Jokereiden jännitettävä pudotuspelipaikkaansa maajoukkuetauon yli

Kymmennelle nopeimmalle Unibetin pipo – lue lisää!

HC Sotši löi painetta Jokereille maanantai-illan ottelussaan Torpedoa vastaan. Sotshi voitti sen kannalta elintärkeän kamppailun maalein 4–2 ja piti itsensä etulyöntiasemassa helsinkiläisiin nähden runkosarjan viimeisiä pelejä silmällä pitäen.

Rinnalle ja ohi?

KHL:ssä alkaa tiistain jälkeen vajaan viikon mittainen maajoukkuetauko, ja panosta jää massiivisesti vielä ensi viikolla pelattaviin viimeisiin runkosarjapeleihin. Jokerit on kerännyt nyt 91 pistettä, ja se on tällä hetkellä läntisessä konferenssissa viimeinen pudotuspeleihin menossa oleva joukkue. Yhdeksäntenä majaileva Sotši ajaa Jokereita kiivaasti takaa, ja pudotuspelipaikka onkin vielä olympiakaupungin joukkueen omissa käsissä. Eroa Jokereihin on tällä hetkellä kolme pistettä, mutta Sotši on pelannut yhden pelin suomalaisjoukkuetta vähemmän. Mikäli sekä Jokerit että Sotshi voittavat loput ottelunsa, ne päätyvät tasapisteisiin runkosarjan jälkeen. Tällöin eroa joukkueiden välille haettaisiin ensin kolmen pisteen voitoista. Niitä Sotši on enemmän ja se etenisi sen turvin pudotuspeleihin.

Jokereiden kannalta hyvä asia on se, että Sotši pelaa kaikki kolme jäljellä olevaa peliään vieraskaukaloissa, eikä vastustajat missään nimessä ole niitä helpoimpia. Se kohtaa ensin Moskovassa viime kauden Gagarin Cup-finalisti TsSKA:n. Sen jälkeen joukkue matkustaa Pietariin, jossa vastaan asettuu KHL:n rikkain seura – ja sarjakärki – SKA. Sotši paketoi runkosarjansa lopuksi Tserepovetsissa, jossa se pelaa paikallista Severstalia vastaan.

Helpolla ei pääse Jokeritkaan. Joukkueen viime aikojen kotisaldo on kerrassaan musertava. Se on hävinnyt peräti viisi peliä kuudesta edellisestä kotiottelustaan. Lisäksi Jokereilla on ollut taipumusta palata taukojen jälkeen vaisusti peleihin.

Ensi viikolla Helsinkiin saapuu kaksi tatarstanilaisjoukkuetta, Neftehimik Nizhnekamsk sekä Ak Bars Kazan. Neftehimik on näistä kahdesta ennakkoon heikompi, mutta se taistelee vielä Jokereiden tavoin viimeisestä pudotuspelipaikasta. Pirullinen tilanne, sillä Jokereille on ollut leimallista raju alisuorittaminen juuri niissä otteluissa, joihin se on lähtenyt selvänä ennakkosuosikkina.

Vieraskiertue täyden kympin suoritus

Jokerit palasi sunnuntai-iltana kolmen ottelun mittaiselta vieraskiertueelta takaisin Suomeen. Kiertue oli menestys, helsinkiläisryhmän voitettua kaikki kolme otteluaan. Yhdeksän pistettä piti toiveet pelien jatkumisesta vielä hengissä.

Takaiskuilta ei täysin silti vältytty. Viimeisessä ottelussa Jekaterinburgissa Jesse Joensuu sai 10 minuutin käytösrangaistuksen taklattuaan kovaa Avtomobilistin Alexei Vasilevskia. Puhtaalta näyttänyt kontakti toi Joensuulle kauden kolmannen kymmenminuuttisen, läpi pelin jokeripelaajia ärsyttäneen Vasilevskyn jäätyä makaamaan jäähän tilanteen jälkeen. Kymppitilin täyttymisen vuoksi Joensuu huilaa seuraavan, Neftehimikiä vastaan käytävän pelin.

