Kommentti: Miksi Lauri Marjamäki piilottelee täsmäasettaan nelosketjussa?

Leijonilla on edessään kriittiset ajat. Tällä hetkellä Suomi on pudotuspelipaikkojen ulkopuolella, mutta alkulohkon otteluita on jäljellä vielä neljä kappaletta. Leijonat kohtaa vielä Slovenian, Norjan ja Sveitsin ennen kuin lohkon päätöskamppailussa asettuu vastaan Kanada.

Lienee sanomattakin selvää, että Suomen pitää voittaa kolme seuraavaa ottelua.

Ottelu Tshekkiä vastaan oli jo askel parempaan, mutta päätöserän karu sulaminen vesitti voiton. Leijonia on koeteltu kovalla kädellä ja onnistumiset ovat olleet vähissä.

Lauri Marjamäki teki pieniä ketjumuutoksia edelliseen otteluun. Nämä piristivät Leijonia huomattavasti. Mikko Rantanen ja Jesse Puljujärvi toivat huomattavasti energiaa uusiin ketjuihinsa.

Nämä muutokset eivät kuitenkaan kantaneet voittoon asti. Suomella oli edelleen valtavasti puutteita pelin osa-alueilla, vaikkakin kaksi viimeisintä takaiskua Tshekkiä vastaan tulivat henkilökohtaisista virheistä.

Rajusti koeteltu leijonalauma tarvitsee nyt luontaisia johtajia. Suomen onneksi joukkueesta kuitenkin löytyy tällaisia.

Yksi heistä on Oskar Osala, joka on toistaiseksi pelannut vain nelosketjussa. Tämä täsmäase pitäisikin ottaa tehokkaampaan käyttöön pikaisesti.

Kuusi kautta KHL:ssä kiekkoillut Osala on ollut mainiossa vireessä. Uransa tehokkaimman KHL-kauden pelannut Osala oli vireessä myös pudotuspeleissä, kun 18 ottelussa syntyi kuusi täysosumaa.

Osala on esiintynyt myös MM-kisoissa aina kentälle päästessään erinomaisesti ja viimeistellyt yhden täysosuman. Lähes kaksimetrinen hyökkääjä tuo kaukaloon ison annoksen fyysisyyttä, mitä Leijonien kokoonpanossa ei ole liikaa. Tämän takia hän olisikin käyttökelpoinen useammassakin ketjussa.

Marjamäen ei tarvitsisi ryhtyä edes isoon ketjuremonttiin. Osalalle erinomainen paikka olisi esimerkiksi kakkosvitjassa Antti Pihlströmin ja Juhamatti Aaltosen kanssa ja hän täydentäisi kolmikon mainiosti. Veli-Matti Savinaisen voisi vastaavasti laittaa nelosvitjaan Tapparasta tutun Jani Lajusen rinnalle. Osalan voisi ominaisuuksien puolesta laittaa toisaalta mihin ketjuun tahansa. Toimivia ketjukoostumuksia Suomelta ei ole juurikaan löytynyt, joten nyt olisi oiva sauma tehdä muutoksia.

Onnistumiset ovat toistaiseksi karttaneet Leijonia, joten nyt katseet kohdistuu johtaviin pelaajiin, joiden pitää ottaa joukkue reppuselkäänsä. 29-vuotias Osala on voittanut urallaan kaksi kertaa KHL:n ja kertaalleen AHL:n mestaruuden.

Leijonien pitäisi ehdottomasti hyödyntää tällaista täsmäasetta vahvemmin. Osala ei ole yksin vastaus joukkueen ongelmiin, mutta suurempi vastuu olisi jo reilu harppaus parempaan.

8 eurolla NBA-finaaleihin? Osallistu kilpailuun tästä!

Kansikuva: All Over Press