Analyysi: Vertailussa Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine

Nämä kaksi kultakimpaletta joutuvat jatkuvasti vertailuun ja niin joutuvat nytkin. A-maajoukkueeseen valittu Patrik Laine on tällä hetkellä Jesse Puljujärveä edellä, mutta mikä on tilanne vuosien päästä? Tämä vertailu ei osoita, kumpi tulee tekemään NHL:ssä paremman uran, mutta tästä vertailusta voi huomata, miksi Laine sai kutsun miesten maajoukkueeseen ja Puljujärvi ei.

Tilastot

Laine: Patrik on ollut loistavassa vedossa koko kauden, sillä 33 ottelussa on syntynyt 13 maalia ja 27 tehopistettä. Laine on pelannut nuorten MM-kisojen jälkeen yli piste per peli -tahtia ja nauttinut isosta vastuusta. Peliaikaa on kertynyt noin 17 minuuttia ottelua kohden.

Puljujärvi: Jessekin ollut kisojen jälkeen hyvässä vedossa ja koko kaudella tehopisteitä on syntynyt 38 ottelussa 8+10=18. Puljujärven rooli on pienempi kuin Laineen, mikä osin selittääkin heikompaa pistelukemaa, mutta kärppähyökkääjäkin on saanut pelata keskimäärin 15 minuuttia ottelua kohden.

Luistelu

Laine: Luistelu on ollut ehkäpä suurin kysymysmerkki Laineen kohdalla, mutta sitä se ei ole enää. Hänen tekniikkansa on hyvä, mutta nyt nuorukainen on löytänyt myös vauhtia luistimiinsa. Laineelta puuttuu edelleen räjähtävyyttä sekä ketteryyttä, mutta oikeilla raiteilla ollaan.

Puljujärvi: Tällä osa-alueella Puljujärvi vetää pidemmän korren kuin Laine. Terän käyttö ja liuku tekevät Jessestä nopean pelaajan, mutta hänellä on myös rutkasti räjähtävyyttä, minkä vuoksi Puljujärveltä löytyy mahtava lähtönopeus. On suorastaan harvinaista, että Jessen kokoinen pelaaja pystyy luistelemaan näin nopeasti ja sulavasti.

Pelikäsitys

Laine: Pelinlukutaito pitää olla kunnossa, jos mielii NHL-jäille. Onneksi Tappara-hyökkääjä osaa lukea syöttölinjoja sekä tehdä ratkaisevia syöttöjä kentällä. Patrik osaa maalinteon lisäksi rakentaa peliä, mikä tekeekin hänestä erittäin halutun pelaajan. Hän myös lukee vastustajan liikkeitä erinomaisesti, minkä vuoksi Laineesta on hyötyä omalla alueellakin.

Puljujärvi: Jessellä on samoja piirteitä kuin Laineella: hän osaa lukea ja rytmittää peliä, mikä on elinehto menestyksekkäälle NHL-uralle. Puljujärvellä on jopa enemmän tulevaisuutta pelinrakentelijana kuin maalintekijänä, vaikka maalinteko kuuluu nyt ja aina hänen peliinsä. Kärppähyökkääjän erinomainen pelikäsitys tulee esiin kahden suunnan pelissä, jossa hän on ehkä vielä aliarvostettu. Hän hyödyntää kahden suunnan pelissä vauhtiaan ja tekee oikea-aikaisia karvauksia sekä kiekonriistoja. Ilman hyvää pelisilmää ei voi olla hyvä kahden suunnan pelaaja.

Laukaus

Laine: NHL:ssä ei ole kyse aina siitä, kuinka lujaa laukaus lähtee, vaan siitä, kuinka nopeasti ja vaivattomasti se lähtee. Laine osaa laukoa asennosta kuin asennosta ja kiekko lähtee aina nopeaa ja kovaa. Sen vuoksi Patrik pystyykin jo latomaan ammattilaistasolla kovia maalimääriä ja sen vuoksi hän sai myös kutsun A-maajoukkueeseen. Kaiken hyvän lisäksi Laine tykkää laukoa paljon, vaikka kulma olisi huono tai tilaa ei näkyisi.

Puljujärvi: Myös Jesse tykkää laukoa hanakasti ja hänenkin piiskansa lähtee nopeasti pienestä tilasta. Hän tykkää laukoa suorasta luistelusta, mutta Puljujärven laukauksessa ei ole samanlaista ruutia kuin Laineen. Laine on luontainen maalintekijä, kun taas Puljujärvi saattaa tarvita useamman paikan onnistuakseen maalinteossa. Puljujärvenkin laukaus paranee iän myötä, sillä hän on vielä kaukana fyysisestä huipustaan, kun taas Laine on selvästi lähempänä omaa huippuaan.

