B-lohkosta tuli huima jännitysnäytelmä: Leijonat voi vielä yltää lohkovoittoon tai tippua neljänneksi

Faneille.com LogoKiinnostaako futiksen MM-kisat paikan päällä? – Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!

Jääkiekon MM-kisojen B-lohkon ottelut ovat menneet mukavasti ristiin, kun lohkon lopullisista sijoituksista ei voi vielä sanoa mitään varmaa, vaikka lohko päättyykin jo huomenna.

Leijonilla olisi ollut oiva sauma voittaa lohko, mutta tappiot Tanskalle ja Saksalle hankaloittivat Suomen urakkaa. Suomella on kuitenkin vielä mahdollisuus voittaa B-lohko, mutta Leijonat voi myös jäädä lohkossaan neljänneksi. Ainoastaan se on varmaa, että Suomi on pudotuspeleissä mukana.

Faneille.com listasi eri vaihtoehdot, kuinka Suomelle voi lohkossa käydä:

Skenaario 1: Suomi voittaa Yhdysvallat varsinaisella peliajalla, Kanada voittaa Latvian ja Saksan varsinaisella peliajalla, Tanska voittaa Latvian varsinaisella peliajalla

Tässä tilanteessa Suomi, Yhdysvallat ja Kanada olisivat kaikki 16 pisteessä, joten lohkovoittaja katsotaan tämän kolmikon keskinäisten otteluiden pisteistä. Koska Suomi olisi voittanut USA:n ja Kanada, olisi Suomi lohkovoittaja. Kakkossija menisi jenkeille, koska he voittivat Kanadan. Lohkon nelossija menisi Tanskalle, jolla olisi kasassa 14 pistettä.

Skenaario 2: Suomi voittaa Yhdysvallat jatkoajalla tai rangaistuslaukauskilpailussa, Kanada voittaa Latvian ja Saksan varsinaisella peliajalla, Tanska voittaa Latvian varsinaisella peliajalla

Tällöin Suomi jäisi 15:een pisteeseen, joten lohkon järjestys olisi Yhdysvallat, Kanada, Suomi ja Tanska.

Skenaario 3: Suomi häviää Yhdysvalloille jatkoajalla tai rangaistuslaukauskilpailussa, Kanada voittaa Latvian ja Saksan varsinaisella peliajalla, Tanska voittaa Latvian varsinaisella peliajalla

Jos Suomi ottaa yhden pisteen jenkeiltä, olisivat Leijonat ja Tanska tasapisteissä juuttien kaataessa Latvian varsinaisella peliajalla. Tällöin keskinäinen ottelu nousisi ratkaisijaksi, joten Tanska ottaisi kolmossijan ja Suomi nelossijan.

Skenaario 4: Suomi häviää Yhdysvalloille varsinaisella peliajalla, Kanada voittaa Latvian ja Saksan varsinaisella peliajalla, Tanska voittaa Latvian varsinaisella peliajalla tai sen jälkeen.

Lopputulema on sama kuin kolmannessa skenaariossa: Yhdysvallat voittaisi lohkon, Kanada olisi toinen, Tanska kolmas ja Suomi neljäs. Jos Suomi häviää jenkeille varsinaisella peliajalla, riittää Tanskalle myös kahden pisteen voitto Latviasta.

Muut Skenaariot:

Mahdollisia skenaarioita löytyy enemmänkin, mutta monet niistä eivät ole kovin realistisia. Esimerkiksi Kanada voi hävitä sekä Latvialle että Saksalle, milloin Suomen ja Yhdysvaltojen lisäksi jatkoon menevät Tanska ja Latvia. Latvia voisi teoriassa vielä yltää 15:een pisteeseen, milloin se voi olla B-lohkon kakkonen.

Yksi mahdollinen skenaario on se, että Latvia voittaa Kanadan varsinaisella peliajalla, mutta häviää Tanskalle varsinaisen peliajan jälkeen. Jos Kanada kaataisi vielä Saksan varsinaisella peliajalla, olisivat Kanada, Latvia ja Tanska 13 pisteessä, milloin Suomen ja USA:n kanssa jatkoon painelisivat Latvia ja Kanada.

