MM-ennakko: NHL-pelaajia vilisevä Ruotsi on A-lohkon suosikki

Jääkiekon MM-kisat alkaa Tanskassa perjantaina 4. toukokuuta. Pelipaikkoina toimivat Kööpenhamina ja Herning. Kööpenhaminassa pelattava A-lohko on ennakkoon huipputasainen, mutta lohkon kärkipaikka ratkennee Ruotsin ja Venäjän välillä.

A-lohkon ennakko

Itävalta

Itävalta tekee paluun pääsarjaan parin vuoden tauon jälkeen. Viime kaudella maa juhli 1. divisioonan mestaruutta ja ansaitsi nousun. Tällä kertaa tehtävänä on jälleen kerran säilyttää paikka ykköstasolla, mutta se tulee olemaan aiempien vuosien tapaan erittäin hankalaa. Itävalta on tottunut seilaamaan divarin ja pääsarjan väliä, sillä se on pelannut vuodesta 2006 lähtien kuusi kertaa 1. divisioonan kisoissa ja kuusi kertaa ykköstason kisoissa.

Arvio:

Itävalta taistelee viimeisistä sijoista, mutta se ei tule missään nimessä olemaan mikään heittopussi. Maa pelaa varmasti tasaisesti Ranskan, Valko-Venäjän ja Slovakian kanssa, sillä pelaajamateriaaleissa ei ole loppupeleissä kovin isoja eroja. Itävallan joukkue koostuu monikansallisen EBEL-sarjan pelaajista, ja kyseinen sarja on tänä päivänä erittäin laadukas. Ennakkoon ajatellen Itävalta on kuitenkin lohkonsa kahden huonoimman maan joukossa.

Avainpelaajat:

Jotta Itävalta voisi yllättää, täytyy sen kärkimiesten pelata koko turnaus huipputasolla. Maan kärki on ohut, mutta laadukas: NHL:ssä Philadelphia Flyersin riveissä pelaava Michael Raffl on joukkueen suurin tähti, ja häntä säestävät Ruotsin SHL:ssä pelaava Konstantin Komarek ja Sveitsin NLA:ssa pelaava Dominic Zwerger, jotka molemmat pystyvät pelaamaan tällä tasolla tehokkaasti. Urotekoja vaaditaan myös maalivahti Bernhard Starkbaumilta, joka pelasi upealla tasolla viime vuoden divarikisoissa.

Ranska

Ranska ei lähde kisoihin koskaan suurin odotuksin, mutta maa on silti pystynyt pysymään vuodesta toiseen pääsarjassa. Tanskan kisat on Ranskalle jo 11:nnet kisat putkeen ykköstasolla.

Viime keväänä Ranska pelasi kotikisoissaan ja onnistui muun muassa kaatamaan Leijonat Pariisissa. Ranskalaisten upea kisarupeama ei kantanut aivan pudotuspeleihin asti, mutta se osoitti, mihin maa parhaillaan pystyy. Sen vuoksi Ranskalta voidaan odottaa yllätyksiä myös tällä kaudella.

Arvio:

Fakta on kuitenkin se, ettei Ranskan pitäisi paperilla olla muualla kuin lohkon hännillä. Joukkueessa on paljon pelaajia, jotka tienaavat leipänsä Ranskan pääsarjassa, eikä kärjestä löydy huippuyksilöitä jonoksi asti. Muun muassa maan veskarikolmikon muodostavat yksi Mestis-maalivahti ja kaksi Ranskan liigassa pelaavaa maalivahtia. Ennakkoon ajatellen Ranska ei veny samanlaiseen lentoon kuin viime vuonna, ja maa taistelee putoamista vastaan.

Avainpelaajat:

Ranskasta tulee muutamia todella lahjakkaita pelaajia, mutta kaikki heistä eivät suuntaa tänä keväänä MM-jäille. Jo yhdenkin huippunimen poissaolo tuntuu, mutta kun kisoista puuttuvat NHL-pelaajat Antoine Roussel ja Pierre-Edouard Bellemare sekä Liigan tähtihyökkääjä Charles Bertrand, ovat menetykset hirmuisia. Heidän sijaan tulosta odotetaan etenkin Stephane Da Costalta, Damien Fleurylta, Alexandre Texieriltä ja Yohann Auvitulta. Heistäkin vain Da Costa ja Auvitu ovat todellisia tähtiä näihin kinkereihin.

Yohann Auvitu on Ranskan alakerran kapellimestari. Kuva: Getty Images

Ruotsi

Ruotsi on hallitseva mestari, ja Tre Kronor lähteekin kisoihin jälleen yhtenä suurimpina suosikkina. Sen joukkue koostuu NHL-pelaajista, kun peräti 15 NHL-pelaajaa on lupautunut mukaan kisoihin. Eikä kyseessä ole pelkästään kakkosluokan NHL-pelaajia, vaan joukkueen puolustuksesta löytyvät muun muassa Oliver Ekman-Larsson, John Klinberg, Adam Larsson ja Hampus Lindholm.

