”Loimaalla kukaan ei odota vähempää kuin mestaruutta”

Tasan kymmenen vuotta sitten pelattiin yksi lentopallon pääsarjahistorian upeimmista loppuottelusarjoista, jossa kohtasivat Pielaveden Sampo ja rovaniemeläinen Santasport. Ratkaisevaa viidettä ottelua Kuopion jäähallissa seurasi yli 5000 katsojaa. SM-kullasta tuolloin taistelivat myös Matti ja Mikko Oivanen, eri puolilla verkkoa tosin.

– Itselle siitä jäi tietenkin hyvät muistot, kun voitettiin Suomen mestaruus. Finaalisarja oli muutenkin hieno. Porukkaa oli paljon katsomossa, kaikki pelit olivat tasaisia ja tiukkoja vääntöjä, tuolloin Santasportin riveissä pelannut hakkuri Mikko Oivanen muistelee.

Kaksosveli Matti Oivasta kirkkain SM-mitali on toistaiseksi kiertänyt. Yhden pronssin lisäksi keskipelaajan kaapista löytyy yhteensä neljä SM-hopeaa, kaksi Sammon ajoilta ja kaksi Hurrikaani-Loimaan riveistä.

– Myös minulle noista peleistä jäi jälkeenpäin ihan hyvät muistot, vaikka tukkaan tulikin. Erot Sammon ja Santasportin välillä olivat todella pienet.

Oivaset tavoittelevat nyt yhdessä Loimaalle kauan odotettua Suomen mestaruutta. Edellisen kerran he edustivat yhdessä Hurrikaania kaudella 2012-13, jolloin Vammalan Lentopallo vei loppuottelusarjan voitoin 4-2.

– Toivottavasti se mestaruus vihdoin tulee. Sitä on metsästetty jo pitemmän aikaa, Matti toteaa.


Hienoja muistoja ulkomailta ja maajoukkueesta

Oivasten CV:t ovat komeaa luettavaa. Matti on laitellut nuppineuloja Euroopan kartalla Ranskan, Italian, Venäjän ja Puolan kohdalle. Mikolla puolestaan löytyy kokemusta Turkista, Puolasta, Ranskasta, Kiinasta ja Iranista. Kaksikko piipahti myös viikon komennuksella seurajoukkueiden MM-kisoissa Qatarissa syksyllä 2012.

– Pelillisesti uran parhaat muistot ovat Puolan Resoviasta. Silloin meillä oli hyvä joukkue ja pärjättiin ihan mukavasti, otettiin hopeaa ja pronssia. Olosuhteet olivat parhaat ja ammattimaisimmat, missä olen urani aikana ollut. Alkuaikoina maajoukkue oli hyvä näyteikkuna ulkomaille, Mikko sanoo.

Myös Matti liputtaa Puolan puolesta, mutta ei unohda maajoukkueen merkitystä uransa vauhdittajana.

”Maajoukkueessa ei olla rahan takia”

– Ensimmäiset vuodet maajoukkueessa olivat hienoa aikaa. Oltiin EM-nelosia ja pelattiin Maailmanliigassa. Ympärillä oli koko ajan tuttu porukka – pelaaminen oli mukavaa. Maajoukkueessa ei olla rahan takia. Leirille mennessään tiesi, että tulee kovia treenejä ja kehitystä varmasti tapahtuu.

Tärkeintä on pysyä hyvässä kunnossa

Maajoukkueura on molemmilla jo takana, mutta nälkää pelaamiseen silti riittää. Kolmekymppisillä veljeksillä on vielä joitakin pelivuosia edessä, mikäli kroppa vain pysyy kunnossa. Keskitorjujana Hurrikaanissa pelaava Matti nauttii olostaan kotisuomessa.

– Peliura jatkuu joka tapauksessa Hurrikaanissa, jonne minulla on sopimus voimassa. Ulkomaille en ole enää lähdössä kropan kunnon vuoksi. Loimaalla pystyn itse vaikuttamaan kuormaan. Tärkeintä on olla peleissä parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Mikko puolestaan mielii vielä Suomen rajojen ulkopuolelle, mikäli sopiva tilaisuus ilmaantuu.

– Motivaation kanssa ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa. Olen tykännyt aina pelata ja treenata, mutta pelkän lähtemisen takia ei kannata enää lähteä. Ulkomailla ulkomaalaiselta odotetaan enemmän kuin paikallisilta. Viimeiset maajoukkuekaudet olivat todella vaikeita. Nyt prioriteetti on pysyä sarjakausi pelikunnossa. Maajoukkue on ollut joka tapauksessa hieno kokemus, hakkuri korostaa.

