Naisten Mestaruusliigassa riittää haastajia

Hämeenlinnan Pallokerho katkaisi keväällä salolaisen LP Viestin seitsemän mestaruuden putken kaappaamalla upean finaalisarjan päätteeksi pokaalin itselleen. Leveällä lompakolla kauteen lähtevä HPK on myös nyt yksi suosikeista, mutta helpolla sitä ei varmasti päästetä. Mitalipeleihin on miesten liigan tavoin kova tunku, eikä niitä pelejä halua hävitä kukaan.

Faneille.com esittelee lyhyesti joukkueet ja niiden avainpelaajat sekä arvioi sijoitukset runkosarjassa. Sulkuihin on merkitty viime kauden lopullinen sijoitus.

Suosikit

Hämeenlinnan Pallokerho (1)

Mestarijoukkue menetti kovan yhdysvaltalaiskaksikon Keao Burdine – Lindsay Stalzer, mutta sai tilalle tutut Hillary Hurleyn ja Allison Mayfieldin. Ulottuva ja tulivoimainen HPK haluaa menestyä myös eurokentillä, kun se tavoittelee marraskuussa jatkopaikkaa uudistuneessa Mestarien liigassa.

Pelaajabudjetti: 110 000 € (suurin)

Tavoite: mitalipelit

Avainpelaajat: Piia Korhonen, Allison Mayfield (USA), Hillary Hurley (USA)

Arvio: runkosarjan sijat 1-2

LP Viesti (2)

Naisten pääsarjan kestomenestyjä tietää miten mestaruuksia voitetaan. Yksi sen pääarkkitehdeista palaa takaisin Saloon – passari Viktoriia Tuchashvilia pidetään kautta aikojen sarjan parhaana pelintekijänä, joten hänen ympärille on hyvä rakentaa uutta nousua.

Pelaajabudjetti: 88 000 €

Tavoite: mestaruus

Avainpelaajat: Viktoriia Tuchashvili (UKR), Noora Kosonen, Ronja Heikkiniemi

Arvio: runkosarjan sijat 1-2

lpviesti_lml

Haastajat

LP Kangasala (4)

Kangasalla ovet kävivät viime kauden jälkeen molempiin suuntiin varsin tiuhaan tahtiin, sillä joukkueessa vaihtua peräti seitsemän pelaajaa. Myös päävalmentaja vaihtui, kun pitkän päivätyön joukkueessa tehnyt Ismo Tahvanainen korvattiin ex-huippupelaaja Virginie de Carnella. Uusi ryhmä on luonnollisesti parhaimmillaan vasta keväällä.

Pelaajabudjetti: 80 000 €

Tavoite: mitali

Avainpelaajat: Jovana Gogic, Daniela Öhman, Tiiamari Sievänen

Arvio: runkosarjan sijat 3-4

Pölkky Kuusamo (6)

Kuusamo tuli Mestaruusliigaan jäädäkseen. Pienelle kaupungille pääsarjajoukkue on iso asia – koko kylän yhteinen juttu. Ryhmä pysyi hyvin kasassa viime kauden jälkeen ja on osoittanut harjoituspeleissä sekä Suomen Cupissa olevansa valmis nousemaan runkosarjan kärkikastiin. Joukkueen tukeva on äänekäs kotiyleisö.

Pelaajabudjetti: 95 000 €

Tavoite: mitalipelit

Avainpelaajat: Olena Prokopenko (UKR), Iida Paananen, Amanda Love (USA)

Arvio: runkosarjan sijat 3-4

polkky_lml

WoVo Rovaniemi (5)

WoVo lähtee viidenteen liigakauteensa nuorella joukkueella, jota vahvistaa kaksi tuttua ulkomaan apua. WoVo mielii vuoden tauon jälkeen takaisin mitalipeleihin. Kaikki on mahdollista, mutta vaatii nuorilta pelaajilta kauden aikana harppauksen ylöspäin. Lapin Urheiluopistolta ei pisteitä helpolla viedä.

Pelaajabudjetti: 42 000 €

Tavoite: mitali

Avainpelaajat: Heidi Rovanperä, Kristiine Miilen (EST), Jazmine White (CAN)

Arvio: runkosarjan sijat 5-6

LP-Vampula (7)

Huittisissa otettiin uutinen ilolla vastaan, kun passari Taylor Bruns saapui sarjakauden kynnyksellä takaisin Vampulan riveihin. Kahtena edelliskautena joukkue on selviytynyt pudotuspeleihin, mutta joutunut heti puolivälierissä LP Viestin hampaisiin. Tämä voitaneen estää ainoastaan sijoittumalla keväällä runkosarjassa kuuden parhaan joukkoon.

Pelaajabudjetti: 35 000 € (pienin)

Tavoite: pudotuspelit

Avainpelaajat: Taylor Bruns (USA), Binetou Sow (SEN), Eeva Puukka

Arvio: runkosarjan sijat 5-6

liigaplokiwovo_lml

Taistelee pudotuspelipaikasta

Oriveden Ponnistus (3)

Syksystä 1995 lähtien yhtäjaksoisesti naisten pääsarjassa pelannut OrPo on kauden kysymysmerkki. Viime kauden pronssijoukkue koki melkoisia muuttotappioita, mutta on valmis haastamaan kokeneen valmentajan Satu Natusen sekä passari Maria Tuomisen johdolla liigan kärkikastin.

Pelaajabudjetti: 60 000 €

Tavoite: mitalipelit

Avainpelaajat: Maria Tuominen, Johanna Siuro, Janisa Johnson (USA)

Arvio: runkosarjan sijat 7-9

LiigaPloki (8)

Pihtiputaalla on pelattu pudotuspelejä neljänä edelliskeväänä, mutta mitalipeleihin Ploki ei ole viime vuosina kuitenkaan yltänyt. Joukkueen ulkomaalaispelaajien taso on vielä arvoitus. Kotimaiset nuoret pelaajat kehittyvät kauden aikana, joten pudotuspelipaikka on mahdollinen.

Pelaajabudjetti: 70 000 €

Tavoite: mitalipelit

Avainpelaajat: Eveliina Koljonen, Deprece Washington (USA), Tamara Kmezic (SRB)

Arvio: runkosarjan sijat 7-9

Pieksämäki Volley (9)

Kahtena viime vuotena niukasti pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt Pieksämäki luottaa itäeurooppalaisiin. Joukkueen kulmakivet tulevat Venäjältä, Valko-Venäjältä ja Ukrainasta. Myös penkin päässä istuu pitkään Suomessa vaikuttanut valmentaja Viktor Circenko. Kotimaiselta osastolta löytyy peräti kolme 2000-luvulla syntynyttä pelaajaa.

Pelaajabudjetti: 65 000 €

Tavoite: puolivälierät

Avainpelaajat: Julia Tokarenko (RUS), Alina Adamenya (BLR), Olga Uglenko (UKR)

Arvio: runkosarjan sijat 7-9

kuortane

Kuortane

Nuorten maajoukkue pelaa koti- ja vierasottelut jokaista liigajoukkuetta vastaan. Otteluista jaetaan sarjapisteet normaalisti, mutta Kuortanetta ei huomioida sarjataulukossa. Valmennuskeskuksella on joukkue myös ykkössarjassa.

Lisätietoja joukkueista, otteluohjelma sekä tilastot löytyvät Mestaruusliigan nettisivuilta.

YLE ja ISTV / IS Extra näyttävät kauden mittaan kanavillaan Mestaruusliigan otteluita suorina lähetyksinä.

Teksti: @HeikkiKiiskinen

Kuvat: Mestaruusliiga