Veikkausliigaennakko: PS Kemin säilyminen vaatii täydellistä onnistumista

Ruutu LogoJokainen ottelu suorana. Koko kausi tulee. Keskiviikkona 5.4. alkaa. Katso jokainen Veikkausliiga-ottelu Ruutu+ -palvelusta.

Veikkausliigakausi 2017 lähenee kohti vääjäämätöntä sekä odotettua aloitustaan päivä päivältä ja tunti tunnilta. Tässä jutussa ennakoimme PS Kemiä, jalkapallopääsarjamme toista pohjoisen joukkuetta, joka avaa sarjakautensa isännöimällä HIFK:ta (8.4.). Heikentyneet kemiläiset löytyvät listauksessamme sijalta 11.

Viime kausi

Edellinen sesonki oli PS Kemille sen seurahistoriansa ensimmäinen Veikkausliigassa. Sitä ennen kemiläisjoukkue oltiin nähty korkeimmalla jalkapallotasolla yli 20 vuotta sitten ja seura totteli tuolloin nimeä Kemin Palloseura. PS Kemi selvisi kaudesta lopulta kuivin jaloin ollen yhdeksäs 35 pisteellä.

Alkukausi näytti ajoittain jopa lupaavalta, mutta loppujen lopuksi karu arki iskeytyi päin Kemin kasvoja ja karsijanpaikalle joutumista jouduttiin jännittämään aivan viimeisille metreille saakka. Etenkin kippari Billy Ionsin lähdön jälkeen kemiläisillä oli vaikeaa. Elokuussa Seinäjoelle matkanneen britin lähdön jälkeen Kemi onnistui napsimaan vain neljä pistettä ja voittosarake karttui ainoastaan heittopussi PK-35 Vantaan kustannuksella.

PS Kemi kykeni päävalmentaja Jari Åhmanin johdolla 10 voittoon, mutta tulokset heilahtelivat todella rajusti ottelusta toiseen. Joukkue saalisti voittojen ohella vain viisi tasapeliä, joka jätti tappiosarakkeeseen lukeman 18. Tasaisuus on siis yksi tekijä, jonka täytyy parantua tulevalle kaudelle.

Siirrot

Sisään: Oskari Forsman (TPS), Jussi Aalto (KTP), Lassi Nurmos (AC Oulu), Niko-Petteri Kuukasjärvi (FC Kemi), Abdulkadir Said Ahmed (PK-35/VJS), Juuso Laitinen (KTP), Justus Lehto (FC Jazz), Samuel Mahlamäki (FC Lahti Akatemia), Reza Heidari (PK-35 Vantaa), Marek Kaljumäe (FC Levadia, Viro), Rasmus Karjalainen (AC Oulu), Omar Jama (Klubi 04), Edwin Salazar (Orsomarso SC, Kolumbia, laina), Abdoulie Mansally (Houston Dynamo, Yhdysvallat), Aubrey David (Deportivo Saprissa, Costa Rica)

Ulos: Kalle Taimi (FC Lahti), Saku Kvist (KTP), Joona Veteli (Fredrikstad FK, Norja), Juhani Pennanen (OPS), Christian Eissele (FF Jaro), Erik Törnros (GKS Tychy, Puola), David Bitsindou (sopimus päättyi), Nicolae Vasile (sopimus päättyi), Zeljko Savic (sopimus päättyi), Cornelius Stewart (T.C. Sports Club, Malediivit), Tuomo Könönen (FC-88 Kemi)

Lähtökohdat

Ennakkoennustukset ovat povanneet Kemille hankalaa kautta ja sitä se totuuden nimissä tulee myös olemaan. Vaihtuvuus joukkueessa on ollut suurta – monen muun Veikkausliigaseuran tapaan – ja uusien pelaajien sisäänajaminen vie oman aikansa. Vaikka suomalainen jalkapallokausi alkaakin jo hyvissä ajoin, ovat tosipelit ja tiivistahtinen sarja se lopullinen mittari. Osa uusista pelaajista löytää pelillisen ja henkisen paikkansa joukkueesta nopeammin kuin toiset, mutta kyseessä on kokonaisuutena aikaa vievä prosessi.

Ennen viime kautta jalkeilla oli vahvempi pelaajanippu ja valmentaja Åhman totesikin useaan otteeseen, että kemiläisseura tulee yllättämään monet muut pääsarjajoukkueet. Pienimuotoinen yllätyksellisyys on nyt historiaa ja tämä pakottaa myös valmennukseen uusiin linjavetoihin. Pääpiirteittäin PS Kemi jatkanee Åhmanin luottamaan nopeaan etenemisjalkapalloon.

