Jokerit tekee parhaansa – se ei kuitenkaan riitä puna-armeijan voideltua konetta vastaan

Helsingin Jokerit pelaa kauden tärkeimpien pelien aikaan parasta kiekkoaan. Herätys virkamiesmäisyydestä tuli kuitenkin liian myöhään, runkosarjan ykkösjoukkue TsSKA on pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella yksinkertaisesti liian kova pala purtavaksi.

Ensimmäinen ottelu oli lupauksia antava

Kaksi ensimmäistä pudotuspeliottelua TsSKA:n Jääpalatsissa Moskovassa eivät menneet Jokereiden kannalta niin kuin joukkue oli etukäteen suunnitellut. Iso ryöstö jäi tekemättä. Ensimmäisessä ottelussa mahdollisuus voittoon oli erinomainen.

TsSKA ei ollut sarjan alussa vielä parhaimmillaan, vaikka pääsikin ensimmäisessä pelissä kuin varkain nopeaan johtoon. Jokerit pystyi horjuttamaan moskovalaisia tekemällä avausottelussa kaksi maalia TsSKA:n verkkoon tasakentällisin. Se on ollut tällä kaudella harvinaista herkkua.

TsSKA päästi tämän kauden runkosarjassa ylivoimaisesti vähiten maaleja viidellä viittä vastaan pelatessaan. Vain 49 takaiskumaalia 60 runkosarjapelissä on uskomattoman kova tilasto.

Toisessa ottelussa eroja joukkueiden välillä alkoi näkyä selvemmin. Runkosarjan voittanut TsSKA dominoi peliä, vieden suurimman osan kaksinkamppailuista. Ryan Zapolskin huippuotteet maalilla oli ainoa syy, jonka vuoksi ottelu venyi jatkoerään asti viime torstaina.

Yksi Jokereiden ehdottomista kompastuskivistä toisessa ottelussa oli aloitukset, jotka kirjattiin moskovalaisten hyväksi jopa 50-31. Ottelun viimeisestä aloituksesta syntyi jatkoajalla myös TsSKA:n voitto-osuma.

Kotiavaus kauden parasta jokerikiekkoa

Lauantain peliin TsSKA tuli odotetusti hieman passiivisemmalla ilmeellä, lahjoittaen Jokereille pelin aloitteet. Jokerit piti kiekkoa ja pyrki luomaan tilanteita. Dimitri Kvartalnovin suojatit pelasivat erittäin kurinalaisesti ja yksinkertaisesti, eikä helsinkiläisjoukkue pystynyt alussa siirtämään näennäistä hallintaansa tulostaululle.

TsSKA:n trappipelaaminen oli myrkkyä Jokereille, eikä isännät päässeet hyville maalipaikoille kontrolloiduilla hyökkäyksillä. Ottelun ensimmäinen maali oli suoraa jatkumoa aiempaan. Sarjan toisessa pelissä Moskovassa TsSKA teki jatkoaikamaalinsa Petteri Wirtasen hävittyä puolustuspään aloituksen ja lauantainakin vieraiden ensimmäinen maali syntyi aloitustappiota seuranneesta siniviivakudista.

Jokerit kuitenkin taisteli. Se ei antanut periksi missään vaiheessa ja pääsi ankaran puurtamisen ansiosta tasoihin, oltuaan jo 0-2 lukemissa lähes sillassa.

Yritys ei silti riitä.

Tasoero venäläisjoukkueeseen on odotetun valtava. Jokereiden peli-ilme on ollut täysin erilainen verrattuna runkosarjaan. Joukkue on yritteliäs ja siitä huokuu halu voittaa.

Miksi ihmeessä se ei pelannut samalla asenteella runkosarjassa, jolloin se olisi pystynyt väistämään TsSKA:n kaltaisen mahtiseuran kohtaamisen heti ensimmäisellä kierroksella? Täysin turhat pistemenetykset kotikentällä runkosarjan loppumetreilä suisti Jokerit nykyiseen tilanteeseen. Enää pelkkä halu ei riitä.

