TOP 10: MM-kisojen parhaat pelaajat

Euroopan kiekkokausi saatiin sunnuntaina päätökseensä, kun Ruotsi kaatoi Sveitsin MM-finaalissa. Tanskan kisoissa nähtiin lukuisia yksilöitä, jotka säväyttivät ottelusta toiseen. Moni tuntematon suuruus nousi kiekkokansan huulille, mutta parhaimpien pelaajien listalle ei kuitenkaan yltänyt kovin suuria yllätyksiä, sillä Faneille.comin listan kymmenestä pelaajasta yhdeksän pelaa NHL:ssä. Kymmenen parhaan sakkiin mahtui kuitenkin yksi iso yllättäjä.

TOP 10: MM-kisojen parhaat pelaajat

10. Nino Niederreiter, Sveitsi

Sveitsin suurimpiin kiekkotähtiin lukeutuva Niederreiter teki tärkeää duunia ympäri kaukaloa ja johti siinä ohessa joukkueensa hyökkäyspeliä. Minnesota Wildin laituri iski kymmenessä ottelussa tehot 4+5 ollen joukkueensa tehokkain pelaaja yhdessä Enzo Corvin kanssa.

9. Mika Zibanejad, Ruotsi

Ruotsin kärkipelaajiin lukeutunut Zibanejad latoi turnauksessa huimat kuusi maalia ja 11 tehopistettä, mikä toi pistepörssissä seitsemännen sijan. Isokokoinen ja taitava hyökkääjä oli äärimmäisen isossa roolissa etenkin ylivoimalla, ja hän teki joukkueelleen finaalissa huipputärkeän 2-2-tasoitusmaalin.

8. John Klingberg, Ruotsi

Tämä Dallas Starsin virtuoosimainen pelaaja valittiin turnauksen parhaaksi puolustajaksi, ja se valinta ei tullut aivan syyttä: Klingberg oli tapojensa mukaan erinomainen hyökkäyspäässä, ja pienellä tuurilla hänen tehonsa olisivat olleet vielä paremmat. Hän iski kymmenessä ottelussa tehot 1+5, jolla hän sijoittui puolustajien pistepörssin seitsemänneksi. Klingberg osoitti myös kypsyyttä omassa päässä, ja hän onkin mainettaan parempi kahden suunnan puolustaja. Etenkin isossa kaukalossa, missä hän saa enemmän hyötyä vahvasta liikkeestään.

7. Oliver Ekman-Larsson, Ruotsi

Kisojen tähdistöön valittu Ekman-Larsson nousee meidän listalla Klingbergin ohi, sillä Arizona Coyotesin tähtipakki oli Adam Larssonin ohella Ruotsin tärkeimpiä pelaajia omassa päässä. Ekman-Larsson oli myös Ruotsin tehokkain puolustaja pistesaldollaan 2+5, ja hänen teholukemansakin oli kisojen eliittiä lukeman ollessa kymmenen astetta plussalla.

6. Rickard Rakell, Ruotsi

Ruotsalaishyökkääjä oli joukkueensa tehokkain pelaaja, kun Rakell iski kymmenessä ottelussa kuusi maalia ja 14 tehopistettä. Anaheim Ducksin tähti on nopea luistelija, joka tekee pisteiden lisäksi tuhottomasti töitä molemmissa päissä kenttää, ja sen vuoksi Rakell olikin Tre Kronorin paras hyökkääjä koko turnausta tarkastellessa. Ruotsin joukkueesta on melko mahdoton valita yhtä hyökkääjä ylitse muiden, mutta Rakellin pistetehtailu riittää tällä kertaa kyseiselle paikalle.

5. Leonardo Genoni, Sveitsi

Sveitsin ykköskassari Genoni ei ollut tilastojen valossa turnauksen eliittiä, mutta todellisuudessa mies oli kisojen parhaimpia maalivahteja. Etenkin pudotuspeleissä hän oli uskomaton ollen suurin yksittäinen syy siihen, miksi Sveitsi taisteli realistisesti MM-kullasta. Genoni torjui kolmessa pudotuspeliottelussa peräti 110 kertaa ja päästi omiin vain kuusi maalia.

4. Anders Nilsson, Ruotsi

Ruotsin ykköstorjuja Nilsson pelasi mahtavan joukkueen takana, ja hän pääsikin huomattavasti helpommalla kuin Genoni, mutta se ei poista sitä faktaa, että Nilsson on helppo julistaa turnauksen parhaaksi maalivahdiksi. Hänen päästettyjen maalien keskiarvonsa oli upea 1,05 ja torjuntaprosentti erinomainen 95,4%. Hän oli tasaisen vahva läpi turnauksen, ja Nilsson oli parhaimmillaan kovissa paikoissa. Välierässä hän nollasi Yhdysvallat ja otti finaalissa tärkeitä koppeja. Tärkein nähtiin jatkoajalla, kun Sveitsin Kevin Fiala sai sellaisen maalintekopaikan, josta yhdeksän kymmenestä yrityksestä menee sisään. Nilsson ei välittänyt tilastoista, vaan hän teki todellisen gamesaverin, kun sitä tarvittiin.

Turnauksen parhaaksi maalivahdiksi valittiin Tanskan Frederik Andersen, mutta hänen urotekonsa jäivät lohkovaiheeseen, miksi hän ei ole meidän TOP 10 -listalla.

3. Connor McDavid, Kanada

Kanada oli kisojen suurin suosikki, mutta sen tyytyminen oli nelossijaan, mikä oli joukkueelle jättipettymys. Edes NHL:n megatähti Connor McDavid ei pystynyt johdattamaan Kanadaa menestykseen. Siitä huolimatta McDavid oli vaarallinen jokaisessa pelissä, ja hänet on pakko nostaa kisojen parhaimpien pelaajien joukkoon, vaikka hän ei ollutkaan aivan parhaimmassa lennossaan. Hän kokosi kuitenkin kasaan upeat 17 tehopistettä, jolla irtosi pistepörssin kolmossija.

2. Sebastian Aho, Suomi

Tästä miehestä on jo sanottu kaikki oleellinen. Kahdeksassa ottelussa 18 tehopistettä, ja miehen taskuun jäi vieläpä maalipörssin voitto yhdeksällä osumalla. Aho valittiin turnauksen parhaaksi hyökkääjäksi sekä tähdistökentälliseen, mikä ei yllätä ketään. Aho oli alusta loppuun Suomen paras pelaaja, eikä hänelle vedä tässä turnauksessa vertoja kuin yksi pelaaja.

1. Patrick Kane, USA

Se pelaaja, joka ei kalpene Ahon rinnalla, on Yhdysvaltain Patrick Kane, joka voitti kisojen pistepörssin ja palkittiin turnauksen parhaana pelaajana. Kane teki kymmenessä ottelussa upeat 20 tehopistettä johdattaen joukkueensa MM-pronssille. Kane oli joukkueensa tärkein pelaaja niin alkulohkon pikkumaita vastaan kuin myös pudotuspeleissä kovia maita vastaan. Taiturimainen Kane onnistui palauttamaan USA:n mitalikantaan, mistä johtuen Chicago Blackhawksin supertähti nousee tällä listalla Ahon ohi.

Kansikuva: Getty Images