VaLePalla tie auki tähtiin

Lentopallon CEV Cupissa pelataan torstaina isoilla panoksilla, kun Vammalan Lentopallo kohtaa puolivälierien toisessa osaottelussa saksalaisen Berlin Recycling Volleysin. VaLePa voitti ensimmäisen osaottelun kotona sensaatiomaisesti 3-1, mutta jatkopaikka välieriin on vielä kovan työn takana.

VaLePa teki jo tammikuussa suomalaista lentopallohistoriaa, sillä mikään muu miesjoukkue ei ole aikaisemmin yltänyt nykymuotoisessa eurocupissa kahdeksan parhaan joukkoon. Pieksämäen NMKY pelasi toki vuosina 1979-81 kolme kertaa peräkkäin silloisissa Euroopan Mestarien Cupin finaaleissa.

Ympyrä voisi sulkeutua torstaina. Reino Kosonen nimittäin johti aikoinaan PNMKY:n huippumenestykseen sekä Suomessa että Euroopassa. Sama velho valmensi myös VaLePan nykyistä passaria Mikko Eskoa Keski-Savon Paterissa ennen kuin tämä siirtyi reiluksi vuosikymmeneksi ulkomaille.

valepa_cev9

Mikko Eskolla on ollut suuri merkitys VaLePan menestyksessä.

Vastuuta tasaisesti koko joukkueelle

Kahden viikon takaisen jättiyllätyksen pääarkkitehdit olivat passari Mikko Esko sekä venezuelalainen hakkuri Jesus Chourio. Esko piti vastustajan torjunnan varpaillaan jakaen hyökkäysvastuuta tasaisesti myös muulle arsenaalille. Vastaanotto toimi ja libero Jarmo Korhonen poimi peliin useita tärkeitä puolustuspalloja.

VaLePan kovuus oli berliiniläisille hienoinen yllätys. BR Volleys tulee varmasti toiseen peliin kovemmalla ryminällä ja haluaa ottaa VaLePalta luulot pois heti kättelyssä. Jos VaLePa ei anna kotijoukkueelle ottelun alussa henkistä yliotetta, on kaikki mahdollista.

Tunnelmaa 7500 katsojaa vetävästä Max Schmeling Hallesta ei tule puuttumaan, sillä kotijoukkueen otteluita on seurannut kauden aikana parhaimmillaan yli 5000 katsojaa. Eskon ja Olli Kunnarin tasoiset kokeneet pelimiehet eivät näissä tilanteissa sula – pikemminkin syttyvät huippusuorituksiin.

Voittamaton Bundesliigan kärkijoukkue ei ole tänä vuonna ollut edes kotimaansa sarjassa, sillä hallitseva mestari VfB Friedrichshafen haki Berliinistä helmikuun alussa 3-1 -voiton. BR Volleys tuli CEV Cupiin Mestarien liigan lohkovaiheesta, jossa se sijoittui kolmanneksi venäläisen Belogorie Belgorodin ja turkkilaisen Arkas Izmirin jälkeen.

valepa_cev5

Juhliiko VaLePa jatkopaikkaa torstaina Berliinissä?

Välieräpaikalla suuri merkitys

Jatkopaikka on sastamalalaisilla kahden erävoiton päässä. Mikäli BR Volleys voittaa ottelun 3-0 tai 3-1, pelataan vielä 15 pisteen kultainen erä, jonka voittaja etenee CEV Cupin välieriin. Tämän varaan tuskin VaLePa haluaa jatkopaikkaa jättää.

Voitto olisi elintärkeä suomalaisen lentopallon jatkoa ajatellen. Kotimaisen Mestaruusliigan vetovoima kasvaisi ja taso nousisi – ja eiköhän se miesten Mestarien liigan villi korttikin osu jossain vaiheessa Suomen kohdalle. VaLePalla on tie auki vaikka finaaliin saakka, sillä seuraava vastustaja olisi belgialainen Knack Roeselare. Venäläisjoukkueet Moskovan Dynamo ja Gazprom-Ugra Surgut ovat kaavion toisella puolella.

Kävi torstaina Berliinissä miten tahansa, on ”Tyrvään ylpeydellä” joka tapauksessa edessä kiireinen kevät. Mestaruusliigassa joukkueella on jäljellä vielä viisi ottelua. Kun ynnätään liigan pudotuspelit ja mahdolliset europelit, voi VaLePan loppukauden ottelumäärä nousta yli kahdenkymmenen.

valepa_cev8

Jesus Chourio oli ensimmäisen osaottelun ratkaisuhahmoja.

Tästä on kyse: BR Volleys – VaLePa

• Mikä ottelu? Lentopallon CEV Cupin puolivälierien toinen osaottelu
• Milloin? Torstaina 3.3. klo 20.30
• Missä? Max Schmeling Halle, Berliini
• Mistä voi seurata? Laola1.tv näyttää ottelun suorana nettilähetyksenä

@HeikkiKiiskinen

Kuvat: CEV