EM-kisat: Isommille ei mahdettu mitään

Yksi voitto ja kolme tappiota eivät kerro ihan kaikkea Suomen tasosta lentopallon kansainvälisillä kentillä. Kahdeksan parhaan eurooppalaisen maan joukkoon Suomi ei kuitenkaan tällä hetkellä kuulu. Eräsuhde 0-9 Euroopan kärkimaita vastaan antaa aihetta pieneen keskusteluun.

Suomi pysyi ajoittain Euroopan huippujen kyydissä, mutta lisävaihdetta erien lopuissa ei joukkueelta löytynyt. EM-kisoja ei voida missään nimessä pitää epäonnistumisena. Kevään ja kesän esitykset huomioon ottaen pelin taso oli ajoittain jopa yllättävän hyvä. Suomi sai Italiasta täsmälleen sen, mitä ansaitsi.

Lohkoarvontoja voidaan myös jossitella vaikka maailman tappiin saakka. Näyttäisi kuitenkin siltä, että toiselta puolelta kaaviota (alkulohkot A ja B) Suomella olisi ollut huomattavasti paremmat mahdollisuudet selviytyä vähintään lohkokakkosena jatkopeleihin ja saada näin hieman helpompi vastus neljännesvälieriin.

Suomi2015

Suomi taistelee Rion olympiapaikasta tammikuussa Saksassa.

Slovakian kaataminen ja jatkopaikka alkulohkosta oli minimitavoite. Se myös saavutettiin. Tulevaisuutta ajatellen tällä on voi olla jopa suurempi merkitys kuin yksittäisellä arvokisasijoituksella. Nimittäin olympiaunelma jäi henkiin. Lajin kiinnostavuus on siis joksikin aikaa jälleen taattu.

Kauhukuva olisi ollut Suomen putoaminen EM-kisojen jatkopeleistä ja samalla olympiakarsintapaikan menettäminen. Lentopallon MM-kisoja ei pelata olympiavuonna, joten kesän Maailmanliigan merkitys ja kiinnostavuus olisivat tuolloin väkisinkin laskeneet.

Olympiaunelma elää

Tammikuussa jatketaan Saksassa olympiapaikan metsästämistä. Berliinin turnauksen voittaja saa paikan Rioon. Takaportti on kakkosella ja kolmosella vielä toukokuussa Japanissa pelattavissa jatkokarsinnoissa.

Maajoukkuemiehet palaavat nyt seuroihinsa. Tiivis sarjakausi kestää lähes jouluun saakka. Pelaajat ovat todella kovalla rasituksella, sillä valmistautuminen olympiakarsintoihin aloitetaan jo ennen joulunpyhiä. Suuria muutoksia joukkueeseen on tuskin tulossa. Akillesjänteensä Italia-pelissä loukannut Urpo Sivula on varmuudella poissa ryhmästä ainakin kevääseen saakka.

Sammelvuo

Italian Busto Arsizio oli viikon ajan sinivalkonen.

Myös ensi kevään ja kesän ohjelma on kiireinen. Olympiakarsintojen jälkeen sarjakausi jatkuu normaalisti huhtikuulle saakka. Toukokuussa on vuorossa mahdollinen Japanin turnaus sekä vuoden 2017 EM-karsinnat. Kesäkuussa painaa päälle jo Maailmanliiga. Kaukainen unelma siintää sitten elokuussa.

Lienee selvää, että ensi vuonna on maajoukkueeseen tulossa hieman laajempi sukupolvenvaihdos. Vaikea uskoa, että kokenein kalusto pukee maajoukkuepaitaa enää ylleen Rio-projektin jälkeen. Vuosi tai puolitoista on pitkä aika yli kolmikymppisen lentopalloilijan uralla. Varsinkin silloin, kun töitä on tehty ympärivuotisesti lähes kymmenen vuoden ajan.

Nuorennusleikkaus on ihan normaalia ja jatkuvuuden kannalta välttämätöntä. Arvokisoissa ja Maailmanliigassa pelaaminen on kansainvälisen kokemuksen kannalta erittäin tärkeää, joten myös seuroissa tehtävällä työllä on erittäin suuri merkitys.

Suomen ottelut EM-kisoissa

• alkulohko: FIN-RUS  0-3, FIN-SRB 0-3, FIN-SVK 3-0
• neljännesvälierä: FIN-ITA 0-3
• sijoitus: 12:s (16 joukkuetta)

Välieräparit

  • Italia-Slovenia
  • Bulgaria-Ranska

YLE näyttää lauantain välierät sekä sunnuntain mitaliottelut suorina lähetyksinä.

@HeikkiKiiskinen

Kuvat: CEV