Lentopallomaajoukkueen Superkesä -dokumentti nostaa MM-huumaa

Kaikkien aikojen suomalaisessa palloilusyksyssä suuri osansa on myös lentopallolla. Valtavan Susi-huuman keskellä onkin hyvä muistaa, että lentopallomaajoukkue teki koripallokollegoitaan vielä kovemman tempun viime talvena selvitessään lajinsa MM-turnaukseen karsintojen kautta.

Lentopallomaajoukkue onkin viettänyt valtavan raskaan vuoden. Superkesäksi ristitty ajanjakso ja sen rankkuus avautuu penkkiurheilijoille hienolla tavalla juuri MM-kisojen alla, kun YLE esittää sunnuntaina puolituntisen Lentopallomaajoukkueen Superkesä -dokumentin. Faneille.com oli ensimmäinen Yleisradion ulkopuolinen media, joka pääsi katsomaan dokumentin lopullisessa muodossaan.

Ohjelman on tuottanut SportCam Oy, jonka viidennen urheiludokumenttinsa tehneet Vesa-Matti Savinen ja Jarkko Ala-Huikku ovat seuranneet kameroineen maajoukkueen taivalta kevään ensimmäisistä leireistä lähtien, eikä mikään tilaisuus ole ollut kameroilta suojassa tekijöiden niin halutessaan. Mukana ollaan niin kesän leirityksen aloituspalaverissa, harjoituksissa kuin esimerkiksi pukukopissa EM-paikan ratkettua toukokuussa. On aivan poikkeuksellista, että mikään joukkue antaa dokumentaristeille tällaisen luvan seurata joukkueen tekemistä.

Dokumentti kulkee jouhevasti tilaisuudesta toiseen. Hyvänä selkärankana ohjelmalle toimii päävalmentaja Tuomas Sammelvuo, joka on useassa tilanteessa mikrofoni paidassaan. Heittäytymistä ohjelmaan Sammelvuon osalta kuvaa hyvin esimerkiksi se, että hän kantaa mikrofonia mukana myös otteluissa. Näin katsoja pääsee erittäin lähelle joukkueen tunnelmaa. Haastatteluja ohjelmassa nähdään myös, mutta ne ja luonnolliset ”soundbitet” vaikkapa harjoituksista ovat hyvässä tasapainossa. Pelaajien reaktiot esimerkiksi hävittyyn treenihöntsään tuovat dokumenttiin tervetullutta elämän makua.

Ohjelma avaa myös sitä, että kun maailman huipulle halutaan, ei pelkällä puuhastelulla pärjää.  Päävalmentaja Sammelvuo on kerännyt ympärilleen joukkueen taustavoimiksi haluamansa ammattilaisten joukon, jonka työtä sivutaan myös. Sammelvuo ja pelaajisto elävät usein tunteella monissa tilanteissa, mutta sen vastapainona toimiikin esimerkiksi fysiikkavalmentaja Tuomas Sallisen analyyttinen pohdinta kesän vaatimuksista ja siitä, miten niihin valmistauduttiin ja miten mahdolliset pulmakohdat ratkaistiin. Välillä kuvassa on pää punaisena tuulettava pelaaja, välillä kylmää dataa esittävä Excel-taulukko.

Joukkue on ilman muuta dokumenttinsa ansainnut. Ohjelma taas ansaitsee katsomisen, vaikka laji itsessään ei kiinnostaisikaan. Jos on joskus miettinyt, miten jokin joukkue toimii, antaa Lentopallomaajoukkueen Superkesä siihen vastauksia yhden maailman huipputason joukkueen näkökulmasta.