Helsinkiläisjoukkue ei enää pysty juurikaan tasoaan nostamaan. Se pelaa rajallisella materiaalillaan maksimaalisen hyvin. TsSKA:n ruuvissa on kuitenkin edelleen kiristämisen varaa.

Hyvänä esimerkkinä tästä käy lauantain pelin jatkoaika. Koko illan passiivisesti ja vastaiskuihin luottanut puna-armeijan joukkue vaihtoi jatkoerään lähdettäessä taktiikaa – tilanteessa, jossa piti saada maali tehtyä – ja otti pelin täydellisesti haltuunsa. Olkoonkin, että Jesse Joensuun kolmannen erän lopussa ottama jäähy antoi edun vieraille jatkoerän alkuun.

Jalonen jaksoi silti uskoa vielä omiinsa

Jukka Jalonen oli luonnollisesti pettynyt tulokseen. Hän oli kuitenkin tyytyväinen kotiavaukseen, eikä suostunut luovuttamaan sarjaa.

– Tämä oli ehjin peli meiltä näistä kolmesta. Aiemmin maalipaikat olivat menneet TsSKA:lle, nyt ne meni meille, Jalonen sanoi lauantain pelin jälkeen lehdistötilaisuudessa.

– Tämä on raakaa mies miestä vastaan peliä, josta on kommervenkit vähissä. Jos voitat oman miehesi, pääset maalipaikkaan. Jos häviät, avautuu paikka vastustajalle. Täytyy joukkueelle hattua nostaa, että luonnetta löytyi. Ja varmaan löytyy maanantainakin.

Jokereiden pudotuspeliavaus kiinnosti yleisöä, vaikka Hartwall Arena ei täynnä ollutkaan. 9702 silmäparia on silti yli neljä kertaa enemmän, kuin mitä TsSKA sai ensimmäiseen kotipeliinsä. Voisi luulla 11,9 miljoonan asukkaan Moskovasta löytyvän enemmän kuin 2326 katsojaa runkosarjavoittajan pudotuspeliavaukseen.

Jatkoerät eivät ole Jokereita varten

Lauantain ottelun venyminen jatkoerään oli Jokereilta hieno työvoitto, mutta jatkoerät eivät todellakaan ole kohdelleet narripakkaa silkkihansikkain viime vuosina. Viimeisen kahdeksan vuoden aikana Jokereiden pudotuspeliottelu on edennyt jatkoerään asti yhteensä 13 kertaa. Näistä vain yksi on päättynyt helsinkiläisten voittoon.

Keväällä 2012 Jokerit voitti paikallisvihollisensa HIFK:n ikimuistoisessa ottelusarjassa. Tuo Nichlas Hardtin nyt jo ikoninen voittotuuletus on osa hienoa jokerihistoriaa, mutta sitä lukuunottamatta tuloksena on ollut pelkkää kärsimystä.

KHL taipaleensa aikana Jokerit on joutunut jatkoeriin neljä kertaa – ja hävinnyt ne kaikki. Viimeisimmän eilen, kun Slovenialainen Jan Mursak tyrkkäsi tulisella kudilla Jokerit kuilun partaalle.

Yksi harvoista hienoista jatkoerämuistoista Jokereilla on keväältä 2000. Tuolloin Jokerit ja Lukko tahkosivat puolivälierissä silloisen jatkoajan SM-liigan pituusennätyksen, ennenkuin muuan Kvartalnov pommitti Jokereille voiton, pysäyttäen digitaalit ajassa 95:27. Kvartalnov muistelee varmasti 17 vuoden takaista hopeakevättä lämpimin mielin. Maanantaina harmaantuneella herrasmiehellä on todellinen mahdollisuus napata uusi meriitti Hartwall Arenalta.

Mutta tällä kertaa se tapahtuisi Jokereiden kustannuksella.

 

Artikkelikuva: AOP