtavia minuutteja otteluista toiseen. Espanjan kolmanneksi korkeimmalta sarjatasolta saapunut peluri on erittäin monipuolinen, mikä tuo lisää vaihtoehtoja Klubin keskikentälle. Helsinkiläisten kannalta hankinnassa on pienet riskit, sillä sopimus kattaa kauden loppuun sekä sisältää joukkueen option ensi kaudesta. Jordan teki ensiesiintymisensä vaihdosta vierasottelussa Olimpija Ljubljanaa vastaan ja vaikutti varsinkin pallon kanssa erittäin pätevältä pelaajalta, josta lienee HJK:lle vielä paljon iloa kauden aikana. 

8. Demba Savage, FC Honka

Sarjanousija FC Honka on noussut väkevillä otteillaan kamppailemaan jopa mitaleista kuluvalla kaudella. Espoolaiset ovat vahvistaneet rivejään merkittävästi kauden aikana ja heinäkuun loppupuolella joukkueen vahvuuteen liittyi Demba Savage. Vuosikymmenen vaihteessa Hongan paidassa Veikkausliigan läpimurtonsa tehnyt Savage saapuu Espooseen turkkilaisesta Erzurumsporista ”monivuotisella sopimuksella”. Gambialaisen nykykunto on pieni kysymysmerkki, mutta hän on osoittanut olevansa erittäin kova pelimies kotimaiseen pääsarjaan ja monivuotinen sopimus kertoo luottamuksesta seuran puolelta 30-vuotiaaseen peluriin. Täyteen iskuun päästessään Savage tulee varmasti olemaan erittäin kova vahvistus Hongalle. 

7. Kaan Kairinen, FC Inter

Vuonna 2015 Veikkausliigan tulokkaaksi valittu Kaan Kairinen siirtyi alkuvuodesta 2016 FC Midtjyllandin riveihin, mutta vastuu tanskalaisseurassa on jäänyt varsin vähäiseksi. Keskikenttäpelaaja saapui hakemaan uutta nostetta loppukauden ajaksi kasvattajaseuraansa. Vaikka lainasopimus kestää vain kauden loppuun, niin diili on Kairiselle todella merkittävä. 19-vuotiaan pelurin ura ei ole lähtenyt liitoon Tanskassa, joten Interin paidassa onnistumisia olisi tultava. Lähtökohdat tälle ovat ainakin hyvät: vastuuta on ainakin luvassa reilusti, minkä lisäksi turkulaiset ovat päässeet viime aikoina hyvään liitoon. 

6. Vahid Hambo, RoPS

Vahid Hambon uralla on riittänyt isoja takaiskuja ja varsinkin loukkaantumiset ovat näytelleet isoa roolia 23-vuotiaan hyökkääjän taipaleella. Uutta nousua ei löytynyt SJK:sta, mikä ei tosin ollut maailman suurin ihme. Seinäjokelaisten tilanne on ollut viimeiset kaudet todella sekava, joten paikka ei ollut välttämättä idyllisin Hambon tilanteessa olevalle pelaajalle. Uusi osoite löytyi Rovaniemeltä, jonne hyökkääjä on kotiutunut loistavasti: kahden ottelun tuloksena on yhtä monta maalia, minkä lisäksi hymy on palannut takaiskujen jälkeen hyökkääjän huulille. Diili rovaniemeläisten kanssa kattaa vain kauden loppuun, mutta jatko joukkueen riveissä myös ensi kaudella ei olisi välttämättä huono asia, varsinkin jos syksy sujuu samaan tahtiin kuin ensiaskeleet RoPS:n paidassa.  

Onnistumiset karttoivat Hamboa Seinäjoella, jossa tuloksena oli 22 ottelua ja kolme maalia reilun kauden aikana. RoPS:n paidassa onnistuminen tuli heti ensimmäisessä ottelussa, kun hän vei joukkueensa johtoon vieraissa HJK:ta vastaan. Kuva: Emil Hansson / AOP

5. Fofana Tiemoko, Ilves

Ilves hankki Fofana Tiemokon todennäköisesti jo hieman tulevia vuosia silmällä pitäen, mistä kertoo kauteen 2020 ulottuvat optiot. 18-vuotias norsunluurannikkolainen on pelannut tamperelaisten riveissä kaksi ottelua, joiden tuloksena on ollut yksi täysosuma. Fofana omaa todella paljon potentiaalia, minkä ulosmittaamiseen Jarkko Wiss on juuri oikea päävalmentaja. Loistavan kauden pelanneen Marius Noubissin jatko Ilveksessä ensi kaudella on iso kysymysmerkki, joten Fofanan harteille asetettaneen tulevan ykköshyökkääjän viittaa. Kokonaisuudessaan potentiaalisen hyökkääjän hankinta optioilla tässä vaiheessa kautta oli Ilvekseltä erinomainen ratkaisu.

