Näkökulma: Leijonien MM-joukkue ei aiheuta hurraa-huutoja

Jääkiekon MM-kisat alkaa 4. toukokuuta Tanskassa, ja jo tässä vaiheessa tiedetään, miltä maiden joukkueet tulevat hyvin pitkälti näyttämään.

Kanada, Yhdysvallat ja Ruotsi ovat tiputelleet kovia NHL-nimiä, jotka vahvistavat maita MM-jäillä. Myös Venäjä tulee tunnetusti kovalla ryhmällä turnaukseen, vaikka joukkue ei koostuisikaan NHL-tähdistä.

Mutta miltä Suomen MM-joukkue näyttää? Tällä hetkellä ei kovin lupaavalta. Lauri Marjamäki ei ole kumppaneineen saanut houkuteltua tarpeeksi kovia nimiä kisoihin. Monet vetäytyvät kisoista vedoten loukkaantumisiin, mutta totuus voi olla aivan jotain toista.

Olivat syyt mitä tahansa, on Leijonien kokoonpano tällä hetkellä heikko. NHL-pelaajista tulonsa MM-kisoihin on vahvistanut vasta puolustaja Julius Honka, joka pelasi tällä kaudella NHL:ssä Dallas Starsin paidassa 42 ottelua tehoin 1+3=4. Lisäksi AHL:stä kisoihin ovat tyrkyllä Ville Pokka, Harri Säteri ja Ville Husso.

Kieltäytyneitä onkin sitten isompi pino: NHL-pelaajista Rasmus Ristolainen, Esa Lindell, Markus Granlund, Jussi Jokinen, Alexander Barkov, Artturi Lehkonen, Antti Niemi ja Kari Lehtonen ovat sanoneet kiitos ei.

Carolina Hurricanesin tähtihyökkääjät Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen miettivät vielä, mutta heidän varaan ei kannata laskea mitään. Teräväinen paljasti Ilta-Sanomille, että hän ei ole aivan täydessä tikissä, miksi kisoihin lähteminen on hyvin epätodennäköistä. Aho on puolestaan kunnossa, mutta hän on halunnut ottaa aikansa raskaan NHL:n runkosarjan jälkeen. Edmonton Oilersin Jesse Puljujärven ja Iiro Pakarisen tilanteesta ei ole myöskään vielä mitään varmaa tietoa.

Lisäksi Arizona Coyotesin tähtimaalivahti Antti Raanta on jättämässä kisat väliin. Arizona Sportsin toimittaja Craig Morgan sanoi viime viikolla Twitterissä, että Raanta ei ole vielä varma MM-reissustaan, joten hänen kohdallaan kieltäytymisestä ei voida olla vielä satavarmoja.

Kieltäytymiset eivät ole koskeneet pelkästään NHL-pelaajia. Ongelmia on tullut myös Euroopassa pelaavien pelaajien kanssa. Heistäkin valtaosa jää kisoista pois loukkaantumisten takia. Kieltäytyneiden joukossa ovat muun muassa kaikki Suomen olympiaveskarit: Mikko Koskinen, Juha Metsola ja Karri Rämö.

Myöskin kenttäpelaajia on kieltäytynyt. Ainakin Teemu Hartikainen ja Oskar Osala jättävät kisat väliin. Myös Petri Kontiolan kisamatka jää mediatietojen mukaan tekemättä.

Mikko Koskinen olisi ollut tärkeä lisä Suomen MM-ryhmään. Kuva: All Over Press

Suomalaiset kiekkofanit voivat vielä pitää toiveitaan yllä NHL-pelaajien suhteen, sillä ensimmäiseltä pudotuspelikierrokselta tulee vapautumaan pelaajia Leijonien käyttöön. Etenkin Winnipeg Jetsin ja Minnesota Wildin välinen sarja kiinnostaa, sillä Jetsin tippuessa kisoihin vapautuisi Patrik Laine sekä Joel Armia ja Wildin tippuessa Mikael Granlund sekä Mikko Koivu.

Suomalaispelaajia vapautuu varmasti myös ottelupareista Boston Bruins-Toronto Maple Leafs, Pittsburgh Penguins-Philadelphia Flyers ja Nashville Predators-Colorado Avalanche. Oletettavasti Leijonien käyttöön vapautuvat Flyersin Valtteri Filppula, Jori Lehterä ja Mikko Rantanen. Heistä Filppulan sopimus päättyy, joten hän tuskin matkaa Tanskaan. Lehterällä on allaan äärimmäisen rikkonainen kausi, joten kisoihin osallistuminen ei tule kuuloonkaan. Rantanen voisi puolestaan kisohin vaivautuakin. Myös Toronto Maple Leafsin urakka saattaa päättyä ensimmäisellä kierroksella, mutta Leo Komarov ei ole tunnetusti enää maajoukkueen käytettävissä, ja Kasperi Kapanen tulee jatkamaan kauttaan AHL:ssä, mikäli Maple Leafs tippuu, joten heistä ei ole apua MM-kisaprojektiin.

Pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta voidaan odotella Leijoniin myös New Jersey Devilsin Sami Vatasta, joka voisi sopimuksensa puolesta tulla kisoihin.

Columbus Blue Jacketsin suomalaistrio Joonas Korpisalo, Markus Nutivaara ja Markus Hännikäinen oli ennakkoon vapautumassa MM-jäille avauskierrokselta, mutta tällä hetkellä Columbus johtaa yllättäen Washington Capitalsia otteluvoitoin 2-0, joten Blue Jacketsin suomalaisia on toistaiseksi turha odotella Leijoniin.

