Miroslav Satan toivoo kotimitalia vuoden 2019 MM-kisoista

Miroslav Satanilla on edelleen hallussaan Slovakian ennätys maajoukkuepaidassa pelatuista peleistä. Slovakia isännöi jääkiekon MM-kisoja vuonna 2019. Kun sama maa isännöi kisoja ensimmäistä kertaa itsenäisenä maana vuonna 2011, osallistui Satan pelaajana. Neljä vuotta aktiiviuran päättymisen jälkeen Satan on edelleen tärkeä osa Slovakian maajoukkuetta – joskin nykyisin joukkueen toimitusjohtajan roolissa. Vaikka miestä ei nähdä jäällä, koko Slovakia keskittyy kovasti miehen toimiin joukkueen menestyksen takaamiseksi. 44 vuotta täyttänyt Satan osallistui aktiiviuransa aikana 12 MM-kisoihin. Näihin mahtuu myös joukkueen ensimmäiset pelit itsenäisenä maana.

Slovakia voitti ensimmäistä kertaa historiassa MM-kultaa vuonna 2002 ja jo tuolloin Satan oli yksi joukkueen avainpelaajista. Myös Helsingin Hartwall Arenan MM-kisoissa 2003 kaveri kävi muutaman kiekon laukomassa. Menestyksensä johdosta hän tulee varmasti saamaan paikan IIHF:n Hall of Famessa. Mies on tottunut koviin paineisiin ennen MM-kisoja, mutta myöntää toimitusjohtajan roolin tuovan aivan uudenlaisia paineita MM-kisojen odottamiseen. “Pelaajilla ei ole samanlaista painetta kuin valmentajalla tai toimitusjohtajalla. Tottahan pelaaja haluaa aina tehdä parhaansa ja häneen ladataan odotuksia. Valmentaja ja toimitusjohtaja ovat kuitenkin ne, jotka viime kädessä päättävät, keitä joukkueeseen otetaan. Se on suuri vastuu, meidän täytyy rakentaa mahdollisimman hyvä joukkue. Paine on siis kova”, toista vuotta toimitusjohtajana toimiva Satan sanoo.

Kuva: Markus Spiske, Pexels License

MM 2019 Slovakiassa

Vuoden 2019 jääkiekon MM-kisat järjestetään toukokuussa Bratislavassa, Slovakiassa. Osa peleistä pelataan Kosicen kaupungissa. Finaali pelataan 26. toukokuuta Bratislavassa. Finaalia ei ole koskaan ennen pelattu niin myöhään keväällä. Kisoihin osallistuu 16 maan joukkueet, eikä mukana ole yllättäviä nimiä. Mukana ovat jääkiekon kärkimaat, kuten Tsekki, Slovakia, Ruotsi, Suomi, Kanada ja Venäjä. Jääkiekko-vedonlyöjät ovat erityisen kiinnostuneita Saksan otteista viime vuotisen jymy-yllätyksen jälkeen. Selvää ennakkosuosikkia voittajaksi ei tämän vuoden turnauksessa vielä ole, mutta jos Saksa toistaa viime vuoden onnistumisen, voittajan nimi ei välttämättä olekaan kotijoukkue Slovakia.

Kisojen järjestelijät ovat työn touhussa ja työskentelevät saadakseen kaiken valmiiksi ennen kisojen alkua. Faneille on varattu mahdollisuus päästä näkemään joukkueita ja pelaajia, vaikka heillä ei olisikaan lippuja itse peleihin. Erityiset fanialueet on varattu lipun ostaneille katsojille ennen pelejä ja niiden jälkeen. Alueilla on mahdollista katsoa matseja, mikäli ei ole lippua onnistunut saamaan. Joukkueiden pukuhuoneet ovat hyvää vauhtia valmistumassa ja useimmat ovatkin jo valmiit. Slovakian maajoukkueen kotiareena tulee olemaan HC Kosicen areena. Suomen joukkueen tiloista ei ole vielä tietoa.

