Kommentti: Leijonille karu oppitunti – äärimmäisen iso merkitys koko turnauksen kannalta

Leijonat onnistui raapimaan täpärän avausvoiton MM-kisoissa, kun Valko-Venäjä kaatui lukemin 3-2. Voitto oli samalla iso opetus Suomelle.

Leijonat siirtyi kamppailussa vaivattomasti johtoon, kun sinivalkoiset takoivat kiekon kahdesti vastustajan verkkoon ensimmäisen viiden minuutin aikana. Ottelu vaikutti jo ratkenneen, ja vaikka Suomella oli saumoja lisäosumiin, niin kahden maalin johto irtosi varsin helposti.

Kyseessä oli enemmänkin Valko-Venäjän huonoutta. Leijonat pääsi vyöryttämään hyökkäyksiä vastustajan päätyyn tasaisella tahdilla ja varsinkin keskialueen ylitys onnistui poikkeuksellisen hyvin. Leijonat myös viimeisteli, ehkä hieman epäsuomalaisesti, varsin tehokkaasti. Suomi ei jättänyt montaa paikkaa hyödyntämättä.

Helppo johto hieman kostautui ottelun edetessä. Valko-Venäjä laittoi pykälän isomman vaihteen silmään, niin Suomi oli huomattavissa vaikeuksissa omassa päädyssä. Tilannetta ei helpottanut vastustajalle lahjoitettu avausmaali.

Tasoitus leijailikin ilmassa ja päätöserän alussa se koitti, kun kiekko ohjattiin vastustamattomasti Joonas Korpisalon taakse. Tässä vaiheessa Leijonien varsin kokematon ja nimetön joukkue joutui äärettömän suureen testiin. Mikäli kahden maalin johto kääntyisi tappioksi isolle altavastaajalle, niin se olisi katastrofaalista loppukisojen kannalta. Vastaavasti voiton vääntäminen vaikeuksien kautta helpottaisi turnauksen jatkoa melkoisesti.

Veli-Matti Savinainen helpotti lopulta Suomen tuskaa laittamalla kiekon verkkoon komean kuvion päätteeksi. Voiton arvoa nostaa kahden alivoiman tappaminen ottelun lopun aikana.

Avausvoitto oli tämän vuoden Leijonille äärimmäisen tärkeä. Avausvoitto vaikeuksien kautta sitäkin merkittävämpi. Paineet koko joukkueen ympärillä helpottivat jatkoa ajatellen. Varsinkin päävalmentaja Lauri Marjamäelle voitto teki varmasti poikkeuksellisen hyvää.

Kolmesta pisteestä huolimatta toreja ei kannata laittaa vielä varaukseen. Suomelle jäi vielä kauttaaltaan valtavasti parannettavaa seuraaviin otteluihin.

Esimerkiksi ketjukoostumusten kanssa on vielä tekemistä. Ainoastaan Sebastian Ahon ja Valtteri Filppulan tähdittämä ykkösvitja toimi erinomaisesti, mikä on luonnollisesti tärkeä asia menestystä havittelevalle joukkueelle. Onnistujia löytyi kuitenkin muistakin ketjuista, sillä esimerkiksi Mikko Rantanen pelasi mainion ottelun, vaikka hävisikin tasoitusmaaliin johtaneen aloituksen. Kokonaisuudessaan muiden ketjujen osalta valmennusjohdolla riittää kuitenkin vielä pähkäiltävää.

Voitto paransi lähtökohtia seuraavaan otteluun huomattavasti, mutta Suomen on pystyttävä parantamaan otteitaan vielä huimasti. Avausottelut eivät toisaalta olekaan ollut yleensä turnauksen vahvimpia Suomelta, joten tulos on luonnollisesti se tärkein asia tässä vaiheessa.

Kansikuva: All Over Press