TOP 10: Alkavan Veikkausliigakauden mielenkiintoisimmat pelaajat

Ruutu LogoVeikkausliigakausi 2018 starttaa 7.4. Katso jokainen ottelu suorana Ruutu+-palvelussa.

Leimaa kisapassisi jo nyt – voita matka jääkiekon MM-kisoihin!

Ai että, Veikkausliigan avauspotku häämöttää jo kutkuttavan lähellä. Kotimaisen pääsarjan yksi vitsaus, mutta samalla mielenkiintoa lisäävä seikka on lyhytjännitteisyys, mikä näkyy pelaajien lyhyinä sopimuksina ja suurena vaihtuvuutena. Tulevalla kaudella nähdään mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia, sekä isoihin henkilökohtaisiin kausiin valmistautuvia suomalaisia. Tässä on sivustomme näkemys alkavan Veikkausliigakauden mielenkiintoisimmista pelaajista.

10. Douglas Cae, VPS

VPS kärsi viime syksynä maalinteko-ongelmista. Seuraikoni Steven Morrisseystä on kuoriutunut enemmän tilanteiden järjestelijä. Nyt ongelman pitäisi olla ratkeamassa, sillä Douglas Cae, 30, on ollut kovassa iskussa. Monipuolisesti viimeistelevällä brassilla on kokemusta sambamaan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta, jonka lisäksi hän on voittanut Rion osavaltio-cupin maalikuninkuuden. Cae venytteli verkkoja Suomen cupissa peräti kahdeksan kertaa ja osui muun muassa HJK:n verkkoon. Jos kokenut kärki taistelee maalikuninkuudesta, on Vepsu tyrkyllä jopa europeleihin.

9. Luis Carlos Murillo, KuPS

Kuopion Palloseura on tavannut hankkia ulkomaalaisensa tutun agentin välityksellä Länsi-Afrikasta, mutta tällä kaudella katseita on suunnattu Etelä-Amerikan suuntaan. 27-vuotiaan Luis Carlos Murillon pitäisi olla todella kova tekijä Veikkausliigaan, sillä vasen pakki on pelannut yli 100 ottelua Kolumbian pääsarjassa. Odotukset Murilloa kohtaan ovatkin korkealle. KuPS:n tähtipelaaja Petteri Pennanen kuvaili uutta joukkuekaveriaan ”jäätävän hyväksi” ja uumoili hänen olevan tulevan kauden läpimurtopelaaja. Mielenkiintoa lisää yhteistyö samassa laidassa pelaavan maanmies Stiwar Garcian kanssa, joka omaa myös kokemusta Kolumbian liigasta.

8. Moshtagh Yaghoubi, HJK

On jokseenkin hämmentävää, että Moshtagh Yaghoubin lahjoilla ja kyvyillä varustettu jalkapalloilija pelaa Veikkausliigassa vielä 23-vuotiaana. Huonot uravalinnat ovat jarruttaneet Mosan menoa, jolla on ominaisuuksien puolesta eväitä aina Huuhkajien kantavaksi voimaksi. Keskikenttäpelaaja on fyysinen, peliälykäs sekä varustettu erittäin hyvällä perustekniikalla potkutekniikasta pelivälineen käsittelyyn. Ongelma on kuitenkin ollut pääkopan kestävyys ja nuori mies on vahvasti ongelmapelaajan maineessa. Syksyllä 24 vuotta täyttävä keskikentän moottori ei ole enää lupaus, joten hänellä on edessään erittäin iso kausi henkilökohtaisella tasolla. Jos Yaghoubi pysyy kunnossa ja keskittyy olennaiseen, pitäisi häntä odottaa huippusiirto. Kunhan mies pysyisi tällä kertaa kaukana surullisen kuuluisasta Spartaks Jurmalasta.

