Liiga-ennakko 2018-19: HPK palaa peruasioihin farssikauden jälkeen

Jokereiden mestaruudelle superkerroin – tartu tarjoukseen tästä

HPK lähtee kauteen maltillisin odotuksin, sillä joukkueen viime sesonki oli todella synkkä. Hämeenlinnalaiset eivät ole myllänneet rivejään uusiksi kesän aikana, vaan muutokset ovat olleet maltillisia. HPK:n osalta valmennuksen onnistuminen määrittelee poikkeuksellisen suurta roolia menestysmahdollisuuksien suhteen. 

Viime kausi

HPK häikäisi Antti Pennasen debyyttikaudella 2016-17 pelaamalla erinomaisesti ja sijoittumalla runkosarjassa viidenneksi, mutta viime sesonkia ei muistella Hämeenlinnassa erityisellä lämmöllä. HPK:n kausi oli heti alusta lähtien haastava eikä kurssiin tullut missään vaiheessa merkittävää muutosta.

Kerhon syksy käynnistyi tahmeasti, kun joukkueella oli 13 ottelun jälkeen vain 11 pistettä. Sama tahti jatkui pitkään, sillä Pennasen suojatit raapivat vuodenvaihteeseen mennessä vain yhdeksän voittoa varsinaisella peliajalla. Vaikka joukkueen kurssi kääntyi näennäisesti nousuun tammikuussa, niin haaveet pudotuspeleistä vaikuttivat erittäin epätodennäköiseltä. Niinpä erinomaiset kaudet pelanneet Oula Palve sekä Kristian Vesalainen vaihtoivat maisemaa vielä siirtoikkunan aikana. 

HPK palasi pilvilinnoista karulla tavalle ja joukkue päätyi lopulta sijalle 12. Eroa kymmenenteen sijaan kertyi viisi pistettä, mutta hämeenlinnalaiset viettivät käytännössä koko kauden pudotuspelipaikkojen ulkopuolella. 

Kerhon riveistä löytyi kaikesta huolimatta paljon onnistujia. Varsinkin nuorempi kaarti suoriutui osittain loistavasti, kun taas kokeneemmilta pelaajilta olisi voinut odottaa huomattavasti enemmän. Edellä mainitut Palve ja Vesalainen pelasivat itsensä jopa sarjan eliittiin ja kaksikon lisäksi muun muassa Eetu Tuulolal debyyttisesonki pääsarjassa oli erinomainen 16 täysosuman myötä. Sen sijaan esimerkiksi Mathias Porseland, Janne Lahti ja Ville Viitaluoma olivat kuin varjoja parhaista päivistään. 

Siirrot

Ulos

 • Ukko-Pekka Luukkonen (Buffalo, NHL)
 • Joonas Lehtivuori (Mannheim, Saksa)
 • Jesper Lindgren (Toronto, NHL)
 • Jaakko Turtiainen (Dunaujvaros, Unkari)
 • Severi Sillanpää
 • Mathias Porseland

Sisään

 • Arto Laatikainen (Ilves)
 • Filip Riska (Björklöven, Ruotsi)
 • Philippe Cornet (Stavanger, Norja)
 • Oskari Lehtinen (Jokipojat)
 • Markus Nenonen (Tappara)

Maalivahdit ja puolustus

HPK lähtee ensi kauteen maalivahtien suhteen tutulla kaavalla, kun Emil Larmi ja Antti Karjalainen vartioivat jälleen hämeenlinnalaisten maalia. Nuori kaksikko oli parivaljakkona jo viime kaudella, kunnes Karjalainen lähti tammikuussa lainalle Saksaan. 23-vuotias torjuja sai Saksan toiseksi korkeimmalla tasolla tärkeää kokemusta enemmän kuin mitä Kerholla olisi ollut tarjota. Alkukausi Hämeenlinnassa meni kohtalaisesti, mutta nuorukaisen taso ailahteli toisinaan liikaa. 

