Kommentti: Hjallis Harkimo, astu esiin!

Jokerit aloitti tänä vuonna kesälomansa ennätysajassa, pudottuaan runkosarjan voittaneelle Moskovan TsSKA:lle suoraan neljässä ottelussa. Helsinkiläisseuran tulevaisuus herättää edelleen paljon epäselvyyksiä.

Ensi kautta koskevat sopimusneuvottelut KHL:n kanssa ovat edelleen pahasti vaiheessa, mikä on vähintäänkin kummallista. Toki venäläisten kanssa toimiessa vain epävarmuus on varmaa, mutta on päivänselvää että Jokereiden intresseissä on ollut saada asialle sinetti jo kauan sitten.

Jokereiden oli mitä ilmeisimmin tarkoitus sinetöidä KHL:ssä jatkamisensa jo ennen kuluvan sesongin alkua. Seura järjesti elokuussa massiivisen tiedotustilaisuuden yhdessä sarjan presidentin Dmitri Tshernishenkon kanssa. Tuolloin Jokereiden yleisesti odotettiin julkistavan jatkosopimuksensa ruplaliigan kanssa. Olihan aiheeksi ilmoitettu ”Jokereiden jatkosuunnitelmat” ja lisäksi paikalla ollut Tshernishenko saapui ensimmäistä kertaa henkilökohtaisesti suomalaisen median eteen. Tapahtumasta nostettiin iso mediahype etukäteen, mutta lopulta tiedotusvälineiden eteen marssi Hjallis Harkimo, Tshernishenko sekä Jokereiden GM Jari Kurri, vailla mitään konkreettista kerrottavaa.

Tapahtuiko elokuun neuvotteluissa jotain joka hiertää osapuolia edelleen, vai miksi jatko roikkuu edelleen ilmassa?

Viime joulukuussa levisi huhuja neuvotteluiden takkuamisesta. Harkimo kiirehti tuoreeltaan katkomaan huhuilta siivet. Diilin sanottiin syntyvän viimeistään tammikuun aikana. Tammikuussa hän vetosi purjehduskiireisiinsä ja siirsi takarajan helmikuun loppuun.

Helmikuu tuli ja meni. Mitään uutisoitavaa ei tullut.

Tämän viikon alussa Jokereiden hallituksen puheenjohtaja ja enemmistöosakas Harkimo kertoi, tuoreeltaan kauden päättymisen jälkeen YLEn haastattelussa, että jatkosopimuksen tekeminen on edelleen aivan aikataulussa.

– Piti katsoa ensin miten tämä kausi menee ja tehdään sopimus sitten, Harkimo kertoi.

Jokereiden entinen urheilutoimenjohtaja, legendaarinen Matti Virmanen, lanseerasi kymmenisen vuotta sitten termin ”paskapuhetta!”, väisteltyään seuran ympärillä olleita pelaajahuhuja. Jyrkkä kiistäminen oli aina käytännössä suora lupaus, että jotain oli tapahtumassa.

Lausahdus sopisi myös Hjallikselle kuin rantalelu kainaloon. Mies puhuu nimittäin potaskaa minkä ehtii. Harkimo ymmärtää varmasti kivenkovana liikemiehenä, että epätietoisuudessa roikkuminen tekee pelkkää hallaa koko Jokerit-organisaatiolle.

Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka monta playoffs-kausikorttia seura myi ennen pudotuspelien alkamista. Todennäköisesti ei montaakaan.

Pudotuspelikortin ”pelaamatta jääneet ottelut” tunnetusti hyvitetään seuraavan kauden kausikorttia ostettaessa. Mutta kuinka moni kannattaja haluaa sitoutua jälleen usealla sadoilla euroilla seuraan, joka ei pysty konkreettisesti osoittamaan, mitä sarjaa ensi kaudella pelaa? Harva.

Jokerit siirtyi KHL:ään kolme kautta sitten mahtipontisten lauseiden siivittämänä. Puheet ovat kuitenkin hiljalleen osoittautuneet tyhjiksi ja tämän kauden joukkue on luvalla sanoen ollut vain hyvää liigatasoa. Se ei riitä. Helsinkiläisseuran vuoden 2016 liikevaihto oli vain 11,5 miljoonaa euroa, joka on yhtä suuri (tai pieni) kuin Kärpillä, vaikka oululaisseura tahkoaa kotoista Liigaa.

KHL-taipaleen aikana Jokerit on saanut tehtyä tappiota yhteensä jo noin 40 miljoonaa euroa. Lisäksi yhtenä meriittinä voidaan myös pitää laajan kannattajapohjan tuhoamista perinpohjaisesti. Entinen, voimakas Eteläpääty on vain kaunis haikea muisto fanien mielissä. Suurinta kiimaa peleissä edustaa yleisölle jaettavat läpsyttimet, joita hakataan kuin joukkohypnoosissa, valotaulun niin ohjeistaessa.

Harkimo on kehunut yleisömäärien nousseen liiga-ajoista. Tämä on totta, mutta tunnelma vastavuoroisesti on laskenut radikaalisti samassa suhteessa. Katsomot ovat täyttyneet maakuntien turisteista joita ei loppujen lopuksi edes kiinnosta kuinka kotijoukkueelle käy. He ovat tulleet katsomaan tähtiä ja laadukasta peliä.

Tähtiä ei tämän kauden Jokereista löytynyt ja laadukasta peliäkin nähtiin vain ajoittain. Ensi kauden alkuun on puoli vuotta aikaa. Se on kiekkokalenterissa julmetun pitkä aika. Jokereiden seurajohdon tiimalasista loppuu yksinkertaisesti kohta aika. Sinnikkäimmätkin kannattajat, turisteista puhumattakaan, äänestävät jaloillaan ellei todellista ja rehellistä ulostuloa tulevaisuuden suhteen pian tapahdu.

Artikkelikuva: AOP

Viaplay LogoKatso KHL:n huippukamppailut suorana Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa