Kanada – Suomi klo 20.00

mantha

Valmentaja Brent Sutterin Kanada lähtee välieräotteluun Suomea vastaan suurena ennakkosuosikkina. Suomi ei ole voittanut Kanadaa vuoden 2001 jälkeen. Joukkue voitti oman alkulohkonsa selkeästi, ainoana tahrana Tšekille kärsitty tappio voittomaalikilpailussa. Puolivälierässä vaahterapaidat otti 4-1 rutiinivoiton Sveitsistä. Kisojen pistepörssiä johtava Kanadalainen Anthony Mantha namutteli rankkarista jo kisojen viidennen osumansa. Tehoja vuonna 94 syntynyt Detroid Red Wingsin ensimmäisen kierroksen varaus on nakuttanut jo 5+6=11. Manthan kanssa suomalaiset saavatkin vääntää tosissaan sillä nuorukaiseltä löytyy taidon lisäksi kokoa; 195cm ja 93kg. Lisäksi joukkueesta löytyy muitakin tulevaisuuden lupauksia, kuten 16-vuotias Connor McDavid (kisoissa 1+3=4), Minnesota Wildin organisaatioissa pelaava puolustajalupaus Matt Dumba (0+1=1) sekä Tampan 2013 koko NHL:n 3. varaama Jonathan Drouin (2+6=8).

Suomi pelasi verenpainetta nostattavan, mutta erittäin viihdyttävän ottelun Tšekkiä vastaan. Joukkue oli jo 1-3 tappiolla (jo toista kertaa turnauksessa), kun valmentaja Karri Kivi päätti kääntää kelkan aikalisällä. Leijonien selkärankaa on siis mitattu kunnolla ja se ei ole napsahtanut, vaikka ote onkin ollut välillä todella vahvasti vastustajalla. Joukkue kampesi kolmannessa erässä tasoihin ja johtoon. Viimeisen maalin viimeisteli Saku Mäenalanen tyhjiin, joka teki myös ottelun avausmaalin.

Finland-World-Juniors-672

Mäenalasesta on muodostunut turnauksen edetessä Pikku-Leijonien sydän. Mies tekee työtä kentällä kuin härkä, painien kulmasta kulmaan ja vääntäessä väkisin maalinedustalle. Mäenalanen on tehnyt kisoissa jo kuusi maalia ja napannut matkalla myös yhden syötön. Teuvo Teräväisen (0+9) johtama kenttä on ollut alati vaarallinen, mutta Tšekki-pelissä myös muut kentät osoittivat vaarallisuutensa. Suomen minikokoinen kolmoskenttä Ikonen-Kinnunen-Kulmala oli todella energinen ja ratkaisevassa osassa voittoa.

Suomen peli on ollut aikamoista lentoa Ruotsi-ottelua lukuunottamatta. Nyt vastaan asettuu todellinen juniorikiekon valtias. Joukkue on ollut alle 20 vuotiaiden kisoissa mitaleilla lähes joka vuosi turnauksen alusta lähtien ja voitti kultaa viisi kertaa putkeen vuosina 2005-2009. Kirkkain mitali on kuitenkin viime vuodet väistellyt joukkuetta. Viime vuonna joukkue jäi neljänneksi USA:n tiputettua joukkueen välierässä 5-1 ja Venäjän viedessä pronssin 6-5.

Suuri kaukalo ja siinä pelaaminen joukkueena on Suomen selkeä etu. Kanadalta löytyy taitoa ja voimaa, mutta joukkueena peli on ollut kuitenkin melko ailahtelevaista. Sveitsi pystyi ison osan puolivälierää pysymään puolustupäässä kiekon ja maalin välissä. Kanada pystyi pitämään kiekkoa paljon hyökkäysalueella, mutta ei päässyt vaarallisiin maalipaikkoihin juurikin Sveitsin tarkan puolustuspelin ansiosta.

pikkujellonat

Leijonien ylivoima on ollut hakusessa ja mitalipeleissä erikoistilanteet ovat isossa osassa. Kanada laittaa kyllä näissä peleissä kiekkoa aika murhaavasti reppuun.  Suomi on ottanut turnauksessa paljon turhia jäähyjä ja jos tästä ottelusta selvitään ilman niitä, on se osa voittoa. Omat paikat on nyt käytettävä tehokkaasti. Edellisessä ottelussa Saku Kinnusella oli lähes tyhjä maali edessään. Paikka ei maistunut ja Tšekki rokotti tilanteen jälkeisestä vastahyökkäyksestä.

Maalissa pelaavalta Juuse Sarokselta (torjuntaprosentti kisoissa 93,81) odotetaan taas huippuottelua, mutta nyt on tukea tultava myös puolustukselta. Epävarmasti Tšekki-ottelussa pelannut Rasmus Ristolainen tulee ottelussa palaamaan normaalille tasolleen ja johtamaan esimerkillään Leijonien puolustuspeliä. Ville Pokka, Esa Lindell sekä Julius Honka ovat kaikki kasvaneet turnauksen edetessä uusiin mittoihin.

Jos Leijonat etenee finaaliin on se todellinen yllätys (tekisi mieli sanoa JYTKY, mutten kehtaa). Joukkuetta ei todellakaan paljoa puolivälierää eteenpäin kaavailtu. Nyt on mahdollisuus mennä päätyyn asti ja mahdollisuutena joukkueen pitää ottelu ottaakin. Kaikki paineet ovat Kanadalla ja miljoonasopimuksia odottavilla nikkareilla. Minä uskon vahvasti Suomen mahdollisuuksiin maestro Karri Kiven johdolla. Kuunnellaan se Maamme-laulu nyt vielä pari kertaa tämän turnauksen aikana ja päätetään kisat alla oleviin tunnelmiin.

suominuoret