Enemmän kuin pelkkä Europeli

Lentopallon CEV Cupissa ottelukaavio oli armoton ja heitti vastakkain maamme kaksi 2000-luvun menestyneintä naisjoukkuetta, LP Salon* ja HPK:n. Tällä vuosituhannella Suomen mestaruus on mennyt tämän kaksikon ulkopuolelle vain kerran.

Hallitseva Suomen mestari HPK karsiutui Mestarien liigasta hävittyään lisäerän valkovenäläiselle Minchanka Minskille, mutta jatkaa pelejään Euroopan Lentopalloliiton toiseksi korkeimmassa sarjassa. Viime kevään hopeamitalistina salolaisjoukkue puolestaan aloitti Europelinsä CEV Cupista voittaen ensimmäisellä kierroksella kroatialaisen Mladost Zagrebin kaksi kertaa puhtaasti 3-0.

HPK:lla on syyskauden Mestaruusliigan perusteella hienoinen niskalenkki LP Salosta, sillä molemmat keskinäiset kohtaamiset päättyivät hämeenlinnalaisten 3-0 -voittoon. Jatkopaikan lisäksi Europeleillä haetaan ennakkoasetelmia tammikuun lopun Suomen Cupin finaaliturnaukseen sekä tulevan kevään pudotuspeleihin.

*LP Viesti pelaa CEV Cupissa nimellä LP Salo.

Faneille.com kyseli joukkueiden päävalmentajien, Tomi Lemminkäisen (LP Salo) ja Luca Chiappinin (HPK), mietteitä ennen tammikuun kahta Europeliä.

Kuinka tärkeinä pidätte menestymistä Eurokentillä verrattuna Mestaruusliigaan?

TL: Europelit ovat meille tärkeitä. Totta kai menestys Suomessa on tärkeämpää, koska ilman sitä ei pääse edes Europelejä pelaamaan.

LC: Kaikki pelit ovat meille tärkeitä. Europelit ovat meillä hieno mahdollisuus kehittää omaa peliä.

Onko mielestänne hyvä vai huono asia, että suomalaisjoukkueet kohtaavat jo tässä vaiheessa?

TL: Mielestäni huono. Systeemi pitäisi olla sellainen, ettei ole mahdollista kohdata vielä tässä vaiheessa. En usko, että kumpikaan seura ilmoittautui mukaan siksi, että pääsee pelaamaan vieraspelinsä Hämeenlinnaan tai Saloon.

LC: Suomalaisen lentopallon kannalta se ei ole hyvä asia. Olisi parempi pelata jotakin muuta eurooppalaista joukkuetta vastaan. Silloin näkisimme oman tasomme muihin maihin verrattuna. Nyt tätä tilaisuutta ei toiselle joukkueelle tule.

HPK voitti syyskaudella molemmat Mestaruusliigan keskinäiset kohtaamiset 3-0. Mitkä olivat näissä peleissä joukkueiden väliset suurimmat erot?

TL: Ensimmäinen kohtaaminen oli tasainen. Oltiin joka erässä taistelemassa voitosta, mutta ei pystytty kääntämään yhtään erää. Toinen peli oli meiltä heikko ja oltiin kaikessa jäljessä. Eniten HPK on ollut edellä virheiden vähyydessä. Lisäksi plus/minus -saldoissa on ollut isoja eroja.

LC: Taistelemme aina loppuun saakka, eikä meillä ei ole mitään salaisuuksia. Pyrin koko ajan kehittämään itseäni valmentajana. Paras tapa tehdä siihen on kehittää pelaajia, joukkuetta ja seuraa. Olen todella ylpeä tyttöjen ja joukkueen tekemästä työstä.

HPK jatkaa pelejään CEV Cupissa.

LP Salo – HPK (CEV Cup)

– to 12.1. klo 19.00 Salossa ja ke 25.1. klo 18.30 Hämeenlinnassa

– 3-0 ja 3-1 -voitosta saa kolme pistettä, 3-2 -voitosta kaksi pistettä ja 2-3 -tappiosta yhden pisteen. Pisteiden ollessa tasan 3-3 pelataan toisen ottelun jälkeen ns. 15 pisteen lisäerä

– voittaja selviytyy 16 parhaan joukkoon ja saa vastaansa voittajan otteluparista Pomì Casalmaggiore – Maccabi XT Haifa (ISR), näistä Casalmaggiore on hallitseva Mestarien liigan voittaja ja johtaa Italian Serie A:ta (11 ottelua, 10 voittoa, 1 tappio)

– Laola1.tv näyttää suomalaisjoukkueiden kotiottelut livelähetyksinä

Teksti: @HeikkiKiiskinen

Kuvat: CEV