Suomella on myös pieni mahdollisuus olla B-lohkon toinen, mutta se vaatisi Kanadalta pistemenetyksiä kahdestä viimeisestä ottelustaan.

Suomen ja Yhdysvaltain välisen ottelun lisäksi päätöskierroksella pelataan toinen huippujännittävä ottelu, kun Tanska ja Latvia ottavat yhteen. Jos Latvia häviää tänään Kanadalle varsinaisella peliajalla, on se edelleen yhdeksässä pisteessä. Tanska on puolestaan 11 pisteessä. Tällöin Latvian pitäisi voittaa Tanska varsinaisella peliajalla, jotta se nappaisisi viimeisen jatkopaikan. Jos Latvia pystyisi nipistämään tänään Kanadalta edes yhden pisteen, menisi Tanska-Latvia-ottelun voittaja suoraan jatkoon – tuli voitto sitten varsinaisella peliajalla tai ei.

A-lohkossakin vielä kaikki auki

Myös Kööpenhaminassa riittää vielä mielenkiintoa. Etenkin lohkovoiton suhteen käydään huima taisto Ruotsin ja Venäjän välillä. Ruotsin ainoa jäljellä oleva ottelu on nimenomaan Venäjää vastaan huomenna, mutta Venäjä nähdään myös tänään askissa, kun se kohtaa Slovakian.

Ruotsi johtaa lohkoa 17 pisteellään, joten voitto Venäjästä tuo sille automaattisesti lohkovoiton, sillä Venäjällä on nyt kasassa 13 pistettä. Jos Venäjä voittaa tänään Slovakian varsinaisella peliajalla, voi itänaapurimme vielä ohittaa Tre Kronorin, mikäli Venäjä hoitelee Ruotsin päätösottelussa.

Lohkon kolmantena on Tshekki, jolla on kasassa 12 pistettä. Jos Venäjä kerää kahdesta viimeisestä ottelustaan vain kaksi pistettä, nousee Tshekki lohkon toiseksi, mikäli se voittaa päätösottelussaan Itävallan varsinaisella peliajalla.

Todennäköisin skenaario on se, että Ruotsi ja Venäjä ottavat sijat 1 ja 2, joten Leijonille olisi hyvin tärkeää selvitä lohkossaan voittajaksi. Suomi tulee olemaan lohkossaan todennäköisesti joko ensimmäinen, kolmas tai neljäs, koska Kanada kerännee saaliikseen 16 pistettä, joten jenkkiottelulla on iso rooli jatkon kannalta. Jos Suomi voittaa jenkit varsinaisella peliajalla, tulee puolivälierissä vastaan todennäköisesti joko Sveitsi, Slovakia tai Ranska. Mutta jos Suomi saa jenkeiltä enintään kaksi pistettä, tulee Leijonille puolivälierissä vastaan joko Ruotsi tai Venäjä. Lohkovoitolla on myös toinen iso rooli, sillä jos Suomi jää kolmanneksi tai neljänneksi, joutuu se matkustamaan torstaiksi Kööpenhaminaan, mikä ei helpota valmistautumista kuolemanotteluun.

B-lohkon voittajan tuleva puolivälierävastus ratkotaan käytännössä Sveitsin, Ranskan ja Slovakian kesken. Slovakia kohtaa vielä Venäjän ja Valko-Venäjän, joten se voi nousta kahdeksasta pisteestä enintään 14:ään pisteeseen. Sveitsillä ja Ranskalla on jäljellä enää yksi ottelu, jossa kaksikko kohtaa toisensa. Sveitsillä on yhdeksän pistettä ja Ranskalla kuusi, joten jos Ranska ottaa tuosta ottelusta kolme pistettä, nousevat ranskalaiset Sveitsin ohi. Ranska saa jatkopaikan, jos Slovakia jää kahdessa ottelussaan nollaan pisteeseen.

On myös mahdollista, että Tshekki tippuu lohkossa neljänneksi, mutta se vaatisi jo ihmeitä.

Kansikuva: Getty Images