Veikkausliigaennakko: 8. IFK Mariehamn – Paljon potentiaalia, mutta kysymysmerkkejä vielä enemmän

Ruutu LogoVeikkausliigakausi 2018 starttaa 7.4. Katso jokainen ottelu suorana Ruutu+-palvelussa.

IFK Mariehamn lähtee kauteen täysin erilaisista asetelmista kuin vuosi sitten. Tuolloin joukkue oli puolustava mestari ja muutokset olivat maltillisia. Kausi 2017 päättyi kuitenkin raskaaseen pettymykseen ja joukkue muuttui talven aikana paljon. IFK:lla on paljon potentiaalia, mutta kysymysmerkitkin ovat todella isoja.

Viime kausi

Toissa kaudella ilmassa oli kysymysmerkkejä, kun seuran pitkäaikainen päävalmentaja Pekka Lyyski jäi sivuun. Valmentajakaksikko Peter Lundberg & Kari Virtanen kuitenkin shokeerasi suomalaista jalkapallokansaa ja vei IFK:n aina mestaruuteen asti. Vaikka saarelaisten runko pysyi hyvin kasassa, niin mestaruuden puolustamisesta oli odotettavissa haasteellista. Varsinkin, kun kokenut Virtanen jättäytyi valmennuksesta neuvonantajan rooliin.

Kausi alkoikin tahmeasti: IFK nappasi ensimmäisestä yhdeksästä ottelustaan vain kaksi voittoa. Tasapelit muodostuikin kohtalokkaiksi: maarianhaminalaiset jäivät yhdeksästä ottelustaan peräti viidesti tasapeliin. Myös mestaruuden kulmakivenä ollut raudanluja puolustus rakoili: IFK 14 ensimmäisen ottelun aikana joukkue piti vain kertaalleen maalinsa puhtaana. Maarianhaminalaisten verkkoon tehtiin näissä otteluissa 20 osumaa, kun taas vuotta aikaisemmin joukkue päästi samassa ajassa vain kahdeksan takaiskua.

IFK onnistui korjaamaan kurssiaan vaisun alun jälkeen, mutta keskikesällä joukkueelle tuli jälleen synkempi jakso. Mestarien liigan karsinnoissa hallitseva mestari putosi Legia Varsovalle yhteismaalein 0–9 ja joukkueella oli Veikkausliigassa kuuden ottelun voitoton putki. Kauden loppua kohti kurssi kääntyi kuitenkin nousuun ja IFK heräsi kamppailemaan europaikoista. Tuloksena oli lopulta katkera viides sija, kun FC Lahti kiilasi ohi voitettuaan viimeisellä kierroksella HIFK:n Santeri Hostikan lisäajan osumalla. Joukkueet jäivät tasapisteisiin, kun IFK hävisi samaan aikaan Ilvekselle lukemin 0–1, mutta lahtelaiset nappasivat neljännen sijan paremman maalieron turvin.

Tuulettaminen tuli tutuksi 16 osumaa viime kaudella iskeneelle Aleksei Kangaskolkalle. Kuva: AOP

Siirrot

Sisään: Ivan Tatomirovic (RoPS), Julio Cesar Fernandes (Estanciano EC, Brasilia), Thomas Mäkinen (AC Renata, Italia), Pontus Åsbrink (IK Frej, Ruotsi), Dylan Murnane (Kongsvinger IL, Norja), Nicklas Maripuu (Jacksonville Armada, USA), Simon Silverholt (GAIS, Ruotsi), Anton Lepola (SalPa)

Ulos: Jani Lyyski (lopettaa), Bobbie Friberg da Cruz (lopettaa), Albin Granlund (Örebro SK, Ruotsi), Robbin Sellin (IK Brage, Ruotsi), Rezgar Amani (FC Åland), Andreas Vaikla (Kristiansund BK, Norja), Brian Span (Västerås SK, Ruotsi), Tommy Wirtanen, FC Åland, Filip Hlupik (1. FK Pribram, Tshekki), Anthony Dafaa (FC Haka), Craig Wight (Stirling Albion FC, Skotlanti)

Lähtökohdat

IFK Mariehamnin kauteen valmistautuminen ei ole mennyt tulosten valossa erityisen valoisasti. IFK jäi Suomen Cupissa alkulohkoon, kun FC Inter ja Ekenäs IF kuittasivat jatkopaikat E-lohkosta. Maarianhaminalaiset hävisivät kärkikaksikolle, tasasivat pisteet TPS:n kanssa sekä voittivat Klubi 04:n ja Honka Akatemian. Saldoksi jäi siis seitsemän pistettä, mikä ei oikeuttanut jatkopaikkaan.

IFK on pelannut lisäksi kolme kansainvälistä harjoitusottelua. Joukkue voitti helmikuun alussa virolaisen Paiden maalein 2–1, mutta maaliskuun loppupuolella IFK hävisi ruotsalaisille Hammarbylle ja Oskarhamnsille yhteismaalein 0–5. Saarelaiset päättivät harjoituskautensa kuittaamalla voiton HIFK:sta maalein 2–1.

Saarelaisten joukkue on muuttunut reilusti sitten viime kauden. Kymmenestä viime kaudella eniten peliaikaa keränneestä pelaajasta peräti viisi on vaihtanut maisemaa. Lähtijöiden joukossa ovat päävastuun torjuntatöistä kantanut Andreas Vaikla, minkä lisäksi Jani Lyyskin ja Bobbie Friberg da Cruzin lopettamiset sekä Albin Granlundin siirtyminen Ruotsiin tekevät loven joukkueen takalinjoille. Brian Span ja Robbin Sellin siirtyivät niin ikään länsinaapuriin pelaamaan ja duon lähtö jättää ison aukon joukkueen hyökkäyspelaamiseen. Tämä kaksikko teki viime kaudella yhteensä kymmenen osumaa ja antoi 11 maaliin johtanutta syöttöä.