Emil Larmi on sen sijaan näyttänyt jo kyntensä Liigassa ja Pelicansin kasvatti valmistautuu jo kolmanteen kauteensa pääsarjassa. Larmi on osoittanut olevansa erinomainen maalivahti Liigaan ja pystyvänsä kannattelemaan joukkojaan myös heikkoina iltoina. Maalivahdeista HPK:n menestymisen ei pitäisi jäädä kiinni, mikäli Larmi välttyy suuremmilta loukkaantumisilta. 

Emil Larmi piti viime kaudella maalinsa puhtaana viisi kertaa, mikä oli sarjan toiseksi isoin lukema. Kuva: AOP

Puolustuksen suhteenkaan Hämeenlinnassa ei ole tapahtunut dramaattisia muutoksia, vaikkakin Joonas Lehtivuoren siirtyminen Saksaan jättää HPK:n takalinjoille ison aukon. 30-vuotias Lehtivuori nousi parin edellisen kauden aikana joukkueensa tärkeimpien palasten joukkoon. Lisäksi kerhon puolustuksen ovat jättäneet  Jesper Lindgren ja Mathias Porseland, joka ei pystynyt enää loukkaantumisten jälkeen palaamaan aivan odotetulle tasolle. 

Kerholla on kasassa erittäin nuori puolustus, jossa on vastuuta tarjolla reilusti. Mikäli laskuista jätetään pois ainoana uutena nimenä takalinjoille saapunut 38-vuotias Arto Laatikainen, niin HPK:n sopimuspuolustajien keski-ikä on vain hieman yli 21 vuota. 

Puolustuksen suhteen kysymysmerkkejä onkin ilmoilla runsaasti. Laatikaisen lisäksi vain Petteri Nikkilällä sekä Niklas Frimanilla on yli 100 Liiga-ottelua vöillään. Jälkimmäisenä mainittuun kaksikkoon kohdistuukin suuret odotukset tulevalla kaudella, sillä tarjolla on suuret saappaat. Kysymysmerkkejäkin on toki luonnollisesti paljon ilmoilla, sillä takalinjoilla on niin vähän kokemusta. Moni puolustaja pääsi haistelemaan pääsarjan tunnelmaa jo viime kaudella, mutta nyt Miro Karjalaisen, Roope Laavaisen, Markus Niemeläisen ja kumppaneiden olisi oltava valmiina huomattavasti suurempaan taakkaan. 

Hyökkäys

Hyökkäyskaluston suhteen on tapahtunut niin ikään vähän muutoksia, osin sen takia kun moni pelaaja vaihtoi maisemaa jo kesken viime kauden. Tämä oli tosin kokonaisuuden kannalta mainio ratkaisu, sillä se mahdollisti vastuun lisäämisen tulevan kauden pelaajien osalta. 

Viime kauden lopun joukkueesta vain Severi Sillanpää ja Jaakko Turtiainen eivät jatka Hämeenlinnassa. Kerho on vastaavasti vahvistanut rivejään parilla täsmähankinnalla, kun työmoraalistaan tunnettu Erik Riska, toissakauden alussa Kerhossa säväyttänyt Philippe Cornet sekä kolmen edellisen kauden aikana 149 ottelussa 49 maalia Liigassa takonut Markus Nenonen siirtyivät Hämeenlinnaan. Varsinkin Cornetilla sekä Nenosella on tiedossa suuret odotukset pisteiden suhteen. 

Viime kauden avainpelaajista Otto Paajasen, Teemu Turusen sekä Eetu Tuulolan pysyminen joukkueessa on äärimmäisen tärkeää, sillä nyt Kerho saa kasaan kaksi potentiaalista ja pisteiden tekoon kykenevää ketjua. Lisäksi HPK:sta löytyy Lahden, Viitaluoman ja Robert Leinon kaltaisia pelaajia, joilla on potentiaalia paljon nähtyä parempaankin.

Kokonaisuudessaan HPK:lla on kasassa kohtalainen hyökkäyskalusto. Pennanen saa kaksi varsin potentiaalista ketjua, minkä lisäksi taitoa jää jäljelle myös alempiin ketjuihin. HPK ei ole tulevalla kaudella niin paljoa yksilöiden varassa kuin vuosi sitten, mikä on menestysmahdollisuuksien kannalta tärkeä asia. 

