TOP 10: Liigan alkukauden flopit

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Listasimme hiljattain alkaneen liigakauden suurimmat yllättäjät, mutta aivan kaikilla sesonki ei ole alkanut yhtä ruusuisesti. Varsinkin kahden joukkueen pelureilla on riittänyt haasteita alkukauden aikana. Tässä kymmenen pelaajaa, jotka eivät ole esiintyneet aivan odotusten vastaisesti.

10. Joonas Rask, HIFK

Joonas Rask on kiekollisesti mainio pelaaja, vaikka miehen suurimmat vahvuudet löytyvätkin enemmän muilta osastoilta. Luisteluvoimainen laituri tuo kaukaloon valtavan määrän energiaa ja johtaa joukkuetta esimerkillään, ja tätä on nähty tälläkin kaudella. Energisyys ei tosin ole realisoitunut tulostaululla. Yksi syöttöpiste kahdeksaan otteluun on vaatimaton saldo, kun HIFK kaipaisi onnistumisia erityisesti johtavilta pelaajiltaan. 27-vuotias Rask ei ole löytänyt oikein yhteistä säveltä ketjukavereidensa kanssa.

9. Otto Koivula, Ilves

Viime kauden päätteeksi vuoden tulokkaaksi valittua Otto Koivulaa kohtaan on luonnollisesti valtavat odotukset. Debyyttisesongillaan 30 pistettä nakuttanut laituri on saanut eniten peliaikaa Ilveksen hyökkääjistä, mutta toistaiseksi ruuti on ollut märkää. Onnistumiset ovat karttaneet 19-vuotiasta hyökkääjää, mikä on tehnyt pelistä hieman väkinäistä ja kaukalossa on nähty hieman epätoivoisia ja itsekkäistä ratkaisuja, mitkä loistivat viime kaudella poissaoloillaan. Ketsuppipullo on tiukassa, mutta se varmasti aukeaa vielä pitkän kauden aikana.

8. Mathias Porseland, HPK

Mathias Porseland on lähtökohtaisesti yksi suurimmista ennakkosuosikeista puolustajien pistepörssin kärkinimeksi. Olihan hän nakuttanut Liigassa ennen tätä kautta 145 ottelussa peräti 80 tehopistettä. Ruotsalaisen alkukausi ei kuitenkaan ole ollut varsinaista voittokulkua, sillä miehellä on seitsemän ottelun jälkeen kasassa vain yksi syöttöpiste. HPK on onnistunut tasakentällisin maalinteossa vain kertaalleen Porselandin ollessa jäällä, vaikka hän on kellottanut keskimäärin yli 22 minuuttia jääaikaa ottelua kohden. Yrityksestä se ei kuitenkaan ole jäänyt kiinni: Porseland on laukonut seitsemässä ottelussa 30 kertaa, mutta onnistumiset antavat vielä odottaa itseään.

7. Jere Karjalainen, Tappara

Tapparan alkukausi on ollut ruosteinen, sillä hallitseva mestari on kuitannut seitsemästä ottelusta vain kaksi varsinaisen peliajan voittoa. Tämä on heijastunut myös hyökkäyspäähän, sillä kokoonpanosta löytyy useampi alisuorittaja. Yksi heistä on Jere Karjalainen. Kahdella edellisellä kaudella yhteensä 30 täysosumaa viimeistellyt laituri on noussut tärkeäksi palaseksi tamperelaisten hyökkäyskalustoa, mutta tällä kaudella ruuti on ollut märkää. Suuresta vastuusta huolimatta 25-vuotias laituri ei ole vielä saanut avattua pistesaldoaan. Karjalainen on pelannut Tapparan hyökkääjistä kolmanneksi eniten, mutta kuparinen on vielä tämän kauden osalta avaamatta.

6. Otso Rantakari, Tappara

Tapparan puolustuksessa on erittäin kova kilpailu rooleista. Viime kaudella joukkueen puolustajien pistepörssin voittaneen Otso Rantakarin sesonki on kuitenkin alkanut tahmeasti. 23-vuotiaan pakki on toki saalistanut tehot 1+1, mutta tämä oikeuttaa vasta neljänteen sijaan Tapparan puolustajien sisäisessä pörssissä. Rantakarin tehotilasto on sen sijaan peräti kahdeksan astetta pakkasen puolella, mikä on kyseenalainen saavutus Tapparan tasoisessa joukkueessa. Hallitsevan mestarin verkkoon on tehty tasakentällisin 14 ja yksi osuma joukkueen pelatessa ylivoimaa. Rantakari on ollut näistä kentällä peräti yhdeksästi. Vaisut otteet ovat alkaneet näkymään vastuussa: Rantakari on saanut Tapparan puolustajista vasta kuudenneksi eniten peliaikaa.