Jesse Joensuu on Jokereiden ahkerin taklaaja. (Kuva: AOP)

Menetys on tuntuva. Jokereiden varakapteenina toimiva Joensuu on joukkueen kolmanneksi tehokkain pistemies 27 pisteellään. Lisäksi porilaislähtöinen pelaaja on juuri sen osaston pelaaja, joka pystyy omalla esimerkillään tuomaan energiaa kentälle. Joensuu johtaa Jokereiden taklaustilastoa 133 taklauksellaan.

Olisiko Sakari Salminen, toinen porilaishyökkääjä, heräilemässä kevään kynnyksellä? Vaisun kauden tähän saakka pelannut Salminen oli Avtomobilistia vastaan jo erinomainen. Mika Niemen ja Roope Talajan kanssa pelannut Salminen loi ketjunsa kanssa lukuisia vaarallisia tilanteita vastustajan maalille, päästen itsekin useasti loistaville maalipaikoille. Palkinto työstä tulikin lopulta ottelun kolmannessa erässä, Salmisen tehtyä 3–1-loppulukemat ylivoimalla.

Yhdysvaltalainen Ryan Zapolski on pelannut viimeiset pelit maalinsuulla vakuuttavasti. Hän on pystynyt pitämään joukkuetta pystyssä vaikeilla hetkillä. Pienten marginaalien peleissä se on elintärkeää, koska Jokereiden hyökkäysarsenaali ei todellakaan mahdollista maalintekokilpailuihin lähtemistä.

Samaan aikaan toisaalla

Ufa, tuo itäisen konferenssin yksi suurseuroista, on ajautunut todelliseen syöksykierteeseen runkosarjan ratkaisuhetkillä. Seura on hävinnyt jopa yhdeksän viimeisintä peliään ja on sen vuoksi vaarassa jopa lipsahtaa ulos pudotuspeleistä. Kovan paineen alla oleva Ufan valmentaja Igor Zakharkin suorastaan rukoilee voittoja, ja uskookin ratkaisun löytyvän korkeammista voimista.

– Olemme ajatelleet vievämme joukkueen kirkkoon sarjatauon aikana, valmentaja Zakharkin sanoi KHL:n virallisilla kotisivuilla.

– Miten voimme välttää kautemme loppumisen runkosarjaan? Me tarvitsemme loukkaantuneet pelaajamme takaisin. Tarvitsemme maalintekijöitä, ja koko ykköskenttämme takaisin. Pidämme kolme vapaapäivää, sen jälkeen alkaa todellinen valmistautuminen loppuohjelmaan, Zakharkin lisäsi.

Ufa ei ole koskaan jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle, joten on mielenkiintoista nähdä, vastataanko joukkueen rukouksiin tänä vuonna.

Metallurg Magnitogorskin kultapoika Sergei Mozjakin parantelee kierros kierrokselta aiemmin rikkomaansa Steve Mosesin toissa kaudella tekemää KHL:n maaliennätystä. Mozjakin on paukuttanut tähän mennessä jo hurjat 47 maalia. Myös KHL:n runkosarjan piste-ennätyskin tuntuu kaunistuvan koko ajan. Mozjakinilla on tällä hetkellä kasassa 58 pelaamansa pelin jälkeen jo jopa 84 pistettä (47+37).

Metallurg tulee voittamaan itäisen konferenssin ylivoimaisesti ja se lähtee pudotuspeleihin yhtenä suurimpana voittajasuosikkina. Siivittääkö Mozjakinin käsittämätön vire Magnitkan tänäkin vuonna mestaruuteen?

Lähde: en.khl.ru

Seuraa Euroopan parasta kiekkoa Viasatin kanavilla tai Viaplay-palvelussa. Kattavan kerrointarjonnan KHL-kiekkoon löydät Unibetilta.