Janne Lahti takoi kaudella 2010-11 peräti 37 maalia Jokereilla. Viime sesongilla täysosumia kertyi kuusi. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Valttikortit ja uhkakuvat

HPK:n kaksi edellistä kautta olivat käytännössä toistensa vastakohtia. Toissakaudella joukkue yllätti kaikki ja pelasi erittäin pirteästi, kun taas viime sesongilla käytännössä kaikki meni pieleen. Nyt Pennasella on edessään erittäin kriittinen kolmas kausi, joka määrittelee paljon.

HPK ei kuulu materiaaliltaan lähellekään sarjan kärkipäätä, vaan HPK:n on hankittava etu joukkuepelin kautta. Tämän suhteen viime kaudella oli ongelmia, kun kaukalossa nähtiin sooloilua tiiviin joukkuepelaamisen sijaan. HPK on esiintynyt loppukesän harjoitusotteluissa erittäin organisoidusti ja aktiivisesti, mikä on vaikuttanut huomattavasti paremmalta kuin vuosi sitten kaukalossa nähdyt tapahtumat. 

Pennanen onkin sekä HPK:n valttikortti että uhkakuva. Mikäli hän saa joukkueensa pelaamaan aktiivisesti niin, että joukkue on enemmän kuin osiensa summa, on HPK:lla mahdollisuudet menestyä. Mikäli hän ei saa myytyä ajatuksiaan pelaajille, niin kaukalossa nähtäneen viime kauden toisinto. 

Kerholla on hyökkäyksessä paljon potentiaalia, mutta myös kysymysmerkkejäkin on ilmoilla. Mikäli palaset loksahtavat heti syksyllä kohdillaan, niin ruutia pitäisi riittää taisteluun pudotuspelipaikasta. Myöskään maalivahtipelistä menestyminen ei pitäisi jäädä kiinni.

Katseet kohdistuukin puolustukseen, joka on Liigaan erittäin kokematon. Monen pelaajan on otettava valtavia harppauksia eteenpäin, jotta HPK:n on mahdollista menestyä. Vahvistus tai pari takalinjoille ei olisikaan lainkaan pahitteeksi, sillä Pennasen käytössä oleva materiaali puolustuksen suhteen on erittäin kapea. 

Ota seurantaan

Eetu Tuulola

Toisen polven kiekkoilija pääsi pelaamaan loistavassa ketjussa Palveen ja Vesalaisen rinnalla ja tuloksena olikin erinomaiset 16 osumaa heti debyyttikaudella. Nyt edessä on monille erittäin haasteellinen toinen kausi. Miten 20-vuotias nuorukainen suoriutuu, kun paineet ovat kovemmat ja nyt häneltä odotetaan tulosta? Vastuuta on varmasti tiedossa reilusti, mutta onnistumisiakin pitäisi tulla. 

Petteri Nikkilä

Jo viisi kautta Liigassa pelannut puolustaja on suoriutunut jokaisella kaudella tasaisesti, mutta nyt pitäisi ottaa uralla iso askel eteenpäin. 26-vuotias puolustaja tahkosi Kerhon puolustajista isoimmat peliminuutit ja nyt Nikkilä lukeutuu joukkueen johtaviin pelaajiin. Onko seuran omasta kasvatista vastaamaan huutoon ja ottamaan harteilleen puolustuksen johtajan viitan? Tulosta pitäisi syntyä myös pisteiden merkeissä, sillä kiekollistakaan taitoa ei ole liiaksi Kerhon takalinjoilla. 

Arvio: sija 13

Pudotuspelipaikka olisi HPK:lta loistava suoritus. Lähtökohtaisesti Kerho kamppailee viimeisistä pudotuspelipaikoista, mutta sen saavuttaminen vaatisi todella monien pelaajien nousemista täysin uusille tasoille ja poikkeuksellista onnistumista valmennukselta. HPK:lla on pykälää parempi materiaali aivan sarjan häntäpäähän verrattuna, mutta kysymysmerkkejäkin on ilmoilla. Lähtökohtaisesti näyttää siltä, että HPK:n kausi päättyy jo runkosarjaan sitkeän taistelun jälkeen. 

Faneille.comin Liiga-ranking 2018-19

Kansikuva: All Over Press