Jääpallon Bandyliigassa jäljellä neljä joukkuetta

Jääpallon Bandyliigassa on jäljellä enää neljä joukkuetta. Viime sunnuntaina saatiin puolivälierät päätökseen ja viimeisinä joukkueina välieriin tiensä selvittivät HIFK sekä Kampparit. Jo aiemmin välieriin tiensä olivat selvittäneet Veiterä ja Botnia.

Kauteen suurena ennakkosuosikkina lähtenyt Akilles sai tuntea Mikkelin Kamppareiden kokemuksen puolivälierissä ja kesäloma alkoi odotettua aikaisemmin. Kampparit jatkoi otteluvoitoin 2-1. Botnia pudotti hallitsevan Suomen mestarin OLS:in tylysti otteluvoitoin 2-0. Veiterä laittoi Narukerän lauluun niin ikään 2-0-voitoin. HIFK pudotti viime vuoden hopeajoukkueen JPS:n otteluvoitoin 2-1.

Kokemus saattaa ratkaista välierät. (TPRS/HIFK-Bandy)

Kokemus saattaa ratkaista välierät. (TPRS/HIFK-Bandy)

Välieräpareiksi muodostuivat Veiterä-HIFK ja Botnia-Kampparit. Parit muodostuivat lohkojen mukaan eikä sarjasijoituksien mukaisesti. Otteluparit ovat hyvin mielenkiintoisia ja loppuottelupariksi muodostuu joka tapauksessa kiinnostavien joukkueiden välinen kamppailu.

Veiterä-HIFK

Joukkueet kohtasivat toisensa kahdesti runkosarjan aikana ja molemmilla kerroilla Veiterä oli vahvempi. Joulukuussa Veiterä voitti HIFK:n 5-3 ja runkosarjan viimeisillä kierroksilla lappeenrantalaiset olivat parempia Helsingissä lukemin 3-2. Runkosarjan ottelut voidaan toki unohtaa täysin, sillä pudotuspelit ja varsinkin välieräpelit ovat jo aivan omaa luokkaansa.

Onko jälleen HIFK:n vuoro juhlia mestaruutta? (TPRS / HIFK-Bandy)

Onko jälleen HIFK:n vuoro juhlia mestaruutta? (TPRS / HIFK-Bandy)

Veiterältä löytyy kokeneita pelaajia, jotka tietävät mitä voittaminen vaatii. Itse seuralta ei voittamisen kulttuuria kovinkaan paljoa löydy. Suomen Cupin voitto tänä keväänä oli ensimmäinen suuri palkinto lappeenrantalaisille vuosikymmeniin. Ennen kauden alkua kapteeni Joonas Peuhkuri vain naureskeli mestaruuspuheille. Nyt Veiterä lähtee toki ennakkosuosikkina tähän ottelusarjaan, mutta ei niin suurena kuin voisi kuvitella.

HIFK:lla ja Veiterällä on kiivas yhteinen pudotuspelihistoriansa. HIFK pudotti Veiterän peräti kolmena keväänä peräjälkeen puolivälierissä. Kahtena keväänä helsinkiläiset marssivat myös mestaruuteen asti. Nyt välierissä olevista joukkueista nimenomaan IFK on voittanut eniten mestaruuksia viimeisen viiden vuoden aikana.

Kokemus ratkaisee tämän otteluparin, sillä paras viidestä sarjaa ei tuurilla voiteta. Eikä voi tietenkään sanoa, että Veiterä olisi tuurilla tähänkään asti pelannut, koska tuurilla ei runkosarjaakaan voiteta. Runkosarja on kuitenkin eri juttu kuin pudotuspelit ja niissä jyvät erotetaan akanoista. HIFK jatkaa otteluvoitoin 3-1.

Botnia-Kampparit

Botnia voitti joukkueiden kohtaamiset runkosarjassa, mutta siitä huolimatta helsinkiläisten ympärillä leijuu hirveästi kysymysmerkkejä. Kuinka nuori joukkue pärjää kokenutta ja menestynyttä mikkeliläisjoukkuetta vastaan. Paineensietokyky on yksi suurimmista kysymysmerkeistä Botnian kohdalla. Miten nuorukaisten päät kestävät selkeän ennakkosuosikin paineen tässä ottelusarjassa.

Kampparit hakee seuraavaksi Botnian päänahkaa. (TPRS / HIFK-Bandy)

Kampparit hakee seuraavaksi Botnian päänahkaa. (TPRS / HIFK-Bandy)

Toinen suuri kysymys ovat Määtän (Teemu, Tommi ja Tuomas) veljekset, mitä jos he loukkaantuvat, niin kuka sitten nousee ratkaisijaksi? Botnia on tällä hetkellä Määtän veljesten varassa ja kenestäkään muusta ei siellä ole vastuunkantajaksi. Joukkue on nuori ja nälkäinen, se on koottu vain ja ainoastaan Määtän kolmikon pohjalle, muiden ollessa taustajoukkoina. Niin kauan Botnialla menee hyvin, kun Määtät ovat mukana, mutta jos he syystä tai toisesta putoavat pois, niin tulee noutaja ja lujaa.

Odotettavissa on mielenkiintoinen kamppailu finaalipaikasta ja tässä otteluparissa tarvitaan kaikki viisi ottelua. Valmennuksen osalta vaaka kallistuu Kamppareiden puolelle, sillä Antero Levänen tietää, miten ottelusarjoja voitetaan. Kamppareilta voitettuja ottelusarjoja löytyy runsaasti, kun taas Esa Määttä voitti vasta ensimmäisen ottelusarjan OLS:ia vastaan miesten tasolla.

Paljon on ottelusarjassa pelissä ja tässäkin voidaan puhua voittamisen kulttuurista sekä siitä kuuluisasta kokemuksesta. Kokemuspuoli Kamppareilla on kunnossa, mutta ei sovi tietenkään unohtaa sitä, että tämä samainen Botnian joukkue on hallinnut juniorisarjoja mielin määrin ja kokemusta on karttunut sieltä. Veikkaukseni on, että Botnia jatkaa niukasti finaaleihin otteluvoitoin 3-2 ja Botnian finaalipaikan puolesta puhuu ainoastaan kotietu sekä se oletus, että Määtät pysyvät kunnossa.

Loppuottelussa siis toisensa kohtaavat Botnia ja HIFK, kun taas pronssipelissä toisensa kohtaavat Suomen Cupin finalistit Veiterä ja Kampparit. Katsotaan, kuinka veikkauksien sitten lopulta käy.

Ottelut käynnistyvät keskiviikkona. Botnia-Kampparit Helsingin Oulunkylässä kello 18:30 ja Veiterä-HIFK Lappeenrannan Kisapuistossa kello 19:00