Kovilla pelaajilla kovat palkat

Maailman huippulentopalloilijoiden kausittaiset tilipussit ovat reilusti kuusinumeroisia. Oivasten mukaan parhaiten tienataan maissa, joissa ulkomaalaispelaajien määrä on rajoitettu yhteen tai kahteen. Näitä ovat mm. Venäjä, Etelä-Korea ja Japani, mutta muuallakin ”kohtuullisille” ansioille pääsee, kunhan…

– … on riittävän kova. Yleensä ykköshakkuriin satsataan paljon. Keskipelaajia joukkueessa pitää olla vähintään kaksi, joten heille on hieman enemmän paikkoja tarjolla, Mikko tietää.

– Myös Puolassa ja Italiassa parhaat tienaavat ihan mukavasti. Itselläni ei ole paljon ollut valinnanvaraa. Tällaisen rivimiehen on otettava se paikka, mitä tarjotaan. Pelirooli ei juuri vaikuta ulkomaille pääsyyn. Pitää tosiaan vain olla riittävän hyvä, Matti jatkaa.

Hurrikaani haastaja kotiedusta huolimatta

Sunnuntaina alkavassa loppuottelusarjassa on vastakkain kauden ylivoimainen kärkikaksikko. Hurrikaani voitti runkosarjan, mutta VaLePa nappasi tammikuussa Suomen Cupin pokaaliin Sastamalaan. Kotimaan sarjoissa Hurrikaani on tällä kaudella hävinnyt vain kolmesti VaLePalle. Sastamalalaiset puolestaan kokivat sarja-avauksessa tappion Hurrikaanille sekä runkosarjassa kertaalleen Sampo Volleylle ja Team Lakkapäälle.

– Joukkueessa ei ole mitään paineita. Keskinäisten pelien perusteella lähdemme haastamaan VaLePaa, vaikka meillä onkin kotietu, Mikko muotoilee.

Lentopallo on Loimaalla iso asia. Niin iso, että kylän väki tunnistaa kaikki pelaajat. Odotuksetkin loppukeväälle ovat sen mukaiset.

– Runkosarjan voiton myötä kukaan ei odota vähempää kuin mestaruutta, Matti linjaa.

Kaksosuus auttaa kentällä

Juniorivuosien yleisurheilukisoissa pojat pystyivät asettautumaan toistensa rooleihin ihan konkreettisesti. Matti kävi hyppäämässä Mikon puolesta kolmiloikkaa, eikä edes oma valmentaja-eno huomannut mitään.

– Lentopallossa kaksosten jekut ovat hankalampia tehdä, koska molemmat ovat yleensä kentällä yhtä aikaa, Mikko naurahtaa.

– Mutta on siitä apua. Tiedän tasan tarkkaan, mitä Mikko vieressä tekee. On todella helppoa mennä viereen torjumaan, velipoika jatkaa lausetta.

Kauden päätökselle Oivasilla on yhteinen näkemys, kuten hyvin usein kaksosilla muissakin asioissa.

– Pistetään sarja Turussa poikki. Paritorjunta kauden viimeisessä pallossa tuli ensimmäisenä mieleen.

Hurrikaani-Loimaa – VaLePa Sastamala

Aiemmin tällä kaudella
Mestaruusliiga: 3-0, 1-3, 1-3
Suomen Cupin välierä: 2-3

Koko kausi (ottelut-voitot-tappiot)
Hurrikaani: 38-33-5
VaLePa: 41-36-5

Parhaat pistemiehet pudotuspeleissä (7 ottelua)
H: Mikko Oivanen 141/+82, Eemeli Kouki 83/+54, Matti Oivanen 61/+31
V: Urpo Sivula 136/+91, Olli Kunnari 97/+43, Jacob Guymer 66/+43

SM-mitalit
H: 0+3+2
V: 2+2+3

Mahdolliset avauskokoonpanot
H: Harrison Peacock (P) – Eemeli Kouki (Y) – Karri Kutinlahti (K) – Mikko Oivanen (H) – Luke Smith (Y) – Matti Oivanen (K) – Jesse Mäntylä (L)
V: Mikko Esko (P) – Olli Kunnari (Y) – Jacob Guymer (K) – Urpo Sivula (H) – Timo Jokinen (Y) – Tommy Carmody (K) – Jarmo Korhonen (L)

Otteluohjelma
Su 16.4. klo 16.00 Hurrikaani – VaLePa, Loimaan liikuntahalli
Ma 17.4. klo 14.00 VaLePa – Hurrikaani, Vexve Areena Sastamala
To 20.4. klo 18.30 Hurrikaani – VaLePa, Loimaan liikuntahalli
Su 23.4. klo 13.00 VaLePa – Hurrikaani, Vexve Areena Sastamala
Tarvittaessa
Ti 25.4. klo 18.00 Hurrikaani – VaLePa, Gatorade Center Turku
Pe 28.4. klo 18.00 VaLePa – Hurrikaani, Vexve Areena Sastamala
Su 30.4. klo 12.30 Hurrikaani – VaLePa, Gatorade Center Turku

YLE näyttää kaikki loppuottelut suorina lähetyksinä Areenassa tai TV2:lla.

Teksti: @Heikki Kiiskinen

Kuvat: Juuso Riponiemi, FIVB