Antti Pihlströmin puuttuminen näkyy Jokereiden tuloksissa dramaattisella tavalla

Lähde Tikin kanssa Floridaan 5 euron betsillä!

Jokereihin kesken kauden siirtyneen Antti Pihlströmin merkitys helsinkiläisjoukkueelle on ollut jopa yllättävän suuri. Hänen loukkaannuttua tammikuun alussa, Jokerit on hävinnyt yhdeksästä pelistään seitsemän.

Pihlströmin vaikutus

Lokakuun 10. päivä viime syksynä Jokerit tiedotti hankkineensa jo juniori-iässä seurassa pelanneen Antti Pihlströmin riveihinsä. Hänen toivottiin tuovan apua vaisusti kauden aloittaneeseen jokeripakkaan. Kovana raatajana ja ahkerana taklaajana tunnettu hyökkääjä solmi seuran kanssa tämän ja ensi kauden kattavan sopimuksen.

Ennen Pihlströmin liityttyä joukkueeseen, Jokerit ehti pelata KHL:ssä 18 sarjaottelua, joista se voitti seitsemän, jatkoaika/voittolaukauskilpailut mukaan lukien. Se keräsi noista otteluista yhteensä 20 pistettä, joka tekee yhden ottelun pistekeskiarvoksi varsin vaatimattoman, 1,1 pistettä/ottelu.

Pihlströmin liityttyä vahvuuteen lokakuussa, Jokereiden kurssi muuttui selvästi. Seuraavista 27 pelistä Jokerit kaivoi kaikkiaan 15 voittoa. Pihlström oli tosin loppusyksystä kahden pelin ajan loukkaantumisen takia sivussa, mutta konkreettisesti hänen ollessaan kokoonpanossa, Jokereiden tilastot näyttävät seuraavanlaisilta: 25 ottelua, 14 voittoa ja yhteensä 44 pistettä. Yhden ottelun pistekeskiarvoksi muodostui siis 1,76.

Taistelijaluonne

Pitkän uran jo tähän mennessä tehnyt ja paljon eri kiekkokulttuureita kokenut Pihlström ei ole tunnettu ensisijaisesti kovista pistemääristään, mutta hän on silti äärimmäisen tärkeä pelaaja joukkueelle. Nopeana luistelijana hän pystyy tuomaan hurjan määrän energiaa ja luonnetta kaukaloon.

Hän pystyy omalla panoksellaan sytyttämään joukkueen, ja on monivuotinen luottopelaaja Jokereiden päävalmentaja Jukka Jaloselle. Äärimmäisen vahvan fysiikan omaava Pihlström on ollut tuttu näky maajoukkueessakin jo vuosien ajan. Hänellä on paljon kokemusta kovista kansainvälisistä otteluista ja pystyy usein parhaimpaansa panosten kasvaessa.

Tämän vuoden ensimmäisessä sarjapelissä Pihlström sai pahan jalkavamman, jonka jälkeen Jokereiden vaikeudet ovat kasvaneet selvästi. Se tapa, jolla Pihlström jätti kaukalot, alleviivasi kerrassaan kuvaavalla tavalla hänen pelityyliään. Mies blokkasi ensin kivuliaan näköisesti kiekon omalla puolustusalueella. Hän ei kuitenkaan jättänyt vaihtoa kesken, Jokereiden päästyä vastahyökkäykseen tilanteen seurauksena. Hetken päästä Pihlström runnoi maalinedustalta ottelun voittomaaliksi jääneen osuman, jonka jälkeen hänet talutettiin joukkuekavereidensa avustuksella pukuhuoneen puolelle.

Tuon loppiaisaaton ottelun jälkeen Jokerit on joutunut tulemaan toimeen ilman sähäkkää hyökkääjäänsä, ja ajautunut sen seurauksena todelliseen kurimukseen. Vain kaksi voittoa yhdeksästä viimeksi pelatusta pelistä on katastrofaalinen saldo pudotuspelipaikasta kamppailevalle joukkueelle. Vuoden 2017 pelattujen otteluiden pistekeskiarvo on vaatimaton yksi piste ottelua kohden.

Tämän hetkinen vire ei kanna pitkälle

Pihlströmin on kerrottu jatkavan toipilaana todennäköisesti pudotuspelien toiselle kierrokselle saakka, jos siis Jokerit sinne saakka tiensä selvittäisi. Jokereilla on runkosarjaa jäljellä enää kuusi peliä. Jos joukkue kerää pisteitä tilastojen osoittamalla tehokkuudella myös lopuissa runkosarjan otteluissaan, on sen pistekertymä 60 pelatun ottelun jälkeen noin 88 pistettä. Se on lukema, jolla tulee olemaan todella tiukkaa päästä pudotuspeleihin.

Helsinkiläisiä ajaa kiivaasti takaa Slovan Bratislava, joka on täysin päinvastaisessa vireessä tällä hetkellä. Se on pelannut tammikuussa 11 ottelua, joista se on voittanut kahdeksan, ja kerännyt niistä yhteensä 21 pistettä. Slovanilla on tosin tällä hetkellä allaan kaksi tappiota, jonka johdosta ero Jokereihin on nyt neljä pistettä. Silti, jos se haalii myös lopuista peleistään kahden pisteen keskiarvolla pisteitä, nousee Bratislavan ylpeys samoihin pistemääriin Jokereiden kanssa.

