TOP 10: Liigan syyskauden parhaat laiturit

Ruutu LogoLiiga palaa joulutauolta 26.12. Voit katsoa kaikki ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Liigassa ollaan ylitetty jo runkosarjan puoliväli ja joukkueet ovat vetäytyneet joulutauolle. Onkin oiva sauma tutkia, miten yksilöt ovat onnistuneet syyskauden aikana. Tässä alkukauden parhaat laiturit.

 10. Juha-Pekka Haataja, HIFK

35-vuotias Juha-Pekka Haataja oli yllättävä hankinta HIFK:lta toukokuussa. Haataja osoitti kahden kauden aikana KooKoossa, että on edelleen erinomainen pelimies Liigaan, vaikka tätä jaksoa edelsi parin sesongin vaisumpi vaihe. Sama tuttu liito on jatkunut Helsingissäkin, vaikka Haatajan alkukautta ovat varjostaneet pienet loukkaantumiset. Konkarihyökkääjä on iskenyt 28 ottelussa kymmenen täysosumaa ja johtaa helsinkiläisten maalipörssiä.

9. Sami Lähteenmäki, Ässät

Ruoho ei ollut vihreämpää aidan toisella puolella ja Sami Lähteenmäki palasi Ässiin kahden Lukossa vietetyn kauden jälkeen. Paluu onkin ollut onnistunut. Lähteenmäellä on kasassa tehot 12+9, mikä on vain piste vähemmän kuin tehokkaammalla kaudella Lukossa. 28-vuotias laituri on lisäksi vain kahdeksan pisteen päässä piste-ennätyksestään. Lähteenmäki on elementissään varsinkin ylivoimalla, mutta otteita olisi saatava vielä tasaiseksi. Hyökkääjän syyskauteen mahtui peräti 16 ottelun maaliton putki.

8. Topi Nättinen, SaiPa

Topi Nättinen on osoittautunut erinomaiseksi hankinnaksi lappeenrantalaisilta ja 23-vuotias laituri on ollut joukkueen hyökkäyskaluston tärkeimpiä palasia, ellei jopa se tärkein. Energinen hyökkääjä on iskenyt 34 ottelussa tehot 7+18, mikä on jo hänen uusi piste-ennätyksensä Liigassa. Nättinen johtaa reilusti myös joukkueensa sisäistä pistepörssiä. Nuoren hyökkääjän otteissa on luonnollisesti vielä kehitettävää, mutta ensi kauden kattavan diilin myötä hänestä tulee olemaan lappeenrantalaiskatsojille vielä valtavasti iloa.

Topi Nättinen on ottanut lyhyessä ajassa isoja kehitysaskeleita SaiPassa ja kantanut kultakypärää valtaosan kaudesta. Kuva: AOP

7. Eemeli Suomi, Ilves

Eemeli Suomi on alkanut nyt lunastamaan niitä odotuksia, jotka hyökkääjä sai harteilleen iskettyään hurjat tehot A-nuorissa. 22-vuotias hyökkääjä on ollut Ilveksen synkän syyskauden harvoja valonpilkahduksia. Suomi on iskenyt 33 ottelussa tehot 11+13, mikä on lähes saman verran kuin hän saalisti kahdella edellisellä täydellä kaudellaan Liigassa. Varsinkin maalijyvä on ollut kohdillaan. Ennen tätä kautta Suomi iski 110 ottelussa yhteensä kuusi osumaa.

6. Erik Thorell, HIFK

Erik Thorell häikäisi viime kaudella TPS:ssä ja 24 täysosuman myötä odotukset olivat huipussaan, kun ruotsalainen siirtyi keväällä HIFK:n riveihin. 25-vuotiaan laiturin alku Helsingissä oli tahmea, sillä miehellä oli kahdeksan ottelun jälkeen kasassa vain tehopisteet 0+2. Thorell ei ole tämänkään jälkeen varsinaisesti loistanut otsikoissa, mutta pisteitä on karttunut kovaan tahtiin: edellisen 25 ottelun saldo on 9+15. Thorell on osoittanut omaavansa mainion pelisilmän, mutta on vaarallisen laukauksen myötä monipuolinen pelote hyökkäysalueella.

