Kiekkoraati: Tapparan tähtihyökkääjä on ollut kuin varjo entisestään – ”Kun ei lähde, niin ei lähde”

Ruutu LogoLiigan ratkaisupelit ovat käsillä. Voit seurata kovinta kotimaista kiekkoa Ruutu+ -palvelun kautta.

Kotimainen kiekkokausi huipentuu – katso pelit ilmaiseksi!

HIFK ja Tappara iskevät maanantaina yhteen neljättä kertaa. Helsinkiläiset herättivät sarjan eloon kuittaamalla edellisestä kamppailusta voiton, mutta Tappara on silti edelleen suosikki etenemään parista jatkoon. Faneille.comin toimittajat Jesse Happonen ja Eemeli Kosonen käyvät läpi tämän huippujännittävän parin ratkaisukohtia.

HIFK onnistui nappaamaan valtavan tärkeän voiton kolmannesta kohtaamisesta. Uskotko helsinkiläisten parantavan yhä otteitaan?

JH: Uskon lopuista otteluista tulevan huomattavasti tiukempia kuin kahdesta ensimmäisestä. IFK on saanut todistetusti ylivoimansa takaisin elävien kirjoihin ja nyt siltä voidaan odottaa tulosta myös jatkossakin. Niklas Bäckström osoitti kolmannessa välierässä, että IFK:lla on heittää maalinsuulle kaksi pätevää ukkoa, joka luo luottamusta joukkueen alakertaan. Seuraava peli tulee olemaan sarjassa vedenjakaja. IFK on käytännössä pakkovoiton edessä. Mikäli se pystyy siihen, sarja herää uudelleen henkiin. Viime ottelussa helsinkiläiset saivat elvytettyä tilanteen, mutta tila on edelleen kriittinen. Tapparan peli on niin paljon paremmin uomissaan.

EK: Kuten Jesse sanoi: kolmas kamppailu ratkaisee paljon. Kolmea peräkkäistä voittoa HIFK ei tule Tapparasta ottamaan. Ylivoiman toimiminen, uudet ratkaisupelaajat ja ylipäätänsä Tapparan kukistaminen yhdeksän peräkkäisen tappion jälkeen ovat HIFK:lle sellaisia asioita, jotka vapauttavat varmasti joukkueen pelaamista. Uskon helsinkiläisten pitävän ainakin tämän tason lopuissa kamppailuissa, mutta joukkueella on vielä varaa parantaa ainakin pykälä tai pari.

Kaksi ensimmäistä ottelua olivat Tapparalta todella vakuuttavia, mutta kolmas vastaavasti selvästi heikompi. Minkälaista Tapparaa odotat tulevissa peleissä?

JH: Tappara oli kolmannessa ottelussa rahtusen ylimielinen ja otti muun muassa muutaman todella turhan jäähyn. Joukkue näytti löysältä. Uskon, että neljännessä välierässä nähdään jälleen kurinalainen tamperelaisryhmä. Joukkue tulee olemaan tyly ja kliininen. Tapparan ei ole mitään järkeä lähteä IFK:n hanskailuihin ja konnailuihin mukaan, vaan sen melkein jopa kannattaa tyytyä kiusatun rooliinsa.

EK: Odotan Tapparan palaavan aiemmin nähdylle tasolleen. Esimerkiksi runkosarjan kamppailuissa HIFK:lla ei ollut juurikaan sanomista Tapparaa vastaan, kun hallitsevan mestarin kollektiivinen joukkuepeli oli elementissään. Pitkään sarjaan mahtuu aina heikompia otteluita ja nyt sellainen tuli Tapparalta kolmanteen kamppailuun.

Keneltä yksilöiltä odotat nähtyä enemmän?

JH: Juhamatti Aaltosta ei voi olla sanomatta tähän kohtaan. Häneltä ei ole nähty käytännössä vielä mitään. Nyt on viimeinen aika herätä, jos finaalit kiinnostavat. En usko,että IFK yltää sinne ilman Aaltosen panosta. Maalisyöttö silloin tällöin ei yksinkertaisesti vain riitä.

Tapparalta tähän voisi sanoa Kristian Kuuselan, mutta en itseasiassa odota häneltä enää nähtyä enempää. Kun ei lähde, niin ei lähde. Laitahyökkääjä on ja pysyy kaukana viime kauden tasostaan. Toinen hyökkääjä, jolta on nähty tasoon nähden hyvin vähän, on Teemu Nurmi. Teholukema -5 kertoo kaiken oleellisen. Nurmi on ollut pettymys, mutta ylivoimalla häneltä voidaan odottaa onnistumisia kuten runkosarjassa.

EK: Kaikki tietävät Aaltosen potentiaalin, mutta toistaiseksi siitä on nähty vain välähdyksiä. HIFK tarvitsee ehdottomasti tähtipelaajansa maaleja edetäkseen jatkoon. Lisäksi kokeneet HIFK-ikonit Lennart Petrell ja Arttu Luttinen ovat toistaiseksi olleet hieman vaisuja. Odotukset ovat korkealla kaksikkoa kohtaan toisessa kotiottelussa. Lisäksi Matt Generous on ollut yllättävän suurissa ongelmissa punaisten takalinjoilla.

Tapparalta odotan vielä enemmän joukkueen tähtipelaajilta. Sitä tasoa, mitä nähtiin läpi runkosarjan ja välähdyksittäin pudotuspeleissä. HIFK on kuitenkin toistaiseksi onnistunut pimentämään tamperelaisten kärkinimet kohtalaisen hyvin, toista kohtaamista lukuun ottamatta.

Mihin ottelusarja tulee ratkeamaan?

JH: Ottelupari ratkeaa siihen, että Tappara on parempi joukkue. Sen peli on paljon vähemmän sekaisin ja joukkueen tolppien välissä päivystää Liigan kuumin maalivahti Dominik Hrachovina. Tapparalla on onnistujia leveämmällä rintamalla ja joukkueen jokainen hyökkäysketju pystyy luomaan paineen IFK-päätyyn. Helsinkiläiset ovat liikaa yksilötaitonsa varassa.

EK: Sarja ratkeaa HIFK:n tähtipelaajiin. Löytyykö vastuunkantajia kauden kriittisimmillä hetkillä? Mikäli Aaltonen ja kumppanit löytävät totutun tasonsa, niin HIFK:lla on kaikki mahdollisuudet kukistaa Tappara. Mikäli ratkaisijoita ei löydy, niin Tappara kuittaa finaalipaikan.

Kumpi etenee loppuotteluihin?

JH: Tappara etenee finaaleihin, kuten viimeisenä neljänä keväänä on nähty. Seitsemättä ottelua ei tässä parissa tarvita. Tuntuu, että IFK on isoimman työnsä jo tehnyt, kun se taisteli itsensä välieriin surkean runkosarjan jälkeen. Joukkue on niin sanotusti ottanut torjuntavoiton ja minimoinut vahingot.

EK: Tappara on ehdottomasti edelleen suuri ennakkosuosikki, mutta neljäs kohtaaminen tulee ratkaisemaan paljon. HIFK:lla ei ole varaa hävitä kahta peräkkäistä kotiottelua. Tappara on todennäköisempi finalisti ja ilman yllätyksiä tulee sen saavuttamaan, mutta HIFK:lla on ehdottomasti vielä sanansa sanottavana.

Kansikuva: Miikka Jääskeläinen / AOP