Kommentti: Maanantain katastrofi oli karmein asia, mitä Leijonille pystyi tapahtumaan

Unibet tarjoaa uusille asiakkaille erikoistarjouksen lätkän MM-kisoihin! Kaikki uudet asiakkaat saavat 5€ ilmaista pelirahaa littymisen yhteydessä ja ensimmäisestä talletuksesta saat 10€ ilmaisvedon.

Leijonat näytti suorittavan melkoisen kasvojen pesun synkän sunnuntain jälkeen, mutta tuloksena oli tappio karuimmalla mahdollisella tavalla. Suomella on nyt melkoinen vuori kiivettävänään.

Vielä avauserän jälkeen kaikki näytti mainiolta Suomen kannalta. Leijonat takoi kiekon kolmesti Tshekin reppuun samalla kun Joonas Korpisalo venyi moniin mainioihin torjuntoihin tolppien välissä. Varsinkin sunnuntaihin verrattuna kiekko pomppi Suomelle erittäin suotuisasti.

Ottelussa oli paljon samaa kuin avauskamppailussa Valko-Venäjää vastaan. Tuolloin vastustaja nousi kahden maalin takaa tasoihin, mutta Leijonat onnistui vääntämään voiton väkisin.

Nyt vastassa oli muutamaa astetta laadukkaampi joukkue, mikä näkyikin kaukalossa. Suomi oli jälkimmäiset kaksi erää vastaantulija ja hyökkäyspään onnistumiset jäivät vähiin. Korpisalon hyvien koppien myötä Suomi lähti päätöserään kuitenkin johtoasemasta.

Viimeinen erä olikin sitten täysin yhtä maalia, kuten Tshekin hyväksi numeroin 17-2 menneet laukaukset osoittavat. Edes Roman Horakin hieman ennen erän puoliväliä viimeistelemän avausosuman jälkeen Leijonien tilanne ei ollut täysin katastrofaalinen, mutta lopun sulaminen hakee vertaistaan.

Kaksi maalia 23 sekunnin sisään ja peli tasoihin. Molemmat takaiskut olivat melkoista koomailua kokovartalokipsissä olleelta leijonalaumalta. Erityisesti tasoitusosumaa edeltäneet virheet olivat täysin luokattomia, joita ei MM-tasolla pitäisi näkyä.

Kolmella kolmea vastaan pelattava jatkoaika on todellista arpapeliä ja Suomella oli toki paikkansa ratkaista kamppailu. Myös tuomareiden päätös jättää viheltämättä rikettä tshekkien kaadettua maalipaikassa olleen Jesse Puljujärven oli vähintäänkin kyseenalainen.

Nämä ovat kuitenkin sivuseikkoja, sillä Suomen olisi ehdottomasti pitänyt pystyä pitämään kolmen maalin johtoasema päätöserässä. Pelin passivoituminen kostautui, sillä Suomen hyökkäyspään pelaaminen oli täysin olematonta päätöserässä. Puolustusalueen koomailut maksoivatkin lopulta voiton.

Ero päätöserässä jäällä olleen kahden joukkueen välillä oli valtava. Tshekki jahtasi maaleja valtavalla itseluottamuksella ja innolla. Leijonista vastaavasti huokui pelokkuus ja virheiden pelko.

Suomen kannalta oli myös surullista, että monet turnauksessa muuten heikosti pelanneet, mutta maanantain ottelussa onnistumisia saaneet pelurit olivat epäonnensotureita. Esimerkiksi paljon kritiikkiä saanut Topi Jaakola tälläsi Leijonien avausmaalin, mutta koomaili pahasti viimeisillä minuuteilla. Mika Pyörälä pelasi turnauksen parhaan ottelunsa, mutta konkari ei onnistunut pitämään miestään Tshekin avausosumassa. Korpisalo pelasi loistavan pelin, mutta sekin koki inflaation hieman helpohkosti livahtaneen tasoitusosuman myötä. Korpisaloa ei kuitenkaan missään nimessä voi syyllistää tasapelistä, sillä hän antoi Leijonille ylipäätänsä mahdollisuuden kamppailla pisteistä.

Suomea on koeteltu näissä kisoissa valtavasti ja maanantain ottelu oli toinen katastrofi putkeen. Tällaista takaiskua Lauri Marjamäen joukot eivät missään nimessä olisi kaivanneet. Voitolla kateissa ollut itseluottamuskin olisi saattanut löytyä. Nyt pelko hiipii puseroon entistä vahvemmin ja mailoja puristetaan vieläkin rajummin.

Suomella on kolmen ottelun jälkeen kasassa neljä pistettä. Seuraavaksi joukkueella on edessä kriittiset kamppailut Sloveniaa, Norjaa ja Sveitsiä vastaan. Jatkopaikka on edelleen täysin Leijonien omissa käsissä, mutta lähtökohdat tuleviin otteluihin eivät voisi olla juurikaan heikommat.

Heikkojen maiden kohtaaminen on iso mahdollisuus, mutta samalla myös uhka. Mahdollisten onnistumisten myötä itseluottamus ja peli-ilo saattaisivat löytyä jostain sieltä risukasan alta. Vastaavasti paineet kasvavat eikä todellinen kokovartalokipsikään ole mahdottomuus. Marjamäki valmennustiimeineen on valtavien haasteiden edessä.

8 eurolla NBA-finaaleihin? Osallistu kilpailuun tästä!

Kansikuva: Anu Laitila / All Over Press