Miltä lopullinen ryhmä näyttää?

Kävi NHL-pelaajien suhteen miten tahansa, tulee Suomi lähtemään kisoihin isona altavastaajana. Parhaassa tapauksessa Leijonat saa johtopelaajikseen Rantasen, Ahon, Vatasen ja pari pelaajaa Wild-Jets-otteluparista, mutta sekin on vain lähes utopistinen toive.

Yleensä kun useampi tasokas NHL-pelaaja kieltäytyy alussa, tulevat myös loput huipputason pelaajat kieltäytymään kutsusta. Vielä kun Lauri Marjamäki ei ole selvästikään löytänyt täydellistä säveltä maajoukkueen peräsimessä, ei pelaajia motivoi edes mestaruusmahdollisuus. Miksi lähteä kisoihin mukaan, jos usko on loppunut jo alkuunsa? Näiden tietojen valossa NHL:stä ei ole enää syytä odotella montaakaan pelaajaa Leijoniin.

Jos keskitytään nyt niihin pelaajiin, jotka Marjamäki voi saada mukaan, niin Suomen tulevasta MM-ryhmästä hahmottuu selkeä kuva.

Maalivahtiosastolla ei ole yksinkertaisesti paljon vaihtoehtoja lukuisten kieltäytymisten takia. Nykyisessä leiriryhmässä olevat Eero Kilpeläinen ja Harri Säteri ovat lähellä kisapaikkaa. Tämän kaksikon lisäksi kisalipusta taistelevat Ville Husso ja Emil Larmi. Ainakin yksi heistä jää varmuudella ulos lopullisesta joukkueesta. MM-joukkueen veskarikolmikkoon saattaa vielä ängetä Ruotsin SHL:ssä upeaa kevättä pelaava Joni Ortio.

Puolustuksessa on vielä suhteellisen hyvä tilanne, kun Euroopassa pelaavista pakeista yksikään ei ole kieltäytynyt. Lindellin ja Ristolaisen kieltäytyminen oli iso isku, mutta Euroopastakin löytyy paljon laatua: ainakin Sami Lepistö, Juuso Hietanen, Miro Heiskanen, Atte Ohtamaa ja Mikko Lehtonen ovat nykytiedon valossa valmiita Tanskaan. Siihen kun lisätään Julius Honka, niin Suomen kärkikuusikko alkaa olla kasassa.

Hyökkäyksessä Suomella on isoja ongelmia, kun todellisia tähtipelaajia ei ole tiedossa vielä yhtään. Olympialaisissa isossa roolissa olleet Eeli Tolvanen ja Petri Kontiola eivät ole Leijonien käytettävissä, joten Suomea uhkaa tällä hetkellä jopa pieni kriisi. Ilman kovan luokan NHL-apuja Leijonien hyökkäys on suorastaan surkea.

Euroopassa pelaavista hyökkääjistä kisoihin ovat vahvasti tyrkyllä muun muassa Jani Lajunen, Joonas Kemppainen, Jarno Koskiranta, Sakari Manninen, Mika Pyörälä, Marko Anttila, Jukka Peltola, Julius Junttila ja Veli-Matti Savinainen.

Sami Lepistön pitäisi olla Suomen johtopelaajia, ja hän ei ole ainakaan vielä sanonut kieltäytyneensä kutsusta. Lepistö ja muut kärkinimet liittynevät joukkueeseen MM-leirityksen loppumetreillä. Kuva: All Over Press

Leijonien todennäköiset MM-pelaajat:

Maalivahdit: Eero Kilpeläinen, Joni Ortio ja Harri Säteri.

Puolustajat: Sami Lepistö, Juuso Hietanen, Miro Heiskanen, Atte Ohtamaa, Mikko Lehtonen ja Julius Honka.

Hyökkääjät: Jani Lajunen, Joonas Kemppainen, Jarno Koskiranta, Sakari Manninen, Mika Pyörälä, Marko Anttila, Jukka Peltola, Julius Junttila ja Veli-Matti Savinainen

Mahdollisesti kisoissa mukana:

Maalivahdit: Ville Husso ja Emil Larmi.

Puolustajat: Sami Vatanen, Lasse Kukkonen, Miika Koivisto, Juuso Riikola ja Tommi Kivistö.

Hyökkääjät: Sebastian Aho, Mikko Rantanen, Mikael Granlund, Mikko Koivu, Patrik Laine, Joel Armia, Mika Niemi, Jere Sallinen, Juuso Ikonen, Pekka Jormakka, Olli Palola ja Henrik Haapala.

Todennäköisesti tai varmasti ulkona kisoista:

Maalivahdit: Antti Niemi, Kari Lehtonen, Antti Raanta, Joonas Korpisalo, Mikko Koskinen, Juha Metsola ja Karri Rämö.

Puolustajat: Markus Nutivaara, Esa Lindell ja Rasmus Ristolainen.

Hyökkääjät: Alexander Barkov, Teuvo Teräväinen, Jussi Jokinen, Artturi Lehkonen, Jesse Puljujärvi, Iiro Pakarinen, Markus Granlund, Kasperi Kapanen, Markus Hännikäinen, Oskar Osala, Teemu Hartikainen ja Petri Kontiola.

Kansikuva: Getty Images