Näkökulma: Voittoputkessa porskuttava Jokerit testataan todella vasta KHL:n heittopussien toimesta

Viaplay Logo Katso jokainen Jokereiden KHL-ottelu suorana Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa!

Jokereiden juhlakausi KHL:ssä on alkanut erinomaisesti. Se on pelannut tähän mennessä kymmenen peliä, joista tappiopelejä on vain kaksi. Näistäkin toinen tuli vasta voittolaukauskilpailun jälkeen Moskovan Dynamolle, joten helsinkiläisryhmä on jäänyt kokonaan pisteittä vain kertaalleen  Kolmen pisteen voittoja sen sijaan on kertynyt kuusi, jatkoaikavoittojakin kaksi.

Tällä hetkellä Jokerit porskuttaa komeassa kuuden pelin voittoputkessa. Yksi suurimmista syistä menestykseen on ollut toimiva erikoistilannepelaaminen ja erinomainen maalivahtipeli. Jokerit on tällä hetkellä koko liigan paras ylivoimajoukkue. Se on onnistunut venyttämään verkkoja huimalla 35,7% tehokkuudella.

Maalilla Ryan Zapolski on ollut vakuuttava. Karri Rämön ollessa tällä hetkellä loukkaantumisen vuoksi sivussa, on yhdysvaltalainen joutunut urakoimaan yhtä lukuunottamatta kaikki sarjapelit tällä kaudella. Yhdeksässä pelatussa pelissä hän on päästänyt selkänsä taakse vain 13 kiekkoa ja tarjonnut näin joukkueelleen mahdollisuuden voittoon joka ilta.

Elokuun lopulla alkaneen vieraspeliputken jälkeen Jokereilla on menossa nyt kauden ensimmäinen kotiotteluiden sarja. Takana on voitokkaat ottelut Riikan Dinamosta ja Moskovan TsSKA:sta, ja luvassa on vielä neljä perättäistä koitosta kotiareenalla.

Tällä viikolla Jokerit pelaa kolme peliä. Tänään maanantaina vastaan luistelee HK Vitjaz, perjantaina Moskovan Spartak ja ensi sunnuntaina Severstal Tsherepovets. Kaikki edellämainitut vastustajat ovat niin sanottuja pikkuseuroja, eli sarjasijoitukseltaan ja pelaajamateriaaliltaan sarjan alempaa kastia.

Toissa lauantaina pelatussa kotiavauksessa Jokereiden lataus oli odotetusti kohdillaan, pääsihän joukkue kotiyleisön eteen yli 200 päivän tauon jälkeen. Tuloksena hallittu voitto. Sytykettä ei myöskään tarvinnut etsiä viime torstaina TsSKA:aa vastaan. Moskovan jättiläinen kampesi helsinkiläiset tieltään viime kauden pudotuspeleissä suoraan otteluvoitoin 4-0. Nyt Jokerit sai revanssinsa, kun se piti suuren ja mahtavan punakoneen nollilla, osuen itse jopa neljästi.

Sitä vastoin ennakolta heikompia vastaan Jokereilla on ollut aiemmin yllättävänkin suuria vaikeuksia. Pikkuseurat ovat pystyneet ajoittain haastamaan suomalaisseuran kotijäällään tasaisiin väliajoin, joka osaltaan alleviivaa sen ettei KHL:ssä ole helppoja pelejä. Esimerkiksi Vitjaz on käynyt Helsingissä kolme kertaa ja poistunut kaukalosta voittajana jokaisella kerralla.

KHL:n kotiotteluiden putket ovat todella haasteellisia markkinoida kuluttajille. Monellakaan potentiaalisella lipunostajalla ei ole resursseja käydä neljässä ottelussa viikon sisään. Tämän vuoksi suuri osa jääkiekon seuraajista valitsee usean matsin ryppäästä vain mielenkiintoisimmat, jolloin kamppailut Severstalin ja Vitjazin kaltaisia pikkuseuroja vastaan jäävät auttamattomasti paitsioon.

Paitsioon on tuntunut jäävän pienempiä seuroja vastaan usein myös pelaajien lataus. Peleissä, joissa juuri henkinen kantti ja asenne ratkaisee paljon. Kotipeleissä Vitjazia vastaan Jokerit on ollut johtoasemassa vähintään kertaalleen jokaisessa ottelussa, mutta silti poistunut aina tappio niskassaan joko varsinaisen peliajan tai viimeistään voittolaukauskisan jälkeen.

Moskovan Spartak on käynyt Arenalla kahdesti ennen tätä kautta ja onnistunut hakemaan täyden pistepotin toisella kerralla. Kolmesta Severstalia vastaan pelatusta ottelusta Jokerit on pystynyt Helsingissä voittamaan rimaa hipoen kaksi – kummatkin yhden maalin marginaalilla – mutta viimeisin kohtaaminen Arenalla päättyi vieraiden shokeeraavaan 4-1 vierasvoittoon.

Kahden ison profiilin kotiottelun jälkeen Jokereilla on haastava tilanne. Joukkue pelaa kolme ottelua KHL:n pikkuseuroja vastaan, joista jokaisen pitäisi kaatua – jopa selvin numeroin. Kotiavauksen ja TsSKA-pelin kaltaisia yleisömääriä ei liene luvassa ja tunnelmakin pudonnee selvästi, mikäli ennusmerkit pitävät kutinsa.

Jokereiden KHL-aikakauden pisin voittoputki on seitsemän ottelun mittainen. Debyyttikauden ennätystä olisi mahdollisuus sivuta, tai jopa parantaa tulevissa kotipeleissä, sillä Jukka Jalosen suojatit ovat tähän saakka marssineet hyvävireisenä voitosta voittoon.

Viime kaudella Jokereiden suoritustaso heitteli pelien välillä ja jopa pelin sisällä melkoisesti. Joukkue menetti useasti käsittämättömällä tavalla pisteitä otteluissa, joita se näennäisesti hallitsi. Tämän kauden joukkue on näyttänyt vuoden takaiseen verrattuna aivan eri tason ryhmältä.

Hivenen paradoksaalista, mutta nyt tilanne on se, että juuri ennakkoon heikommat vastustajansa voittamalla Jokereilla olisi paikka todistaa suuruutensa ja ammattimaisuutensa.

Artikkelikuva: All Over Press