Mosa Yaghoubilla on edessään uran kannalta iso kausi. (Matti Raivio/AOP)

7. Matias Ojala, Ilves

Oululaislähtöinen Matias Ojala oli vuosikymmenen alussa yksi suomifutiksen suurimpia lupauksia. Pienikokoinen keskikenttämies debytoi Veikkausliigassa vain 15-vuotiaana AC Oulun paidassa vuonna 2010. Seuraavana kesänä hän oli kaksi vuotta vanhempien maajoukkueessa. Lopulta Ojalan tie vei 18 vuoden iässä Bundesliigaseura HSV:n riveihin. Nyt 23-vuotiaana ex-huippulupaus on pelannut AC Oulussa sekä PS Kemissä 83 peliä Ykköstä ja 59 ottelua Veikkausliigaa, mutta on pysytellyt kaukana niistä odotuksista, mitä nuoreen mieheen aikanaan ladattiin. Ilvestä parempaa ympäristöä nuorella lahjakkuudelle ei Suomessa ole, joten Ojalalla on edessään mielenkiintoinen kausi. Monipuolinen pelimies pelasi vielä B-juniorina kärjessä, mutta viime kaudella hänet nähtiin laitapakkina. Olisiko tämä se kausi, kun Ojala nousisi lupauksesta kovaksi tekijäksi?

6. Taye Taiwo, RoPS

Rovaniemen Palloseura jysäytti siirtomarkkinoiden kovimman pommin värvätessään kokeneen Taye Taiwon riveihinsä. Vielä toissa kaudella Klubissa dominoineen laitapakin CV on hurja, sillä hän on edustanut uransa aikana muun muassa Marseillea ja AC Milania. 32-vuotias Taiwo on RoPS:n näköinen hankinta siinäkin mielessä, että hän on HJK-taustainen, muilta osin ei niinkään. Sveitsissä ja Ruotsissa viimeksi palloilleen Taiwon iskukyky on tällä hetkellä pienoinen kysymysmerkki, mutta kaiken järjen mukaan hänen pitäisi olla huippuvahvistus lappilaisille. Veikkausliigan historiassa on nähty lukuisia hyviä laitapakkeja, mutta Taiwon esittämä suoranainen dominointi on ollut harvinaisempaa. Sen jatkaminen olisi suotavaa jo RoPS:n sarjapaikan kannalta.

5. Masar Ömer, FC Honka

Espoon oma poika on tehnyt tuhojaan alemmilla sarjatasoilla, mutta nyt maalimäärät pitäisi siirtää pääsarjatasolle. Se ei ole helppo tehtävä, kuten RoPS:ssa viime kaudella pelanneesta Sakari Tukiaisesta huomattiin. 25-vuotiaalla Masar Ömerillä on kaikki eväät kaksinumeroisiin maalimääriin. Viime kaudella verkko venyi 14:ssa Ykkösen ottelussa peräti yhdeksän kertaa ja tahti on jatkunut kovana myös Suomen Cupissa, jossa suomalaisturkkilainen kärki on viimeistellyt viisi osumaa. PK-35 Vantaan sekasortoisella Veikkausliigakaudella 193-senttinen kolossi maalasi neljästi, mutta vantaalaisten uponneesta sirkuksesta ei kannata johtopäätöksiä vetää. Suomen Cupissa väläytellyt Honka omaa yllätyspotentiaalia, mutta Ömerin on oltava käänteen tekevä pelaaja, jotta cupin hyvät otteet jatkuvat liigakentillä.

Hongan Masar Ömeriä on uumoiltu maalikuninkuus-kisan mustaksi hevoseksi. (Matti Raivio/AOP)

4. Urho Nissilä, KuPS

Listan toinen nuori suomalainen, jolla on edessään uran kannalta tärkeä kausi. KuPS:n oma kasvatti Urho Nissilä kohosi viime kaudella raketin lailla lupaavasta nuorukaisesta Veikkausliigan kirkkaimpiin tähtiin. Kansainvälisen uran suhteen 22-vuotiaan Nissilän suurimmat kysymysmerkit liittyvät fysiikkaan. KuPS-tähden dumaaminen hennon varren perusteella on kuitenkin lyhytnäköistä, sillä peliälykäs Nissilä lukee tilanteet oikein, eikä yleensä joudu vääntötilanteisiin. Silkinpehmeästi askeltava pellavapää iski viime kaudella yhdeksän osumaa, vaikka huilasi keskikesällä yli kuukauden. Nissilän sopimus kattaa vielä ensi kauden, mutta jos nuorukainen johdattaa Banzai-porukan Klubin kantaan, jää tämä hänen toistaiseksi viimeiseksi kaudekseen kotimaan kentillä.