4. Didier Kadio, SJK

SJK:n kausi on ollut valtava pettymys. Kurssi ei lähtenyt nousuun pelkällä valmentajan vaihtamisella, vaan Alexei Eremenko käytti kesän siirtoikkunan hyödykseen ja toi joukkueeseen luottopelaajiaan. Armenian pääsarjasta saapunut Didier Kadio on Eremenkolle tuttu mies jo Jarosta sekä Kazakstanista ja Armeniasta, joten päävalmentaja tietää todella hyvin minkälaisen pelaajan saa käyttöönsä. Monipuolinen Kadio pystyy pelaamaan useilla eri pelipaikoilla, mutta Seinäjoella tontiksi asettunee keskuspuolustaja. 28-vuotias norsunluurannikkolainen ei ole erityisen fyysinen, mutta korvaa tämän erinomaisella tekemisellä pallon kanssa sekä nopeudella ja pelinluvulla. Kadio on todellinen täsmähankinta SJK:n puolustukseen ja sopimus sisältää optiot tulevista vuosista.  

3. Juho Pirttijoki, KuPS

Puolustus oli kuopiolaisten akilleen kantapää alkukaudella, mutta tähän tuli iso parannus Juho Pirttijoen saapumisen myötä. 22-vuotias toppari ottikin heti paikkansa savolaisten puolustuslinjasta ja nousi heti sen johtaviksi pelaajiksi. Kuluvan vuoden tammikuussa maajoukkueessa debytoinut Pirttijoki oli kuopiolaisilta todellinen täsmähaku heinäkuun alussa ja uusi tulokas joutui heti kovaan testiin FC Kööpenhaminaa vastaan, mutta selvisi tulikokeesta mainiosti. Otteet KuPS:n paidassa ovat olleet hyviä, mutta lainasopimus GIF Sundsvallista kattaa kuopiolaisseuran tiedotteen mukaan alustavasti kauden loppuun. Pirttijoen otteista nautittaisiin Savossa varmasti mielellään pidempäänkin.  

2. Denis Oliynyk, SJK

SJK muovasi rivejään huomattavasti kesän aikana ja hankki nipun vahvistuksia, joista yksi on Denis Oliynyk. Veikkausliigaan saavutaan harvoin samanlaisella CV:llä kuin Oliynyk, sillä ukrainalainen on pelannut muun muassa Ukrainan, Hollannin sekä Saksan pääsarjoissa. 31-vuotiaan laiturin ura on ollut viime vuosina alamäessä, sillä Darmstadtissa kaudella 2016-17 sattuneen loukkaantumisen jälkeen taival on ollut rikkonainen. Seinäjoelta Oliynyk hakee uutta nousua uralleen ja lähtökohtaisesti kyseessä on todella laadukas pelaaja kotimaiseen pääsarjaan, minkä lisäksi hänkin on ennalta tuttu mies päävalmentaja Eremenkolle. SJK:n tilanne laitureiden suhteen on ollut heikko, joten Oliynykille on tiedossa iso ruutu. Ukrainalaisen sopimus kattaa kauden loppuun, minkä lisäksi se sisältää option ensi kaudesta. 

1. Reuben Ayarna, KuPS

Reuben Ayarna kuului viime kaudella Ilveksessä Veikkausliigan parhaimmistoon, joten SJK teki todellisen ryöstön napatessaan keskikenttämiehen riveihinsä. 32-vuotias Ayarna ei kuitenkaan päässyt viime kauden kaltaiseen loistoon Seinäjoella ja valmentajan vaihdoksen myötä rooli pieneni entisestään. Uusi osoite löytyi lopulta Kuopiosta, jonne ghanalainen on sopeutunut loistavasti. Elokuun alussa joukkueeseen liittynyt Ayarna on noussut välittömästi joukkueen parhaimmistoon ja dominoinut tuttuun tapaan keskikentällä, jossa KuPS:lla on ollut haasteita kauden aikana. Sopimus kattaa kauden loppuun, mutta sisältää option tulevasta kaudesta, minkä käytön suhteen ei pitäisi olla mitään epäselvyyttä. 

Kansikuva: All Over Press / Marko Tuominiemi