Jääpallon Suomen Cup huipentui Helsingissä – Veiterä nousi sillasta voittoon

Jääpallon Suomen Cup pelattiin kahdeksannen kerran. Tänä vuonna loppuottelu pelattiin Helsingin Oulunkylässä, jonne tiensä olivat selvittäneet Kampparit sekä Veiterä.

Ensimmäisen kerran Cup pelattiin vuonna 1960, jolloin siihen osallistui peräti 50 joukkuetta. Seuraavaa Cupia saatiinkin odotella sitten 28 vuotta. Vuoden 1988 Cupiin joukkueita osallistui 20, mutta seuraavana vuonna Cupia ei enää järjestetty.

Suomen Cup palasi kalenteriin liigajoukkueiden keskinäisenä kilpailuna 1990 ja sitä pelattiin neljänä vuonna peräkkäin, jonka jälkeen innostus sitä kohtaan hiipui. Uudelleen Cupia heräteltiin henkiin viime vuonna, kun se pelattiin Varkaudessa harjoitusturnauksen muodossa. Kampparit pelasi tuolloinkin loppuottelussa, mutta kärsi tappion JPS:lle 6-1. Tänä vuonna Cupin alkusarja pelattiin turnausmuotoisena Varkaudessa ja Jyväskylässä, jonka jälkeen välierät joulukuussa ja finaali tänään Helsingissä.

– Joukkueet ovat lähteneet siitä liikkeelle, että tarvitaan lisää pelejä ja Suomen Cup on hyvä mahdollisuus saada lisää pelejä, kertoi Jääpalloliiton toiminnanjohtaja Pekka Liikanen Suomen Cupin taustoista.

Suomen Cupin järjestelyistä on vastannut suurimmaksi osaksi Botnia yhteistyössä BeWen kanssa. Suurimman vetovastuun on kantanut BeWen voimahahmo Teukka Ulander, joka on ollut koko finaalitapahtuman priimusmoottorina. Työtunteja säästelemättä hän on luonut puitteet tapahtumalle ja myynyt mainokset, joilla katettiin ottelun TV-lähetyksen kulut. Ottelu lähetettiin suorana Yle TV2-kanavalta.

– Kyllähän nämä viimeiset päivät ovat varsinkin olleet työläitä. Mainosmyyntiin pelkästään meni kaksi päivää ja kokonaisuutena varmaankin neljä viisi työpäivää on mennyt tämän tapahtuman rakentamiseen, Ulander paljasti.

Veiterä nousi sillasta voittoon

Itse päätapahtumassa Kampparit otti heti kuskin paikan ensimmäisellä puoliajalla ja nousi 17 minuutissa kahden maalin karkumatkalle. Veiterä onnistui kaventamaan puoliajan lopussa, mutta vielä siinä vaiheessa mikkeliläiset näyttivät suosikeilta ottelussa. Lappeenrantalaisten peli oli hieman hakemista.

– Kenttä oli täällä paljon isompi kuin meidän kotikenttämme ja sen takia oli etäisyydet puolustus sekä hyökkäyssuuntaan vähän hakusessa. Saatiin kyllä paikkoja ensimmäiselläkin puoliajalla, mutta saatiin vain yksi maali siinä aikaiseksi. Tauolla juteltiin kopissa, että jos saadaan paikkoja samalla tavalla, niin käännetään tämä ottelu, Veiterän kapteeni Joonas Peuhkuri kertoi.

Toinen puoliaika olikin sitten Veiterän, sillä toinen 45 minuuttinen meni heille lukemin 3-1. Kymmenen minuutin aikana lappeenrantalaiset käänsivät ottelun itselleen. Joonas Peuhkuri vastasi vihreäpaitojen kolmannesta osumasta. Voittomaalin laukoi kolme Suomen mestaruutta urallansa voittanut Janne Hauska, jolta löytyy myös taustaa Mikkelin Kamppareista. Hauska on ainoita pelaajia Peuhkurin ohella Veiterässä, jolla on kokemusta isojen pelien voittamisesta.

– Tietenkin tällaiset pelit, joissa vain voitto merkitsee ovat hyviä pelejä kevättä ajatellen. Varsinkin tämä viikonloppu, kun pelattiin kaksi peliä Kamppareita vastaan. Saatiin tähän tällaiset minipudotuspelit, joka on ihan hyvä juttu meille, Peuhkuri tietää.

Veiterä johtaa tällä hetkellä Bandyliigaa, mutta edellisestä isosta voitosta on aikaa kulunut jo 35 vuotta. Keväällä 1980 lappeenrantalaiset voittivat loppuottelussa Helsingin IFK:n. Edellinen mitali on vuodelta 1994, jolloin he hävisivät mestaruuden WP-35:ttä vastaan. Nyt Veiterä on matkalla kohti menestystä ja kauden ensimmäinen iso voitto tuli heille lukemin 4-3.