Arvio:

Ruotsi on lohkonsa nimekkäin joukkue, ja sinikeltaisten suoritusvarmuus huomioon ottaen, on se ykkössuosikki lohkonsa voittajaksi. Ruotsilla ei ole ehkä turnauksen laadukkain hyökkäys, mutta taitoa löytyy riittävästi. Kokonaisuudessaan Ruotsin joukkue on vahvempi kuin Venäjän.

Avainpelaajat:

Neljä edellä mainittua puolustajaa näyttelevät suurta roolia, mutta pakkitähtien lisäksi avainpelaajiin voidaan nostaa useampikin nimi hyökkäyksestä. Maan leveästä materiaalista isoa tonttia ottavat muun muassa NHL-jyrät Mikael Backlund, Adrian Kempe, Gustav Nyquist, Rickard Rakell ja Mika Zibanejad. Myös eurojäiltä löytyy huippuaseita, joista mainittakaan nuori tähti Elias Pettersson. Hän oli valehtelematta tällä kaudella Euroopan parhaimpia pelaajia.

Slovakia

Slovakian taso on laskenut jo pitkään, ja se saa ylittää tänäkin vuonna itsensä, mikäli maa haluaa päästä pudotuspeleihin. Slovakia on jäänyt nyt neljä vuotena putkeen pudotuspelien ulkopuolelle.

Slovakian joukkue on muuttunut jonkin verran sitten olympiakisojen, mutta kokonaisuudessaan maan taso on pysynyt samana. Sen joukkue koostuu Tshekissä ja Slovakiassa pelaavista pelaajista, joten maan taso pitäisi riittää taistelemaan viimeisestä pudotuspelipaikasta. Slovakiaa helpottaa se, ettei se voi pudota 1. divisioonaan, sillä maa isännöi MM-kisoja vuoden päästä.

Arvio:

Slovakia taistelee tiukasti muun muassa Sveitsin ja Valko-Venäjän kanssa, ja slaaviryhmä pystyy onnistuessaan menemään vihdoinkin pudotuspeleihin. Slovakia on kuitenkin altavastaaja esimerkiksi Sveitsiä vastaan, joten sijat 5-6 lienevät todennäköisimmät.

Avainpelaajat:

Katseet kääntyvät NHL-pelaajiin Andrej Sekeraan ja Tomas Jurcoon. He ovat heittämällä Slovakian tärkeimmät aseet näissä kekkereissä. Heidän lisäkseen isoja tekoja odotetaan puolustajilta Michal Cajkovskylta ja Dominik Granakilta sekä hyökkääjiltä Martin Bakosilta, Tomas Marcinkolta, Juraj Mikusilta ja Ladislav Nagylta. Heistä jokainen pystyy pelaamaan laadukkaasti tällä tasolla.

Sveitsi

Sveitsi on ollut jo pitkään lähellä isoja maita, ja se pystyy aina silloin tällöin venymään todellisiin jättiyllätyksiin. Esimerkiksi vuoden 2013 kisoissa Sveitsi ylsi aina MM-finaaliin asti, mutta taipui lopulta Ruotsia vastaan saaden hopeiset mitalit kaulaansa.

Sveitsi on A-lohkossa ylempää keskikastia taistellen pudotuspelipaikasta. Neljän joukosta tippuminen on suorastaan jättimäinen pettymys, vaikka Sveitsin joukkueesta puuttuukin useampi tärkeä nimi.

Arvio:

Sveitsillä on jälleen kasassa joukkue, jossa on lukuisia NLA-tähtiä sekä muutama kelpo valioyksilö NHL:stä. Hyvän hengen löytyessä Sveitsin taitotasolla voidaan mennä jopa mitalipeleihin asti, mutta todennäköisin skenaario on se, että sveitsiläiset yltävät lohkossaan neljännelle sijalle ja lähtevät lauluun puolivälierissä.

Avainpelaajat:

Sveitsi koki ennen kisoja valtavan pettymyksen, kun New Jersey Devilsin nuorisotähti Nico Hischier joutui kieltätymään kisakutsusta. Menetys oli iso, mutta Sveitsiltä löytyy silti hyviä yksilöitä. Etenkin NHL-hyökkääjät Nino Niederreiter ja Sven Andrighetto näyttelevät isoa roolia, ja heidän täytyy myös vastata huutoon. Kaksikon lisäksi isoa johtajuutta odotetaan maalivahti Reto Berralta sekä puolustaja Raphael Diazilta.

Tshekki

Tshekki ei ole missään nimessä Ruotsin tai Venäjän veroinen, mutta kuten aina, maa pystyy parhaillaan viemään koko kisat nimiinsä. Tshekki on jäänyt mitaleitta jo viitenä vuotena putkeen, mutta se on aina ollut lähellä kolmen parhaan joukkoon yltämistä.

Tshekillä on kasassa perinteitä kunnioittaen taitava nippu, mutta löytyykö turnauksessa yhteinen sävel? Jos löytyy, voi Tshekki olla lähellä mitalia, mutta jos ei löydy, voivat pudotuspelitkin jäädä haaveeksi.