Joukkueet ovat valtavia koneistoja, joissa on kymmenittäin työntekijöitä. Kaikille täytyy löytyä riittävästi tilaa, jotta joukkueiden toiminta voidaan taata. Joukkueiden saapumisaikataulut ovat selvillä viimeistään 15. huhtikuuta ja järjestäjän on taattava joukkueille majoitus- ja harjoittelutilat huhtikuun 9. päivästä eteenpäin. Yleensä joukkueiden pukuhuoneet vaihtuvat kisojen aikana, mutta slovakialaiset ovat halunneet järjestää jokaiselle joukkueelle koko kisojen ajan pysyvän saman pukuhuoneen. Joukkueet arvostavat tätä mukavuutta erityisen paljon.

Kuva: Pixabay, CC0 License

IIHF:n keskiössä on aina pelaajien mukavuus, pelin sujuvuus ja upeiden katseluhetkien järjestäminen katsojille. Vaikka toiminta keskittyy jäälle, kulisseissa työskentelee paljon ihmisiä, jotka takaavat kisojen onnistumisen. Kisoja pyörittää vapaaehtoisten armeija, jotka työskentelevät kellon ympäri, taaten vuoden suurimman turnauksen onnistumisen. Vapaaehtoisille ei makseta palkkaa, mutta paikat ovat erittäin haluttuja. Paikat antavat vannoutuneille faneille mahdollisuuden olla osa vuoden suurinta turnausta. Ruokapalkalla työskentelevät vapaaehtoiset saavat kisojen jälkeen todistuksen osallistumisestaan, vaikka muisto säilyy varmasti jokaisen mielessä ilman todistustakin. Bratislava ja Slovakia lupaavat sekä joukkueille että katsojille mahtavan jääkiekkoelämyksen.

Slovakian joukkueelle kovat odotukset

Satan on jo asettanut selvät tavoitteen Slovakian joukkueelle. Hän toivoo joukkueen etenevän semifinaaleihin. Viimeksi joukkue on yltänyt sinne vuonna 2013 ja vuotta aiemmin se voitti hopeaa. Satan kertoo toivovansa joukkueen yltävän taas kahdeksan parhaan joukkueen kastiin. Joukkue toivoo saavan vastaansa vastustajan, jonka he voivat yllättää, koska silloin voi tapahtua mitä vain. Toimitusjohtajalla on kova usko, että joukkue olisi tänä vuonna mukana mitalitaistoissa. Se vaatii vain kuulemma positiivista ajattelua. Onnistuihan se Ässiltäkin, miksei siis ison lätkämaan maajoukkueelta?

Kuva: Pixabay, CC0 License

Mies tietää kyllä, mistä puhuu. Hän on ollut itse pelaajana monissa historiallisissa turnauksissa, joista Slovakia on tuonut kotiin mitaleja. Useimmat joukkueen fanit muistavat vuoden 2002 kullan, mutta Satanille itselleen kaksi vuotta aiemmin voitettu hopea on tärkeämpi mitali. Se oli yllättävä onnistuminen, aivan kuin tältä vuodelta toivotaan. Ennen vuotta 2000 kukaan ei oikein uskonut Slovakian mahdollisuuksiin jääkiekon saralla, mutta hopeamitali muutti ihmisten näkemyksen joukkueesta.

Satanilla on upea kokoelma mitaleja MM-kisoista Slovakian paidassa. Hän oli myös pelaajana joukkueessa, joka nosti maajoukkueen MM-tasolle alemmilta tasoilta. Miroslav Satan on pelannut 186 peliä maajoukkuepaidassa, joka on enemmän kuin kenelläkään toisella Slovakian miesten joukkueen pelaajalla. Lillehammerin olympialaisissa 1994 Satan oli paras maalintekijä ja vuonna 2009 hän voitti Stanley Cupin Pittsburgh Penguinsin paidassa. Kunniaa ja menestystä on pelikentiltä kerätty. Pari vuotta Slovakian joukkueen toimitusjohtajana toimittuaan näkee hän maajoukkueen mahdollisuudet uusiin mitaleihin hyvinä.

Kansikuva: Xavier Laine / Contributor / GettyImages