3. Benjamin Källman, FC Inter

Veikkausliigasta on tullut hyvä kasvualusta nuorille lupauksille, jotka kiilaavat isoihin rooleihin jo alle parikymppisinä. Viime kauden läpimurtopelaajiin kuului FC Interin Benjamin Källman, joka maalasi komeasti yhdeksän kertaa. Nyt Njazi Kuqi on häipynyt tieltä ja Timo Furuholm on kehittynyt monipuolisemmaksi työmieheksi, joten 19-vuotias tammisaarelainen kantaa sinimustien suurinta maalintekovastuuta. Suomen kaikkien aikojen palloilijoihin kuuluvan käsipallolegenda Mikael Källmanin pojan fysiikka on poikkeuksellista luokkaa juniori-ikäiselle pelaajalle. Huippufysiikka yhdistettynä kylmäpäiseen ja monipuoliseen viimeistelyyn tekee Källmanista kenties koko sarjan seuratuimman pelaajan ulkomaisten seurojen silmissä. Jos viime vuodet pahasti sekaisin ollut Inter saa pakkansa järjestykseen, on nuorukainen erittäin potentiaalinen maalikuningas. Suomen Cupissa tahti on ollut hurja, kun kuuteen otteluun on syntynyt kahdeksan osumaa.

2. Vahid Hambo, SJK

Helsinkiläislähtöinen Vahid Hambo on ominaisuuksiensa puolesta yksi Suomen suurimpia hyökkääjälupauksia tällä vuosituhannella, mutta suomalaisbosnialaista kärkipelaajaa ovat syöneet pahat loukkaantumiset. Ehjimmällä kaudellaan Hambo on pelannut 20 virallista ottelua. Kyseinen sesonki oli 2012-13, kun nuori mies pelasi Sampdorian primavera-joukkueessa. Nuori kärki esiintyi lupauksia herättävästi Interissä kolme vuotta sitten, mutta nousukiito katkesi Brightonissa lähes krooniseksi yltyneeseen vammakierteeseen. Kesken viime kauden Seinäjoelle rantautunut Hambo oli pahasti puolikuntoinen ja haki loppukauden lähinnä pelituntumaa. Alkavaan kauteen HJK-kasvatti lähtee SJK:n ykköskärkenä alle 21-vuotiaiden maajoukkueesta tutun Tommi Kautosen alaisuudessa. Mikä on Hambon iskukyky, kun hän on päässyt harjoittelemaan talven jokseenkin ehjänä ja alapuolelta löytyy tukku huippumiehiä?

Pöytä on katettu Vahid Hambolle, mutta vastaako loukkaantumisten runtelema hyökkääjä huutoon? (Marko Tuominiemi/AOP)

1. Amr Gamal, HJK

Alkavan kauden mielenkiintoisin yksittäinen pelaaja löytyy Helsingistä. HJK lainasi elokuun loppuun saakka ulottuvalla lainasopimuksella egyptiläisen Amr Gamalin riveihinsä. 26-vuotias hyökkääjä on pelannut lähes koko uransa Afrikan suurimpiin seuroihin kuuluvassa kairolaisessa Al-Ahlyssa. Niinpä Gamalin palkintokaapista löytyy Egyptin mestaruuksia sekä Afrikan Mestarien liigan voitto. Liukasliikkeinen hyökkääjä on edustanut Egyptiä maajoukkuetasolla peräti 19 kertaa ja sai syksyllä minuutteja MM-karsinnoissa. Toisin sanoen Gamal taistelee jopa paikasta Faaraoiden MM-kisaryhmään.

Kovan CV:n lisäksi egyptiläinen on kohonnut Instagram-julkkikseksi, sillä hänellä on peräti 2,3 miljoonaa seuraajaa. Seuraajien määrässä Gamalin taakse jää muun muassa Leroy SanenMarquinhosin sekä Alexander Lacazetten kaltaisia huippupelaajia. Klubissa hyökkääjä taistelee peliajasta isokokoisen brassikärki Klaussin kanssa, joka on vakuuttanut Cupin peleissä. Gamalin lainapestin tavoite on paitsi auttaa HJK:ta Mestarien liigan karsinnoissa, myös tarjota hänelle näyteikkuna isompiin ympyröihin vanhalla mantereella. Klubissa on nähty ennenkin nimekkäitä kärkiä. Alfredo Morelos onnistui, Mike Havenaar ei niinkään.

Kansikuva: Mohamed Hossam / EPA / All Over Press