5. Iikka Kangasniemi, Pelicans

Iikka Kangasniemi on pelaaja, joka ei lakkaa häikäisemästä. Viime kaudella loukkaantuminen katkaisi syksyn liidon, mutta nyt jälki on ollut hurjaa ja Kangasniemi on noussut joukkueensa ylivoimaisesti tärkeimmäksi hyökkääjäksi. Pienikokoinen laituri on viimeistellyt peräti 14 osumaa, mikä on jo miehen uusi maaliennätys. Tehopisteiden lisäksi Kangasniemi on äärimmäisen viihdyttävä pelaaja, joka tekee poikkeuksellisia ratkaisuja kaukalossa. Tällaiset viihdyttäjät ovat enemmän kuin tervetulleita Liigaan.

4. Tomi Kallio, TPS

Tomi Kallion kaksi edellistä kautta TPS:n riveissä sujuivat erinomaisesti, joten turkulaisilla on reilusti aihetta juhlaan, kun kapteenin vuoden jatkosopimus julkaistiin heinäkuussa. Eikä kannattajien ole tarvinnut pettyä. Kallio on jälleen johtanut esimerkillään ja tehnyt siinä sivussa ison läjän pisteitä, kun 34 ottelun jälkeen kasassa on tehot 10+24. 40-vuotias hyökkääjä vetäytyikin joulutauolle pistepörssin toiselta sijalta. Kallio palasi Liigaan 38-vuotiaana kaudeksi 2015-16. Tämän jälkeisissä 153 ottelussa hän on iskenyt huimat tehot 48+80.

Tomi Kallio on enää 19 pisteen päässä piste-ennätyksestään Liigassa. Se syntyi kaudella 1999-00. Kuva: AOP

3. Charles Bertrand, Kärpät

Charles Bertrand saapui Suomeen jo kaudeksi 2009-10, kun ranskalainen liittyi Lukon A-nuoriin. Kiekkokansan huulille hän nousi toden teolla kaudella 2014-15, kun Bertrand iski Sportille 16 maalia ja yhteensä 47 tehopistettä. Myös toinen kausi Vaasassa sujui mainiosti, mutta viime sesonki Ässissä meni penkin alle. Maisemanvaihto Ouluun on osoittautunut loistavaksi siirroksi. Erinomaisesti luisteleva laituri on istunut Mikko Mannerin alaisuuteen täydellisesti ja ranskalainen on ollut tärkeä palanen Kärppien hurjaa ykkösketjua. 34 ottelua ja 18 maalia on loistava saavutus syyskaudella.

2. Juuso Puustinen, JYP

Juuso Puustinen kiekkoili neljä edellistä kautta HIFK:ssa. Mainion ensimmäisen sesongin jälkeen kurssi osoitti jyrkästi alaspäin ja varsinkin viime kaudella viekas hyökkääjä oli kuin varjo parhaista päivistään. 29-vuotiaan laiturin tie vei uusien tuulien perässä Jyväskylään, mikä on osoittautunut loistavaksi valinnaksi: Puustinen on noussut jälleen pelipaikkansa elittiin. Eivät ne KalPan kasvatin taidot olleet mihinkään kadonneet, mutta tulosta ei syntynyt itseluottamuksen ja pelihuumorin ollessa kateissa. Puustinen on ollut syyskaudella elementissään ja iskenyt 17 osumaa 31 ottelussa, mikä poiki lopulta kutsun Leijoniin neljän vuoden tauon jälkeen.

1. Julius Junttila, Kärpät

Julius Junttila pelasi Kärpissä tasaisen kovalla tasolla viisi peräkkäistä kautta 2011-16. Mestaruuksia tuli kaksi ja Kärppien kasvatti pääsi pyörähtämään maajoukkueessakin, mutta se lopullinen murtautuminen jäi saavuttamatta. Niinpä maisema vaihtui viime kaudeksi Ruotsiin, mutta länsinaapurin valloitus jäi vielä tulevaisuuteen. Niinpä hyökkääjä palasi vaisun kauden jälkeen takaisin Kärppiin, jossa jälki on ollut tuhoisampaa kuin koskaan aikaisemmin. 26-vuotias Junttila on ollut syyskauden paras hyökkääjä ja pistepussi karttui 33 ottelussa tehoin 7+28. Tämä on jo Junttilan uusi piste-ennätys Liigassa. Erinomaisesti luisteleva ja mainion pelisilmän omaava hyökkääjä oli Leijonien mukana Moskovassa ja tulee kamppailemaan tiukasti paikasta olympiakoneeseen.

Faneille.comin Liigan syyskauden listaukset

Kansikuva: All Over Press