Jos vielä tarkastellaan Jokereiden suorituskykyä mahdollisia pudotuspelejä silmällä pitäen, niin unohdetaan pisteet ja keskitytään Jokereiden kykyyn kääntää otteluita voitoiksi. Läpi kauden helsinkiläisryhmän otteissa trendinä on ollut aaltoilevat peliesitykset, voittojen ja tappioiden vuorotellessa tasaisesti. Muutamia huomioita on helppo tehdä.

Jokerit voittaa useammin otteluitaan Pihlströmin pelatessa ja joukkue on kertaalleen pystynyt rakentamaan jopa viiden ottelun mittaisen voittoputken. Vastaavasti isoja tappioputkia ei hänen mukana ollessaan ole ollut. Pihlströmin vaikutus näkyy tilastoissa myös tappion sattuessa. Hänen ollessa mukana Jokereiden kokoonpanossa joukkue on vain kahdesti hävinnyt kaksi perättäistä peliä. Muutoin se on pystynyt palaamaan aina tappiopelin jälkeen voittojen tielle.

Vastaavasti ilman Pihlströmiä pelatessaan, Jokerit on kyennyt kahteen peräkkäiseen voittoon vain kahdesti tällä kaudella.

Kuka ottaa reppuselkään?

Tietenkään sota ei yhtä miestä kaipaa, ja Jokereiden joukkueessa pitäisi löytyä vastuunkantajia, joiden avulla se pystyisi lunastamaan paikkansa helmikuun 21. päivä alkavissa pudotuspeleissä. Paikka auringossa on kuitenkin periaatteessa vielä sen omissa käsissä. Realiteetit ovat silti karuja tässäkin asiassa. Jokerit alisuorittaa illasta toiseen, ajoittaisista välähdyksistä huolimatta. On helppo huomata, että kaikki ei joukkueen taustalla ole hyvin, ja se näkyy osaltaan rumalla tavalla pelisuorituksissa. Pelaajat eivät yksinkertaisesti janoa voittoja riittävällä palolla. Jokerit syttyy vain satunnaisesti kunnon taisteluun. Tästä osoituksena kaksi voittoa sarjakärki SKA:sta.

Seuran ensi kautta koskevat rahoituskuviot ovat vielä täysi mysteeri, eikä mitään konkreettista ole vieläkään kerrottu julkisuuteen. Hjallis Harkimo kertoi Viasatille antamassaan haastattelussa lauantaina, että helmikuun aikana Jokerit tiedoittaa jatkosta. Aikataulu tuntuu käsittämättömältä, sillä seura yrittää myydä kannattajilleen juuri tällä hetkellä playoffs-kausikortteja. Epätietoisuus tulevaisuudesta tuskin on paras mahdollinen myyntivaltti.

Hjallis Harkimo ja Jukka Kohonen ovat olleet vaitonaisia ensi kauden kuvioista. Kuva: Petteri Paalasmaa, AOP

Käytäväpuheiden mukaan Jokerit jatkaa KHL:ssä myös kaudella 2017-2018, vaikka sitä ei edelleenkään ole miltään taholta virallisesti vahvistettu. Jokereiden toimitusjohtaja Jukka Kohonen kertoi Helsingin Sanomille, että seuralle on tarjottu jo mahdollisuutta järjestää ensi kauden All Stars-tapahtuma Helsingissä. Jokereiden johto vetoaakin tähän uutiseen, väistääkseen ensi kautta koskevat epäselvyydet.

– Ei sellaista tarjottaisi, ellei siellä uskottaisi, että me pelataan KHL:ää ensi vuonna, Kohonen totesi HS:lle.

Ensi kauteen on kuitenkin vielä pitkä matka, ja tämäkin kausi pitäisi ensin saada pelattua kunnialla loppuun saakka. Viime lauantaina Hartwall Arenassa itäisen konferenssin piskuinen Jugra laittoi isännät todella koville. Lähes pakkovoiton edessä ollut jokerijoukkue oli jälleen lipsauttaa voiton käsistään, Jugran tultua kahden maalin takaa tasoihin ottelun kolmannessa erässä. Vieraiden väärä vaihto ja sitä seurannut ylivoimamaali ottelun toiseksi viimeisellä minuutilla pelasti kuitenkin Jokerit tällä kertaa ja toi elintärkeän 6–5-voiton.

Maanantaina Jokerit on jälleen pakkovoiton edessä, kun vieraaksi Helsinkiin saapuu neljä voittoa viidestä edellisestä pelistään napannut Dinamo Minsk. Dinamo taistelee tosissaan vielä pudotuspelien kotiedusta, joten intensiteettiä on luvassa. Jokerit tarvitsee voittoja, mutta pystyykö se rakentamaan voittoputkea kauden kriittisimmällä hetkellä ilman Pihlströmiä?

Artikkelikuva: Matti Raivio /AOP

Seuraa Euroopan parasta kiekkoa Viasatin kanavilla tai Viaplay-palvelussa. Kattavan kerrointarjonnan KHL-kiekkoon löydät Unibetilta.