Kommentti: Jokerit vedenjakajalla – lisää rahaa tai paluu Liigaan

Lyö KHL-vetosi Unibetille – saat uutena asiakkaana 100 % talletusbonuksen

Helsingin Jokerit päättää runkosarjataipaleensa torstain ottelussa Ak Bars Kazania vastaan. Tilanne on Jokereiden kannalta hyvä, sillä voittamalla ottelun joko varsinaisella peliajalla tai pidemmän kaavan mukaan paikka pudotuspeleissä varmistuisi. Tappiolla Jokerit joutuisi jännittämään HK Sotšin ottelua Pietarissa sekä mahdollisesti vielä lauantaina Tšerepovetsissa.

Laskeva tuloskäyrä

Helsinkiläisten KHL-taival on tulossa käännekohtaan. Kaksi kautta kestänyt kuherruskuukausi on ohi ja tavallisen yleisön suurin kiinnostus on aavistuksen verran väljähtänyt. Oman mausteensa soppaan tuo Jokereiden taloudellisesti surkeasti sujuneet kaudet. Kahden vuoden aikana tappiota on tullut jo yli 28 miljoonaa euroa.

Pelillinen menestyskäyrä näyttää niin ikään alaspäin. Avauskaudella 2014-15 Jokerit keräsi 60 ottelusta 119 pistettä ja sijoittui runkosarjassa neljänneksi. Puolivälierissä Dinamo Minsk kaatui voitoin 4–1, konferenssin välierissä TsSKA oli liian vahva voitoin samoin lukemin.

Viime kaudella Jokerit raivasi tiensä pudotuspeleihin voittaen oman Bobrov-divisioonansa 102 pisteellä, mutta avauskierroksen ikimuistoisessa ottelusarjassa Torpedoa vastaan Jokereilta loppuivat niin miehet kuin kovuuskin kesken.

Kuluva kaudella laskeva trendi on jatkunut. Jokereiden pistesaldo on torstai-illan jälkeen maksimissaan 96 pistettä. Pudotuspeleissä tie nousee pystyyn heti avauskierroksella Pietarin SKA:n tai Moskovan TsSKA:n käsittelyssä.

Yleisö äänestää jaloillaan

KHL-show kiinnosti yleisöä kahden ensimmäisen kauden ajan kiitettävästi. Helsingin kokoisella markkina-alueella avauskauden yleisökeskiarvo 10 932 on komea lukema. Myös toisella kaudella päästiin yli 10 000 katsojan keskiarvon (10 468). Jokereiden organisaatio on vienyt jääkiekko-ottelun tapahtumana aivan uudelle tasolle, mutta kiiltävä pinta ei yksin riitä tuomaan yleisöä lehtereille.

Kolmas kausi on osoittanut rajulla tavalla kiinnostuksen laskun. Suhteellisen halvoista lipuista ja useista kampanjoista huolimatta yleisökeskiarvo tulee jäämään alle 9 600 katsojan. Yli 8 % lasku on raju isku niin tuotteen kiinnostavuudelle kuin kassallekin.

Yleisökato on varmasti monen eri osatekijän summa, mutta urheilullinen heikko taso, tähtipelaajien ja suurien persoonien puute vaikuttavat tavallisen kaduntallaajan päätökseen tulla Jaffalaan.

Joukkue täynnä markoanttiloita

Jokereilta puuttuu todelliset tähtipelaajat ja menestys runkosarjassa on ollut vaatimatonta. Marko Anttilan kanssa sorvattu jatkosopimus kuvastaa hyvin suuntaa, mihin Jokerit on ollut matkalla jo hyvää aikaa. Kaikki kunnia Lempäälän jätille, mutta se että Anttila on ollut joukkueensa parhaimpia pelaajia kauden ratkaisuhetkillä, on huolestuttava piirre.

Eikä katsomoita täytetä Anttilan kaltaisilla pelaajilla. Avauskaudella Jokereilla oli Juhamatti Aaltosen kaltaisia persoonia, Linus Omark viihdyttämässä yleisöä pelikäsityksellään ja silkkisillä käsillään, Steve Moses iskemässä KHL:n silloisen yhden kauden maaliennätyksen ja Niko Kapasen ja Ossi Väänäsen kaltaisia suomalaisia legendoja. Kaudella 2015-16 joukkueessa nähtiin Brandon Kozunin ja Philip Larsenin tasoisia pelimiehiä ja paljon parjaamani Aaltonenkin surffaili hauskuuttamassa yleisöä.

Tällä hetkellä yksikään Jokereiden pelaaja ei erotu suurelle yleisölle persoonallaan tai taidoillaan. Materiaalia kuvaa parhaiten Marko Anttilan nousu profiilipelaajaksi.

Lisää rahaa tai paluu Liigaan

Jokereiden omistusportaassa Hjallis Harkimo ja toimitusjohtaja Jukka Kohonen ovat isojen valintojen äärellä. Kuva: Petteri Paalasmaa (AOP)

Jokerit on jumiutunut välitilaan. Helsingin vetovoima kaupunkina ja seuran maine yhtenä KHL:n ja koko Euroopan parhaista organisaatioista ei riitä pitämään parhaita pelaajia joukkueessa. Rajan takana Jokereissa onnistuneille pelaajille palkkaan isketään vähintään neljänneksen lisä.

Yhdestä vuodesta Ak Barsissa, Magnitogorskissa tai Pietarissa tienaat omakotitalon ja päälle jää vielä kesämökkirahatkin.

Jokerit ei pysty vastaamaan tähtipelaajien käsistä karanneisiin pelaajapalkkioihin. Materiaalin ollessa ratkaisevasti huonompi kärkipelaajien osalta ei voida myöskään realistisesti haaveilla Pietarin SKA:n; TsSKA:n tai Magnitogorskin kaatamisesta pudotuspeleissä.

Mikäli Jokerit mielii voittaa jossain vaiheessa Gagarin Cupin, on pelaajamateriaali nostettava sen vaatimalle tasolle. Kokoonpanon päivitys vaatii ison kasan rahaa eikä nykyisellä omistuksella ole intressiä pumpata seuraan enempää lainaa.

Kannattavaa liiketoimintaa touhusta ei saa millään, minkä myönsi jo Hjalliskin. Jokereiden ainoa vaihtoehto on löytää ostaja, jolla on enemmän kuin tarpeeksi rahaa ja liian vähän tekemistä.

Mediassa pyörineet uutiset Jokereiden mahdollisesta myymisestä kiinalaisomistukseen olisi seuralle enemmän kuin tervetullut muutos. Tällä hetkellä Jokerit on jämähtänyt omalle tasolleen KHL:n kovassa läntisessä konferenssissa, yleisö alkaa menettää kiinnostustaan eikä tällä kaudella mestaruutta tule.

Uusi omistaja, uusi kausi, enemmän rahaa. Mikäli Jokerit mielii katsoa KHL-kortin kunnialla loppuun, se on ainoa vaihtoehto.

Tai ainahan voi palata Liigaan, mutta tämä ei ole Jokereiden intresseissä. Ja vaikka olisikin, lisenssiä ei kauden 2013 lähdön jälkeen kovin helpolla myönnetä.

Kansikuva: AOP

Jokerit pelaa torstaina klo 18.30 alkaen runkosarjan viimeisen ottelunsa Ak Bars Kazania vastaan. Katso ottelu ViaPlay-palvelusta