Jukka Tuovinen painottaa johtajuuden merkitystä lentopallossa

Pielaveden Sampo on pelannut lentopallon ylimmällä sarjatasolla vuodesta 1997 lähtien. Joukkue on jäänyt 2000-luvulla mitalipelien ulkopuolella vain kolme kertaa.

Jukka Tuovinen kävi nostamassa Perungan Pojat maamme lentopalloeliittiin vuosituhannen alussa, mutta palasi pian tämän jälkeen valmennustehtäviin kotikonnuilleen. Tuovinen on luotsannut Sampoa paria kautta lukuun ottamatta yhtäjaksoisesti vuodesta 2003 alkaen.

Viime kauden jälkeen Sampo uusiutui melkoisesti, sillä se menetti peräti kuusi pelaajaa saaden tilalle kahdeksan uutta pelimiestä. Yksilöiden hitsautuminen joukkueeksi on sujunut Tuovisen mukaan vaihtelevasti.

– Ensimmäinen asia on johtajuus. Kuka ottaa sen vastaan tai miten se jaetaan? Tästä asiasta on paljon keskusteltu pelaajien kanssa. Itsestäänselvyys se ei missään nimessä ole, Tuovinen pohtii.

Henkilökohtaisen taidon merkitys on savolaisvalmentajalla myös lähellä sydäntä. Vaikka lentopallo on joukkuepeli, ottelut ratkaistaan usein kuitenkin henkilökohtaisilla suorituksilla.

– Lajipuolella korostan myös henkilökohtaisen vastuun merkitystä ja yksilöllistä valmennusta. Tässä asiassa on menty Suomessa ehkä eniten eteenpäin viime vuosina, Tuovinen toteaa.

Uusi passari positiivinen yllätys

Savolaisjoukkue koki joulukuussa pahan menetyksen, kun hyvän alkukauden pelannut passari Toni Mäkitupa loukkasi akillesjänteensä ja on pois kentiltä loppukauden ajan. Sampo ryhtyi heti toimiin ja pestasi loppukaudeksi passarikseen kokeneen kanadalaisen Jared Krausen.

– Kesken kauden uuden passarin hitsautuminen joukkueeseen ottaa aina aikansa, mutta Krause on sopeutunut hyvin ja koko ajan mennään parempaan suuntaan, Tuovinen iloitsee.

Pielaveden Sampo on sijoittunut Mestaruusliigassa kolmena edelliskautena neljänneksi, mutta Tuovisella on nyt selkeä resepti joukkueensa nostamiseksi takaisin mitalikantaan.

– Ykkösasia on tällä hetkellä hyökkäyspelin monipuolistaminen. Lisäksi meidän on oltava kurinalainen syöttö- ja torjunta-puolustuspelissä, mikäli mielimme pärjätä kärkijoukkueille.

Siilinjärvellä ja Pielavedellä kotiottelunsa pelaava Sampo on tällä hetkellä sarjassa viidentenä. Kuntopuntari näyttää sillä vahvasti ylöspäin, sillä joukkue on voittanut viisi viimeistä otteluaan.

@HeikkiKiiskinen

Kuva: Juuso Riponiemi