Otso Rantakarn neljäs kausi Liigassa on käynnistynyt tahmeasti. Kuva: Miikka Jääskeläinen / AOP

5. Jarno Kärki, Tappara

Jarno Kärki takoi edellisen kolmen kauden aikana 42 maalia Ässille. Kesällä edessä oli uudet haasteet, kun 22-vuotias hyökkääjä siirtyi hallitsevan mestarin riveihin. Alku Tapparassa ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista, sillä Kärki on saalistanut seitsemässä ottelussa vain tehot 0+1. Vastuuta on silti tullut reilusti, sillä Ässien kasvatti on saanut neljänneksi eniten peliaikaa joukkueensa hyökkääjistä. Yhteinen sävel ketjukavereiden kanssa on vielä ollut hakusessa, vaikka toisella laidalla onkin viilettänyt jo Porin ajoilta tuttu Niko Ojamäki.

4. Niko Ojamäki, Tappara

Niko Ojamäkeen pätee hyvin pitkälti samat sanat kuin yllä. 22-vuotias laituri rutinoitui Porissa laadukkaaksi peluriksi, sillä hän takoi kolmen kauden aikana 38 täysosumaa Ässille. Liigataival Tapparassa on kuitenkin alkanut kivikkoisesti, vaikka kauteen valmistavat pelit sujuivatkin mainiosti. Ojamäen pistetili Liigassa on vielä seitsemän ottelun jälkeen avaamatta, minkä lisäksi tehotilasto on rumasti viisi astetta pakkasen puolella. Hyökkääjä on ollut kentällä vain kertaalleen joukkueensa osuessa tasakentällisin.

3. Patrik Carlsson, HIFK

HIFK:n haastava alkukausi kulminoituu erityisesti muutamiin joukkueen avainpelaajista. Yksi heistä on SHL:stä Helsinkiin siirtynyt Patrik Carlsson. Paljon riippuu toki siitä, minkälaiset odotukset ruotsalaisvahvistusta kohtaan olivat. 29-vuotias hyökkääjä ei ole tullut tunnetuksi erityisenä pistelinkona, sillä miehen piste-ennätys SHL:ssä on neljän vuoden takaa, kun HV 71:n riveissä syntyi 52 ottelussa tehot 15+12. Carlssonilta on siis turha odottaa pistepörssin voittoa, mutta mikäli IS:n palkkaselvitys pitää paikkansa, niin Liigan toiseksi isointa tilipussia nauttivalta pelurilta sopii odottaa tehoja myös hyökkäyspäässä. Carlsson on saanut HIFK:n hyökkääjistä eniten peliaikaa, mutta pistetili on karttunut kahdeksassa ottelussa vain yhdellä syötöllä. Tämän lisäksi miehen tehotilasto on neljä astetta miinuksen puolella.

2. Erik Thorell, HIFK

Erik Thorell oli yksi viime kauden suurimpia yllättäjiä. Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta TPS:ään siirtynyt laituri takoi peräti 24 täysosumaa, millä irtosi maalipörssin kolmas sija. Kesällä hän seurasi Ari-Pekka Seliniä Helsinkiin, mutta taival kirkkaissa valoissa on alkanut kivikkoisesti. Onnistumiset ovat karttaneet Thorellilla ja laiturilla on toistaiseksi kasassa vain kaksi syöttöpistettä, mikä on vaatimaton saldo viime kauteen peilattuna. Thorell on hakenut ratkaisuja aktiivisesti: ruotsalainen on laukonut kahdeksassa ottelussa jo 35 kertaa. HIFK kaipaa kipeästi onnistumisia tähtipelaajiltaan ja katseet kohdistuvat erityisesti Thorelliin.

1. Tomas Zaborsky, Tappara

Tomas Zaborsky oli yksi kesän nimekkäimpiä hankintoja. 29-vuotias slovakialainen oli takonut Ässissä ja HIFK:ssa 257 ottelussa peräti tehopisteet 109+104. Miehen edellinen kausi Ruotsissa meni loukkaantumisten myötä penkin alle, mutta terveenä ollessaan Zaborsky on isoimpia suosikkeja maalipörssin voittajaksi. Zaborskyn matka Tapparassa on alkanut kuitenkin vaisusti, sillä slovakialaisella on seitsemän ottelun jälkeen kasassa vain tehot 1+0. Tunnelin päässä alkaa ehkä hiljalleen näkyä valoa, sillä täysosuma tuli miehen viimeisimmässä pelissä. Vaisun pistesaaliin lisäksi Zaborskyn tehotilasto on peräti seitsemän pykälää pakkasen puolella, mikä on todella heikko saldo, varsinkin Tapparan tasoisessa joukkueessa.

Kansikuva: All Over Press