Liigan toisessa välieräparissa yhteen iskevät Lukko ja Tappara. Joukkueet, jotka ovat kohdanneet myös kahtena aiempana keväänä samoissa merkeissä.
Keväällä 2013 Tappara kaatoi Lukon voitoin 4-0, keväällä 2014 Tappara pönki jatkoon Lukko-sarjasta voitoin 4-3 ja tänä keväänä nämä joukkueet kohtaavat jälleen. Sanonta ”ei kahta ilman kolmatta” voi hyvinkin pitää paikkansa – mutta – Lukko-leirissä uskotaan mieluummin ”kolmas kerta toden sanoo” -sanontaan.
Kahtena viime keväänä ennakkoasetelmat eivät ole olleet näin tasaiset kuin nyt. Tapparalla oli HIFK:ta vastaan käynnistymisongelmia, kun taas Lukko näytti KalPa-sarjassa olevansa jo hyvässä vedossa. Lukko voitti kaksi ensimmäistä otteluaan puolivälierissä ylivoimaisesti: KalPa ei pysynyt raumalaisten perässä ja iski ensimmäisen maalinsa vasta joukkueiden kolmannessa kohtaamisessa. KalPa voitti ottelut kolme ja neljä, mutta sen jälkeen Lukon kokemus astui esiin ja raumalaiset klaarasivat ansaitusti välieräpaikan voitoin 4-2.
Tappara kaatoi HIFK:n samoin lukemin, mutta suurin huolenaihe löytyy joukkueen esityksistä. Tappara oli ajoittain pahasti sillassa ja kaukana parhaastan. Jopa kuudennessa ottelussa HIFK kyykytti tamperelaisia – kunnes nousu alkoi – ja johti upeaan jatkoaikavoittoon. Tappara esitti ajoittain selvää paremmuutta HIFK:ta vastaan, mutta Lukko-sarjassa joukkueen pitää pystyä pelaamaan kokoajan tasollaan.
Oman mielenkiintosa tuo joukkueiden historia: Tappara-pelaajat tietävät, miten Lukko kaatuu, mutta Lukko-pelaajat lähtevät sarjaan revanssihengellä ja ennen kaikkea hyvällä itseluottamuksella. Näissä joukkueissa ei ole ollut paljoa vaihtuvuutta viime vuosina, joten vanhat siteet painavat edelleen. Yksi erittäin merkittävä siirto kuitenkin nähtiin viime kesänä, kun Tappara-legenda Ville Nieminen vaihtoi raumalaisleiriin. Tämä antaa jo itsessään mahtavan mausteen tähän sarjaan.
Kirvesrinnat lähtevät ennakkosuosikkina sarjaan ja Tapparan pelaajamateriaali on jonkin verran parempi, mutta marginaalit ovat luonnollisesti pienet eikä sarjassa nähdä suurta tasoeroa. Molempien joukkueiden maalivahtiosastola löytyy kuuma veskari, molemmat pelaavat tiivistä puolustuspeliä ja molemmilla on hyökkäyspäässä ratkaisuihin kykeneviä pelaajia. Tappara-hyökkäyksessä on toki parempia yksilöitä, mutta Lukolla on laajalla rintamalla isokokoisia rouhijoita, jotka taitavat myös maalinteon.
Näiltä joukkueilta voidaan odottaa myös hyvin vähämaalisia otteluita, minkä vuoksi jatkoajoilta tuskin säästytään. Tapparan etu on juurikin loistavat yksilöt, kuten Olli Palola ja Pekka Jormakka. Tapparan vain täytyy löytää tasaisuus tekemiseensä, jotta he pystyvät voittamaan Lukon neljä kertaa.
Kotivoitot kunniaan
Tappara ja Lukko kohtasivat runkosarjassa neljästi. Molemmat joukkueet voittivat omat kotipelinsä, minkä vuoksi myös pudotuspeleissä kotietu on nousemassa isoon rooliin. Joukkueiden kohtaamisissa vain yksi ottelu päättyi selvin lukemin: raumalaiset voittivat kotonaan Tapparan 5-0, mutta kolmessa muussa ottelussa erot olivat hyvin pieniä (1-0, 1-0 ja 2-1).