Maalinteko

Laine: On selvää, että Laine on luontainen maalintekijä, joka ei kyllästy koskaan laukomaan. Hän hakee usein jopa typerästi omaa ratkaisua, mutta kaikki tietävät lopputuloksen. Laukauksen lisäksi Patrik lukee irtokiekkoja ja sijoittuu hyökkäyspäässä loistavasti, minkä vuoksi hän tulee aina tekemään tukuttain maaleja. Maalineduspelaaminen vaatii luonnollisesti vielä töitä, mutta sekin korjaantuu iän myötä. Laine on ainakin osoittanut viihtyvänsä niin sanotulla sota-alueella.

Puljujärvi: Kuten sanottu, Puljujärvi ei ole luontainen maalintekijä, mutta hän tulee aina tekemään hyviä maalimääriä. Hänen nopeutensa, pelinlukutaitonsa sekä halu laukoa tulevat tekemään aina tulosta. Jos Laineesta on odotettavissa NHL:ään noin 40 maalin tekijää, on Puljujärvestä odotettavissa 20-30 maalin tekijää. Pistemäärissä tämä kaksikko tulee aina olemaan tasaväkinen.

Kulmapeli

Laine: Patrik on jo nyt kovassa fyysisessä kunnossa, mikä näkyy: hän pystyy antamaan kovia taklauksia sekä voittamaan kamppailuja kulmissa. Laineella on hyvä tasapaino ja hän käsittelee kiekkoa pienessä tilassa upeasti. Tämä on yksi isoista syistä, miksi Patrik saa mahdollisuuden miesten maajoukkueessa.

Puljujärvi: Kulmapelissä Jesse häviää vielä selvästi kilpakumppanilleen. Puljujärvi on vielä heppoinen eikä hänen tasapainonsa ole parhaimmasta päästä. Hän on usein kontallaan, kun vastustaja antaa vähänkin kovuutta. Hän pystyy kuitenkin nopeilla käännöksillä ja hyvällä kiekonkäsittelyllä pelaamaan kelvollisesti kulmissa, mutta kun nuorukaisen fysiikka tulee huippuunsa, voi hän olla täysin pitelemätön laidoilla.

Fysiikka

Laine: Vertailussa onkin tullut jo ilmi, että Laine alkaa olla fyysisesti miesten tasolla. Hän on sujut painonsa ja pituutensa kanssa, mistä kertoo esimerkiksi hyvä tasapaino.

Puljujärvi: Tämä onkin osa-alue, jossa Jessellä riittää rutkasti tekemistä. Onneksi fysiikan kehittäminen on helppoa kuin heinänteko, jos motivaatio on kunnossa – ja sehän on. Puljujärvellä on selvästi kasvukipuja, minkä vuoksi hän näyttää usein jopa hieman kömpelöltä. Jessen tasapaino ei ole vielä vaaditulla tasolla eikä hän pysty voittamaan kaksinkamppailuja tarpeeksi. Yksi vuosi voi hyvinkin tehdä muutoksen tähän asiaan. Heti kun Puljujärvi on sujut kroppansa kanssa, hän tulee olemaan äärimmäisen vaarallinen pelimies, sillä hän pystyy jo nyt fyysisenä raakileena olemaan vahva Liiga-pelaaja.

Ennuste

Laine: Tappara-laituri saattanee olla ensi kesän NHL Draftin kakkosvaraus ja suunnata saman tien NHL-jäille. Patrikin fysiikalla ja taidoilla ollaan jo ensi vuonna kovaa valuuttaa AHL:ssä, mutta jos kehitys on yhtä räväkkää kuin nyt, niin osoite voi olla jo NHL:ssä. Laineesta voi hyvillä mielin povata ykköskentän laituria maailman parhaaseen kiekkoliigaan. Hän voi nousta jopa NHL:n parhaiden maalintekijöiden joukkoon. Mielenkiintoisin kysymys lienee, kuinka nopeasti hän on valmis NHL-pelaaja? Pysyvä kärkikenttien paikka saattanee olla haarukassa jo 1-2 vuoden sisällä, mutta se vaatii räjähtävyyden, kestävyyden sekä kahden suunnan pelin kehittymistä.

Puljujärvi: Torniolaislähtöinen hyökkääjä on niin sanottu ”long-term project”. Jesse ei tule olemaan vielä ensi kaudella vakituinen NHL-pelaaja, mutta hyppy AHL:ään saattaa olla edessä. Puljujärven fysiikkaa täytyy kehittää rauhassa ja, kun se alkaa olla kunnossa, nousee hän saman tien NHL-jäille. Fysiikan kehittymistä on aina hankala ennustaa, mutta nuorten miesten kohdalla kehitys voi olla huippunopeaa. Jesse ei tule koskaan taistelemaan NHL:ssä maalikuninkuudesta, mutta hänestä voidaan povata kokonaisvaltaista ykköskentän pelaajaa, joka loistaa useissa tilastoissa, kuten maali-, syöttö-, piste- ja tehotilastossa.

Kansikuva: All Over Press

Twitter: Trajamaki11