Jääkiekon KHL-liiga: Salavat Ufa – Jokerit -pelitapahtumaraportti

Viaplay LogoKaikki Jokereiden ja KHL:n ottelut Viaplayn kautta.

Ensimmäinen erä alkaa vauhdikkaasti ja molemmat joukkueet pyrkivät suoraviivaiseen peliin. Kolmannella minuutilla Ufan hyökkääjä Maxim Rybin kampittaa Jokereiden puolustusalueella Kristian Vesalaisen ja kuittaa itselleen kaksiminuuttisen. Jokerit on ylivoimalla vaikeuksissa Ufan kovan karvauksen kanssa ja kiekkoa ei siirretä riittävän nopeasti. Yksi vetopaikka tulee Sakari Manniselle, joka laukoo oikealta puolelta suoraan syötöstä, mutta Juha Metsola torjuu patjalla etualakulmasta.

Maalipaikkoja ei meinaa tulla kummallekaan joukkueelle. Kotijoukkue pyrkii horjuttamaan ottelun tasapainoa pienien torikokousten voimalla Jokereiden maalin edustalla ja näistä rähinöistä Ufalle tarjotaan ylivoima-aikaa, vaikka iskuja jaetaan tasaisesti puolin ja toisin. Livekuvasta poimittuna Ufan pelaaja luisteli Victor Lööviä päin ja kaatui omia aikojaan, joten rikettä tilanteessa ei ollut. Hidastusta tilanteesta ei näytetty.

Jokerit taistelee alivoiman mallikkaasti ja Kalnins torjuu Jokereiden maalilla varmoin ottein, tosin heti alivoiman alussa Ufan puolustaja kilauttaa siniviivalta oikean tolpan ulkoreunaan. Ensimmäisen alivoiman päätyttyä Peter Regin saa kampituksesta heti perään kaksiminuuttisen. Ufan ylivoima ei ota toimiakseen ja Jokereille aukeaa peräti 3vs1-ylivoimahyökkäys. Hyökkäyskolmikko syöttelee kuitenkin liikaa ja laukausta ei saada aikaan. Sen sijaan Ufa saa tilanteesta ylivoimahyökkäyksen, mutta Kalnins torjuu parista metristä tulleen laukauksen.

Sakari Manninen avaa maalihanat ajassa xx.xx, kun hän saa kiekon b-pisteiden välissä ja tarkka laukaus oikeaan yläkulmaan siirtää Jokerit johtoon. Steve Mosesille ja Alex Grantille syöttöpisteet. Tilanteessa Steve Moses teki kovalla luistelulla ja suunnanmuutoksilla tilaa itselleen ja syötti siniviivalle, josta Grantin laukaus pomppasi suoraan keskellä olevalle Manniselle.

Muutaman kerran Ufan nopeat laiturit pääsivät varsin helposti hyökkäysalueelle laitojen kautta, joten näissä puolustajien on oltava hereillä. Kalnins loi uskoa joukkueelle varmoilla torjunnoillaan. Ensimmäiselle erätauolle Jokereiden 1-0-johdossa.

Toisen erän viiden ensimmäisen minuutin aikana ei mainittavia tapahtumia. Linus OmarkTeemu HartikainenJoonas Kemppainen -kolmikko saa Ufan hyökkäystrioista parhaiten painetta Jokereiden päätyyn. Hartikainen ohjasi Omarkin laukauksen Jokereiden maalia kohti, Kalnins torjui kilpikädellä ja puolustus siivosi irtokiekon.

Jokereiden keskialueen puolustus on toiminut tässä erässä paremmin ja hyökkäyksiin lähdetään vain selkeän paikan tullen. Jokerit pelaa pitkän hyökkäyksen Ufan päädyssä ja vaihtaa lennosta. Paine jatkuu, Ufan viisikolle tuli pitkä vaihto. Metsolalla riittää töitä.

Jokereilta paha vaihtovirhe ja Aleksei Kadeikin pääsee läpiajoon. Harhautus rystypuolelle ja tolppaan osuu. Samassa vaihdossa Kadeikin karkaa vielä toisen (!) kerran samalta laidalta läpiajoon, mutta tällä kertaa hän syöttää taakse, suoraan Steve Mosesin lapaan. Ensimmäisessä tilanteessa Jesper Jensen tuki hyökkäystä liian ylhäältä ja toisessa Steve Mosesin yli ajettiin hyökkäysalueella eikä laukaus ehtinyt lähteä.