Arvio:

Tshekki on jäljessä kärkikaksikkoa, mutta se on loppujen maiden edellä. Näin ollen slaavit ovat helppo asettaa lohkokolmosiksi. Tällöin puolivälierissä vastaan asettuisi todennäköisesti Suomi, Kanada tai Yhdysvallat, joten pääsy mitalipeleihin on kovan työn takana. Tshekissä piilee kuitenkin iso potentiaali.

Avainpelaajat:

Tshekiltä ei löydy liikaa huippunimiä, ja joukkueessa onkin vain neljä vakituisesti NHL:ssä pelaavaa pelaajaa. Heistä Radko Gudasin täytyy olla isäntä omassa päässä, ja Tomas Plekanec-Radek Faksa-kaksikon täytyy ottaa vastuuta tuloksenteon suhteen. Muista pelaajista isoon rooliin pyrkivät maalivahti Pavel Francouz, taitava puolustajalupaus Filip Hronek sekä hyökkääjät Dmitrij Jaskin, Roman Cervenka, Michal Repik, Tomas Hyka ja Anrej Nestrasil.

Detroit Red Wingsin organisaatiossa pelaava Filip Hronek on huippulupaava puolustaja, jolta voidaan odottaa jo nyt isoja tekoja miesten MM-jäillä. Kuva: Getty Images

Valko-Venäjä

Valko-Venäjä on jäänyt kahtena viime vuotena pudotuspelien ulkopuolelle, mutta maan iskukykyä ei voi koskaan aliarvioida. Muun muassa vuosina 2014 ja 2015 Valko-Venäjä ylsi pudotuspeleihin asti, ja sillä on nyt kelpo mahdollisuus palata kahdeksan parhaan joukkoon.

Valko-Venäjällä on nopea, vahva ja taitava ryhmä, jolla voidaan kiusata isompia maita. Valko-Venäjän vahvuutena on myös se, että monet joukkueen pelaajista edustavat KHL-seura Dinamo Minskiä, mikä helpottaa yhteisen sävelen löytymistä.

Arvio:

Valko-Venäjä on selkeä ennakkosuosikki esimerkiksi Ranskaa ja Itävaltaa vastaan, mutta Slovakian ja Sveitsin kanssa tulee taatusti tasaista, joten lähtökohtaisesti vihreäpunainen lauma taistelee sijoista 4-6. Sveitsi on kuitenkin ennakkosuosikin asemassa, joten Valko-Venäjä jää meidän arvioissa niukasti pudotuspelien ulkopuolelle.

Avainpelaajat:

Joukkueesta ei löydy isoja tähtiä, mutta Valko-Venäjällä on tasaisesti kelpo pelaajia, joista monet voivat ottaa isoa roolia turnauksen edetessä. Ennakkoon katseet kääntyy ainakin Suomessakin pelanneeseen Geoff Plattiin, joka sai maan kansalaisuuden nelisen vuotta sitten. Myös Dinamo Minskin kapteeni Alexander Pavlovich ja Kunlun Red Starin puolustaja Pavel Vorobey voivat nousta isoon ruutuun.

Venäjä

Olympialaisissa OAR-nimellä kultaa voittanut Venäjä on totutusti kisojen suurimpia mestarisuosikkeja. Paperilla itänaapurimme kalpenee länsinaapurimme vierellä, mutta tasoerot ovat erittäin pienet. Lisäksi Venäjän maajoukkue löytää aina nopeasti punaisen langan peliinsä, ja Venäjä tulee taatusti olemaan alusta lähtien huipputikissä.

Venäjä on ollut mitaleilla neljänä vuotena putkeen, mutta viimeisin mestaruus on keväältä 2014, joten nälkä on suuri. Joukkueesta puuttuu monia KHL-tähtiä Ilya Kovalchukin ja Sergei Mozyakinin johdolla, mutta se ei tätä ryhmää hetkauta. Suurempi kysymys lienee se, kuinka valmentajan vaihtaminen Olegs Znaroksista Ilya Vorobyoviin vaikuttaa?

Arvio:

Venäjän pelaajamateriaali ei pärjää Ruotsille, ja kun maalla on uusi päävalmentajakin, on punakone jopa pieni mysteeri kisojen alla. Tällä materiaalilla pitäisi kuitenkin lasketella lohkokakkoseksi, ja yltäminen mitalipeleihin on vähimmäistavoite. Sen tavoitteen saavuttamiseen myös me uskomme.

Avainpelaajat:

Venäjä sai ison määrän taitoa NHL:stä, kun muun muassa Artem Anisimov, Pavel Buchnevich ja Yevgeni Dadonov liittyivät joukkueen mukaan. Heille on myös tonttia tarjolla. KHL-pelaajista löytyy kuitenkin kovan luokan aseita, ja etenkin olympiajäillä loistaneet Kirill Kaprizov ja Nikita Gusev tulevat olemaan joukkueen johtotähtiä.

Faneille.comin arvio:

  • 1. Ruotsi
  • 2. Venäjä
  • 3. Tshekki
  • 4. Sveitsi
  • 5. Valko-Venäjä
  • 6. Slovakia
  • 7. Ranska
  • 8. Itävalta

Kansikuva: Getty Images