Muutoksia ryhmityksessä on ollut kuitenkin havaittavissa harjoituskaudella. Kemi on käyttänyt harjoituskaudella Suomessa melko harvinaista kolmen puolustajan linjaa. Tämä antaa joukkueesta ainakin lähtökohtaisesti positiivisen signaalin ulospäin. Taktisesti muuntautumiskykyisellä joukkueella on mahdollisuus kiriä muiden seurojen pelaajamateriaalissa saamaa etumatkaa.

Avainpelaajat

Viime kaudeksi PS Kemiin siirtyneellä Matias Ojalalla on iso vastuu joukkueen pallollisessa pelaamisessa, varsinkin nyt kun Joona Veteli siirtyi Norjaan. Tämän lisäksi 22-vuotias keskikenttäpelaaja on erittäin monikäyttöinen, joka soveltuu niin pohjalle, kymppipaikalle tai laitakaistalle. Ojala kykeni osoittamaan hyvää perustasoa viime kaudella, mutta täksi kaudeksi kehityksen pitää olla edelleen nousujohteista.

Matias Ojalan on otettava PS Kemin keskikenttä harteilleen tulevalla kaudella. (AOP)

Niin ikään keskikentällä viihtyvä englantilaisjyrä Ryan Gilligan herätti paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan niin pelikentillä kuin sen ulkopuolellakin. Viime vuoden twitter-kohu oli yksi ääripää miehen persoonasta, toinen on omalle joukkueelleen kaikkensa antava raivohärkä. Gilligan kerkesi toimia myös edellisen sesongin lopusta PS Kemin kapteenina. Taistelun ruumiillistuma.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–2–3–1)

Uhkakuvat

Jari Åhmanin valmennustaidot laitetaan äärimmäiseen testiin tulevalla kaudella, kun sarjan monttupäähän materiaalisesti kuuluva joukkue pitäisi ohjata sarjassa säilymiseen. Varmoja voittoja ei PS Kemi tule pian alkavalla kaudella ottamaan, muuta kuin ehkä JJK:sta kotona, jos siitäkään. Ainut keino, mihin Åhman voi tarttua on äärimmäisen kollektiivinen ja vastaiskuissaan onnistuva peli-identiteetti.

Sooloilijoita ei joukkueessa ole ennenkään katseltu, mutta nyt Veikkausliigatasolla todistettu taitotaso on viime kauttakin heikompi. Selkeä roolitus ja pelipaikkakohtaisten vastuu lienee alkukaudesta hukassa, mutta niiden on löydyttävä nopeasti, mikäli kemiläiset haluavat välttää totaalisen mahalaskun.

PS Kemiä viime kaudella riivannut tuloksellinen epätasaisuus on prioriteettilistan kärkikahinoissa. Pitkiin tappiokierteisiin ei ole varaa ja tiukat ottelut, joissa joukkue on tappiotilanteessa, täytyy kääntää vähintään tasapeleiksi. Viime kauden ”joko-tai -pelaaminen” voi koitua merilappilaisten kohtaloksi.

Ota seurantaan

Jussi Aalto. Divareissa mainetta pyörremyrskyn lailla niittänyt Aalto, 33, lähtee todennäköisesti uransa viimeiseen retkeen pääsarjatason hyökkääjänä. Aalto ei ole onnistunut missään vaiheessa sementoimaan mainettaan varmana Veikkausliigan maalinsylkijänä, ja urakka ei ole taatusti helppo PS Kemissäkään. Aallolle ollaan soviteltu ykköshyökkääjän roolia tulevaksi kaudeksi ja painolasti maalinteon suhteen tulee olemaan valtava. Mielenkiintoista on nähdä, mikä on kokeneen hyökkääjän vastaus huutoon ja miten Aalto sopii Åhmanin pelisapluunaan.

Arvio

Päävalmentaja Åhmanin taktinen osaaminen on hiukan sumun peitossa, jota ei helpota heikko pelaajamateriaali. Maalintekijät tulevat olemaan kortille, ellei joukkueesta nouse puolijumalaa esimerkiksi aiemmin mainitun Aallon, nuoren Rasmus Karjalaisen tai loukkaantumisestaan toipuvan Edwin Salazarin muodossa. Hankala kaudesta tulee joka tapauksessa ja joukkueen nuoriso-osaston on kyettävä pelaamaan korkealla tasolla heti ensimmäisistä otteluista lähtien. Putoamiskurimuksen välttäminen vaatii täydellistä suoritusta.

Faneille.comin Veikkausliiga-ranking

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press