TOP 5: Veikkausliigan parhaat valmentajat

Ruutu LogoKoko kausi tulee. Keskiviikkona 5.4. alkaa. Katso jokainen Veikkausliiga-ottelu suorana Ruutu+ -palvelusta.

Tapoja ajatella jalkapallosta on erilaisia. Samoin on tyylejä valmentaa. Osa jalkapallovalmentajista on pragmaattisia, osa taas piinkovia idealisteja, suurin osa jotain siltä väliltä. Tärkeintä valmentamisessa on kuitenkin ulosmitata ryhmän potentiaali ja kehittää toimintakulttuuria pitkällä tähtäimellä. Faneille.com päättikin listata Veikkausliigan parhaat luotsit paremmuusjärjestykseen. Valinnoissa on painotettu erityisesti viime vuotisia näyttöjä, sillä esimerkiksi Peter Lundbergin ja Antti Muurisen CV:n vertailu olisi lähes 30 vuoden ikäeron johdosta lähinnä epäreilua.

5. Juha Malinen, RoPS

Kokeneista valmentajista puhuttaessa Rovaniemen Palloseuraa luotsaava Juha Malinen on maamme kermaa. 58-vuotias oululainen aloitti valmennusuransa jo vuonna 1977 ja lähtee tulevaan sesonkiin jykevällä yli 500 Veikkausliiga-ottelun kokemuksella. Taktisella puolella Malinen ei ole mikään velho, vaan tempperamenttisen luotsin vahvuus pohjaa pitkälti hyvään ihmisjohtamiseen. Malinen on saanut Boris Kokon ja Mosa Yaghoubin kaltaisista ongelmapelaajista paljon irti ja osaa todistetusti käsitellä erilaisia persoonia. Tuleva kausi tulee olemaan Maliselle todellinen koetinkivi, sillä RoPS:n kanssa hopeaa toissa syksynä juhlinut luotsi joutuu tulemaan toimeen huomattavasti aiempia vuosia heppoisemmalla materiaalilla. Malisesta ja miehen toimintatavoista pääset paremmin kärryille viime keväänä ilmestyneestä lyhytdokumentista: Jumalin.
4. Mika Lehkosuo, HJK

Vaikka HJK on käsittämättömällä tavalla onnistunut sössimään pari edellistä mestaruutta, on Klubia luotsaava Mika Lehkosuo edelleen maamme johtavia jalkapallovalmentajia. Vaikka päävalmentajasta leivotaan aina syntipukki, ei kaikkea eritettä voi kaataa Banan päälle, sillä seurajohto Aki Riihilahden johdolla on epäonnistunut joukkueen kasaamisessa, eikä ulkomaalaisarpoja vilisseen Klubin ryhmä ole ryhmädynamiikaltaan ollut optimaalinen. Viime kaudella korttitalo taas romahti Atomu Tanakan loukkaantumiseen. Täytyy kuitenkin muistaa ettei siitä ole kuin reilut kaksi vuotta, kun Lehkosuon johtama Klubi pelasi Eurooppa liigassa. Taktisesti Lehkosuo on edelleen sarjan eliittiä, nyt Klubi olisi saatava pelaamaan parin vuoden takaisella tasolla. Tuleva sesonki on Lehkosuolle ”Do or Die -kausi”, sillä kolmanteen epäonnistumiseen ei ole varaa.

3. Petri Vuorinen, VPS

Toissa kaudella Vaasan Palloseuran – jo kolmatta kertaa – kuilun partaalta pelastanut Petri Vuorinen on lyhyessä ajassa noussut Suomen johtavien luotsien joukkoon. Vaasan oma poika sai viime kaudella vihdoin mahdollisuutensa aloittaa kausi päävalmentajana ja 44-vuotias Vuorinen johdatti Vepsun komeasti neljänneksi. Valmentajana Vuorinen edustaa idealistisempaa sorttia, sillä mies on iskostanut maltillisen pallonhallinnan vaasalaisten pelilliseksi identiteetiksi, joka oli viime kaudella tuottoisa sapluuna. Myös Pyry Soirin tai Aatu Laatikaisen kaltaisten nuorten suomalaispelaajien läpimurrot olivat ilahduttavia lisämausteita vaasalaisten onnistuneessa kaudessa.

2. Peter Lundberg, IFK Mariehamn

Saarelaisten korttitalon piti romahtaa Pekka Lyyskin ja Petteri Forssellin lähtöjen myötä. Mutta Peter Lundbergin ja mentorina toimineen Kari Virtasen komentoon siirtynyt IFK Mariehamn kruunattiin sarjan yllätysmestariksi. On tietysti hieman kyseenalaista antaa tämän listauksen glooria 35-vuotiaalle Lundbergille ja jättää Virtanen ulos, mutta yleensä nämä kahden päävalmentajan kokeilut johtuvat vaadittavien lisenssien puuttumisesta kuten Lundberginkin tapauksessa. Tulokasvalmentaja organisoi alakerran mestarillisesti ja sai joukkueensa esiintymään tasapainoisesti läpi viime kauden, mikä oli suurin yksittäinen syy MIFK:n mestaruuteen.

1. Jarkko Wiss, Ilves

Komean uran keskikentän pohjalla tehnyt Jarkko Wiss otti Ilveksen viime kaudella komentoonsa ja oli monien papereissa kauden paras valmentaja. Wissin vahvuus on erityisesti Urheilulehden suuresti ihannoimassa täsmävalmennuksessa, sillä Ilveksen pelisuunnitelmat olivat luotu aina vastustajan vahvuuksia poissulkevaksi ja omia hyödyntäväksi. Erityinen hatunnosto Wissille täytyy kuitenkin antaa työstä nuorten pelaajien kanssa. Ei ole sattumaa, että alle 22-vuotiaat Mikael SoisaloLauri Ala-MyllymäkiTatu MiettunenTuure Siira ja Felipe Aspegren pelasivat kaikki loistavat kaudet tamperelaislähtöisen valmentajan alaisuudessa. Alkavalla kaudella Ilves on niin ikään nuori, mutta enää Wissin poppoo ei pääse tulemaan puskista.

Kansikuva: All Over Press