Seuraavassa vaihdossa Alex Grant ottaa Ufan laitahyökkääjän hanskalla vastaan ”talk to the hand” -tyylillä ja saa jäähyn. Tilanteesta vihelletään kyynärpäätaklaus, vaikka kyseessä oli lääpäisy hanskalla kasvoihin. Ufa rakentaa ylivoimalla laukaisupaikan siniviivalle ja laukaus osuu taas kerran tolppaan, mutta Joonas Kemppainen lakaisee irtokiekon maaliin ja tilanteeksi 1-1.

Reilut kaksi minuuttia ennen toisen erän loppua Steve Moses tulee kentälle Niklas Jensenin ja Sakari Mannisen kanssa. Moses laittaa kiekon rännissä maalin taakse, josta Manninen jatkaa yhdellä kosketuksella maalin eteen ja Niklas Jensen tekee 2-1 Jokereille.

Erätauolle tässä tilanteessa.

Ufa aloittaa 3. erän kovalla prässillä ja Jokerimaalivahdin hermoja koetellaan, kun kotijoukkueen pelaajat ajavat päin. Tarkoituksena horjuttaa Kalninsin kovaa torjuntavirettä. Stollery nostaa kiekkoa ylöspäin vauhdikkaasti luistellen ja hänet kampitetaan. Selvä kakkonen vihelletään pois.

Ufalaiset koettavat hajottaa Jokereiden ylivoimaketjun ärsyttämällä Normania maalin edustalla ja myös onnistuvat tässä, sillä molemmille joukkueille annetaan jäähy. Moses-Manninen-Jensen -kolmikko tulee kentälle, mutta ei mainittavaa tulosta ylivoimalla. Vielä kolmaskin viisikko pääsee kokeilemaan, kun Ufa purkaa keskialueelle. Jokerit kääntää pelin nopeasti ja O´Neill pujottelee parin Ufan pelaajan ohi hyökkäysalueelle. Pudotus toiseen aaltoon menee ohi Joensuun lavan, mutta Grant seuraa hienosti ja laittaa yhdellä kosketuksella pelin 3-1:een Jokereille. Pelattu reilut 47 minuuttia.

Ufa tuntuu aseettomalta Jokereiden alueella ja keskittyy lähinnä provosoimaan soittamalla suuta maalin edustalla. Jokerit karvaa järkevästi ja pitää viisikon kasassa. Sentterit tukevat puolustajia paljon. 53. minuutilla Jormakka malttaa tilanteessa kauan ja laukoo 2vs1-ylivoimahyökkäyksessä, ilman tulosta. Ufan ykkönen tulee jälleen jäälle ja karvaa kiekon hyökkäyspäädyssä. Syöttö maalin edustalle, jonne tulee Linus Omark kovalla vauhdilla ja laukoo pyörähtäessään, Kalnins tulee vastaan ja torjuu matalan kudin.

Jokerit kuluttaa aikaa Ufan päädyssä ja peliaikaa on enää alle neljä minuuttia. Kun Ufa saa paineen Jokereiden alueelle 2,5 minuuttia ennen loppua, lähtee Metsola pois kotijoukkueen maalilta. Omark haastaa Kalninsin rannevedolla keskeltä, ei onnistu kaventamaan. Lööv saa kiekon, mutta hukkaa sen kuljettaessaan ja kiekko jää omalle alueelle.

Joensuu antaa hienosti painetta pitkää vaihtoa pelanneelle Omarkille ja kiekko ajautuu keskialueelle. Kalnins nappaa kiekon ja antaa väsyneille Jokeripelaajille tilaisuuden vaihtaa. Jokerit ottaa aikalisän. Ufa yrittää pelata kiekkoa nopeasti maalille, Kalnins kestää. Kiekko tulee Omarkille, Jokerit antaa paineen ja Marko Anttila käy tekemässä tyhjiin 4-1. Erittäin ehjä esitys Jokereilta, luotettava maalivahti antoi mahdollisuuden voittaa.

Kansikuva: Matti Raivio/All Over Press