Tämän sarjan voittaa se joukkue, jonka hyökkäyksestä löytyy tiukoissa paikoissa viimeistelijöitä. Ottelut saattavat ratketa yhden maalin erolla, milloin pienikin virhe voi maksaa voiton. Ennakkoon Tapparalta löytyy enemmän kärkitekijöitä, sillä Palola, Jormakka, Kristian Kuusela ja Jan-Mikael Järvinen muodostavat erittäin vaarallisen kärkinelikon. Lisäksi Tappara-leiristä löytyy muun muassa Josh Green, Jarkko Malinen, Stephen Dixon ja Antti Erkinjuntti, jotka ovat parhaimmillaan erittäin vaarallisia hyökkäyspäässä.
Lukon vaarallisin ase oli puolestaan Ville Vahalahti, mutta hänen kautensa on todennäköisesti paketissa, mikä tuntuu raumalaisleirissä isosti. KalPa-sarjassa Vahalahden puuttuminen ei vielä näkynyt, mutta Tapparaa vastaan tilanne on toinen.
Uutta nostetta uralleen saaneet Janne Lahti ja Toni Koivisto ovat ottaneet roolia ja heiltä vaaditaan vähintäänkin yhtä tehokasta peliä kuin KalPa-sarjassa. Lisäksi Olavi Vauhkonen ja Aaron Gagnon ovat sellaisia pelaajia, joiden tulosvastuu on hyvin suuri. Lukko saattaa olla fyysisesti vahvempi näistä kahdesta, mutta taitopuoli kääntyy Tapparalle ja sen vuoksi myös koko sarja voi hyvinkin kääntyä kirvesrintojen eduksi.
Sarjan ratkaisukohdat:
Maalivahtipeli: Ryan Zapolski vs. Juha Metsola -taistelupari tarjoaa varmasti huippuhyvää veskarityöskentelyä läpi sarjan. Kumpikin maalivahti takaa sen, että maalitalkoita ei ole luvassa, mutta kumpi pystyy vetämään pidemmän korren?
Vierasvoitto: Ensimmäisellä vierasvoitolla voi hyvin ratkaiseva rooli tässä sarjassa. Lukolla onkin heti iskunpaikka ensimmäisessä ottelussa, joka pelataan Tampereella. Mikäli raumalaiset pystyivät hakemaan voiton Hakametsästä, olisi Lukon tilanne suorastaan loistava. Jos taas Tappara voittaisi ensimmäisen ottelunsa kotona ja toisen heti perään vieraissa, olisi tämä sarja jos lähes taputeltu.
Seuraa heitä:
Olli Palola, Tappara: Viisi tehtyä maalia kuudessa ottelussa kertoo kaiken oleellisen. Aina vaarallinen, kun saa pienenkin vetopaikan. Lukko-ryhmän täytyy pystyä pitämään Palolan kurissa, sillä ”Keuruun Kovalchuk” on tehty ratkaisemaan otteluita.
Jarkko Malinen, Tappara: Monipuolinen sentteri, joka loistaa kentän jokaisella osa-alueella. Tärkeä pelaaja Tapparalle, sillä Malinen pimentää vastustajan tähdet ja iskee itsekin pisteitä.
Olavi Vauhkonen, Lukko: Ollut koko kauden vaarallinen, mutta jättiläsmäinen Vauhkonen pystyi KalPa-sarjassa vieläkin parantamaan menoaan. Fyysinen, ilkeä ja tehokas hyökkääjä, jonka kanssa Tappara-pakit saavat painia kokoajan.
Janne Lahti, Lukko: Ex-maalikuningas ei ole enää moneen vuoteen ollut vaarallinen pelaaja, mutta tänä keväänä miehen ruuti on ollut kuivaa. Lahti on väläytellyt vanhoja taitojaan ja iskenyt tehoja hyvään tahtiin.