”Mestaruusliiga on kovatasoinen sarja”

Ruotsin lentopallon huippuvuodet ajoittuivat 1980- ja 90-lukujen vaihteeseen, jolloin länsinaapuri oli tuttu kävijä lajin EM-kisoissa. Jättipotti oli lähellä vuoden 1989 EM-kotikisoissa. Ruotsi kukisti välierässä sensaatiomaisesti Neuvostoliiton, joka oli ennen tätä voittanut peräti yhdeksän edellistä Euroopan mestaruutta peräjälkeen.

Globenin hurmos ei kantanut länsinaapuria EM-titteliin saakka, vaan Italia aloitti Ruotsista reilun vuosikymmenen mittaisen valtakautensa, joka sisälsi niin ikään yhdeksän peräkkäistä EM-mitalia.

– Meillä oli tuolloin hyvä sukupolvi maajoukkueessa. Huippuvuosien jälkeen emme ole päässeet enää samalle tasolle. Tähän on varmasti useita eri syitä, kuten lajin suosio sekä urheilun taloudellinen tilanne yleensä, kertoo Team Lakkapään joukkueeseen tammikuun lopussa tullut Fredric Gustavsson.

Video: Ruotsi yllätti Neuvostoliiton vuoden 1989 EM-kotikisojen välierässä

Kreikan kautta Rovaniemelle

Ruotsalaishakkuri oli neuvotellut Team Lakkapään kanssa sopimuksesta jo viime keväänä, mutta päätti tuolloin kuitenkin siirtyä AO Orestiadan riveihin.

– Minulla oli viime kauden jälkeen muutamia vaihtoehtoja ulkomaille. Olin aina halunnut Kreikkaan ja tiesin, että siellä on kovatasoinen liiga, kertoo Gustavsson päätöksestään.

Fredric Gustavsson lähti Kreikasta kuitenkin joulutauolla seuran taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Entisen ja nykyisen seurakaveri Trent O’Dean avustuksella uusi joukkue löytyi napapiiriltä.

– Kenellekään pelaajista ei maksettu palkkaa sopimuksen mukaisesti, joten en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin lähteä, Gustavsson sanoo.

Suomessa osataan puolustaa

Tammikuun pelien perusteella Fredric Gustavsson on rovaniemeläisjoukkueelle todellinen vahvistus. Kahteen ensimmäiseen otteluun on Linköpingin kasvatti takonut tehot 49/+40. Gustavsson pitää Mestaruusliigaa kovatasoisena sarjana.

– Kreikassa on muutamia tähtipelaajia sekä tasokkaat kärkijoukkueet, mutta Suomessa osataan puolustaa ja pelit ovat siksi viihdyttäviä. Täällä pelataan erittäin hyvätasoista lentopalloa.

Team Lakkapää on tällä hetkellä Mestaruusliigan runkosarjassa kymmenentenä. Suoraan sarjapaikkaan on eroa kaksi pistettä. Vaikka Lakkapään pudotuspelipaikka on enää teoreettinen, tulee se varmasti sekoittamaan ainakin keskikastin järjestystä.

– En ole vielä nähnyt lähellekään kaikkia kärkijoukkueita, joten odotan innolla niitä pelejä, Gustavsson sanoo.

Gustavsson2_PerPo

Peetu Mäkinen (7) ja Fredric Gustavsson (8) ovat pelanneet vahvan alkuvuoden.

Seuraaviin EM-kisoihin?

24-vuotiaan pallontappajan huippuvuodet ovat vielä edessä. Potentiaalia Gustavssonilla on vaikka mihin. Tämän kauden näyttöjen perusteella paluu Ruotsin pääsarjaan on tuskin ykkösvaihtoehto.

– Tavoitteeni tälle kaudelle oli päästä ulkomaille ja kehittyä pelaajana mahdollisimman paljon. Mielestäni olen jo nyt onnistunut näissä. Jatkoa en ole vielä juurikaan miettinyt.

Mestaruusliigakauden jälkeen Gustavssonilla on ohjelmassa maajoukkueleiri sekä toukokuussa pelattavien EM-karsintojen ensimmäinen kierros. Georgiassa pelattavan neljän joukkueen turnauksen voittajalle on luvassa paikka Suomen lohkoon syyskuun toiselle kierrokselle.

Vuosi sitten Ruotsi selviytyi EM-karsintojen toiseen vaiheeseen, mutta hävisi kisapaikan lopulta Virolle. Fredric Gustavssonilla on vahva luotto sinikeltaisten uuteen nousuun. Seuraavat lentopallon EM-kisat pelataan vuonna 2017 Puolassa.

– Uskon, että Ruotsi nähdään hyvin pian arvokisoissa.

Vähän ruotsalaisia lentopalloilijoita

Ruotsalaiset lentopalloilijat ovat olleet harvinainen näky Suomessa. Jörgen Eriksson ja Johan Östman edustivat KuPS Volleyta kaudella 1996-97. Martin Andersson puolestaan pelasi Hurrikaani-Loimaan riveissä 2009-10. Sinikeltaisten ykköstykki on jo pitkään ollut hakkuri Marcus Nilsson. 208-senttinen vasuri on tehnyt tuhojaan mm. Ranskassa, Kreikassa, Venäjällä ja nykyään Turkissa.

@HeikkiKiiskinen

Kuvat: Team Lakkapää