IFK on vahvistanut rivejään tasaisesti eri osa-alueilta. Uudet miehet on haalittu tuttuun tapaan pääosin länsinaapurista. Varsinkin hyökkäyspäähän on hankittu lisää monipuolisuutta, kun Julio Cesar Fernandes, Pontus Åsbrink ja Simon Silverholt liittyivät joukkueeseen. Fernandes on aloittanut uudessa seurassaan mainiosti, sillä hän oli Suomen Cupissa IFK:n paras maalintekijä kolmella osumallaan. Kun Aleksei Kangaskolkka, Robin Sid, Gabriel Petrovic ja Amos Ekhalie jatkavat saarelaisten vahvuudessa, niin Lundbergilla on mainiot palaset käytettävissään.

Saarelaiset ovat tulleet tunnetuksi tiiviisti puolustavana joukkueena, mutta IFK:n takalinjat menivät talven aikana uusiksi. Kristian Kojola ja Philip Sparrdal Mantilla saavat seurakseen avukseen HJK:ssa ja RoPS:ssa pelanneen Ivan Tatomirovicin sekä norjalaisessa Kongsvingerissä pelanneen Dylan Murnanen. Puolustuslinjan toimivuus on ehdottomasti IFK:n menestymisen elinehto. Varsinkin, kun sen takana torjuu kokematon Marc Nordqvist.

Avainpelaajat

Aleksei Kangaskolkka on joukkueen tärkein palanen. Hyökkääjä tykitti viime kaudella 16 osumaa ja nappasi nimiinsä maalipörssin voiton. 29-vuotias Kangaskolkka viimeisteli peräti 36 prosenttia joukkueensa osumista, mikä korostaa hänen merkitystään IFK:lle.

Maarianhaminalaisten on saatava puolustuspää tiiviimmäksi kuin erityisesti viime kauden alussa. Tatomirovic ja Kojola muodostavatkin pätevän toppariparin, joka ei kalpene vertailussa muiden joukkueiden kanssa. Saarelaisten vahvan keskikaistan täydentää kokenut Petrovic, joka pyörittää IFK:n peliä keskikentällä.

IFK:lla on myös paljon vaihtoehtoja hyökkäyspäähän, kun uudet hankinnat tuovat lisää mahdollisuuksia ja variaatioita. Varsinkin jos puolustuspää ei ole odotetun tiivis, niin hyökkäyksestä on löydyttävä enemmän tehoja kuin viime kaudella.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–4–2)

Uhkakuvat

IFK oli viime kaudella todella paljon Kangaskolkan varassa, sillä hyökkääjä viimeisteli kymmenen osumaa enemmän kuin joukkueen toiseksi paras maalintekijä. Menestyäkseen IFK tarvitsee ehdottomasti onnistumisia laajemmalta rintamalta, jotta joukkue voi kamppailla pisteistä myös niinä iltoina, kun Kangaskolkan ruuti on märkää. Jo viisi kautta Maarianhaminaa edustaneen Kangaskolkan loukkaantuminen olisi aivan valtava takaisku joukkueelle.

IFK on tullut tunnetuksi laadukkaista maalivahdeistaan. Nyt suuriin saappaisiin astuu 20-vuotias Marc Nordqvist, joka pelasi viime kaudella seitsemän ottelua Veikkausliigassa. Kakkosvahtina on viime kaudella pikahälytyksellä joukkueeseen saapunut 21-vuotias Anton Lepola. Nuorella kaksikolla on todella iso näytönpaikka tulevalla kaudella. Ratkaisu lähteä kokemattomalla kaksikolla kauteen on seurajohdolta todella rohkea.

Maarianhaminalaisten joukkue on muuttunut todella paljon viime kauteen verrattuna, kun puolet avauskokoonpanon pelaajista vaihtoi maisemaa. Miten hyvin uudet hankinnat istuvat joukkueeseen? Nyt valmennuksella on käytettävissään astetta monipuolisempi kokoonpano, mutta isot muutokset vaativat toisinaan aikansa, kuten harjoituskauden tulokset osoittavat.

Ota seurantaan

Pontus Åsbrink. 25-vuotias pelaaja, jolla on jo poikkeuksellisen paljon kokemusta miesten peleistä. Spånga IS:n kasvatti pelasi pitkään Brommapojkarnassa, kunnes saapui Superettanissa pelaavan IK Frej’n kautta Maarianhaminaan. Vasemmalla laidalla viihtyvä Åsbrink on esiintynyt myös Ruotsin nuorten maajoukkueissa. Hän kuului IK Frej’n vakiokokoonpanoon ja viime kaudella 27 ottelussa kertyi kuusi täysosumaa ja kolme maaliin johtanutta syöttöä. Åsbrink on rutinoitunut pelaaja ja IFK:ssa vastuuta on tiedossa reilusti.

Arvio

IFK Mariehamn on mielenkiintoinen seurattava tulevalla kaudella. Joukkue on muuttunut paljon ja potentiaalia olisi kamppailla jopa mitaleista, mutta kysymysmerkkejäkin on ilmoilla. Muutokset ovat olleet suuria viime kauteen nähden, joten kauden alku nousee erityisen isoon rooliin. Mihin suuntaan lumipallo lähtee vyörymään? Lähtökohtaisesti kysymysmerkit ovat kuitenkin potentiaalia suurempia, joten IFK:n lienee tyytyminen sarjataulukon alempaan keskikastiin.

Faneille.com Veikkausliiga-ranking 2018:

Kansikuva: All Over Press