Olli Kuoksa heittää neuvostometodit romukoppaan

Lentopalloseura Ettan päävalmentaja Olli Kuoksa näkee suomalaisen valmennuksen tason menneen huomattavasti eteenpäin. Intohimoisesti työhönsä suhtautuva rovaniemeläislähtöinen Kuoksa pitää vanhojen metodien murtamista kehittymisen kulmakivenä.

– Vihdoin on päästy pois neuvostoaikaisesta valmennussysteemistä. Ennen kopioitiin itäeurooppalaisia metodeja, eikä mitään tekemistä kyseenalaistettu, Kuoksa huokaisee.

– Nykyään pelejä on paljon vaikeampi voittaa. Muutama vuosi sitten pärjäsit pelkästään hyvällä taktiikalla parempaa materiaalia vastaan.

Olli Kuoksa pitää nuorien innokkaiden valmentajien tuloa Mestaruusliigaan pelkästään hyvänä asiana ja mainitsee mm. Tommi Tiilikaisen ja Lauri Hakalan nimet.

Myös tutkitun monipuolisen tiedon hyödyntämistä valmennuksessa Kuoksa pitää tuloksia tuovana keinona nyt ja tulevaisuudessa.

– Motoriset oppimisketjut ovat taitojen oppimisen perusta. Tulokset puhuvat tässä asiassa puolestaan.

Pitkän kansainvälisen pelikokemuksen omaava maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo liputtaa verkostoitumisen puolesta valmennuksen kehittymisessä. Olli Kuoksa on samoilla linjoilla Sammelvuon kanssa.

– Tähän meillä liigavalmentajilla ei ole vielä selkeää systeemiä, mutta esimerkiksi alueellisia valmentajakerhoja on jo olemassa, Kuoksa kertoo.

– Ei pidä jäädä yksin murehtimaan vaikeiden asioiden kanssa.

Henkilökohtaisen taidon merkitys on suuri

Kuudetta kautta Ettaa valmentava Kuoksa nostaa esiin yksilövalmennuksen, vaikka lentopallo onkin joukkuelaji.

– Huomasin omassa toiminnassani, että pelkkä joukkueen valmentaminen ei vie sitä riittävästi eteenpäin. Ottelut ratkaistaan loppujen lopuksi henkilökohtaisilla suorituksilla. Yksilön valmentaminen on henkilökohtaisten taitojen opettamista pelaajalle.

Valmentaminen on välillä henkisesti raskasta työtä. Kuoksa arvostaa valmentajia, jotka jaksavat työskennellä samassa seurassa vuosikausia ja kokea yhdessä joukkueen kanssa ylä- ja alamäet. Yhdeksi idolikseen hän mainitsee Manchester Unitedin managerin Sir Alex Fergusonin.

– Minulle kunnianhimo ei todellakaan ole pelkästään voittoja ja mitaleita. En tee tätä työtä saavutusten tai mahdollisen tulevan huippupestin takia. Parasta tässä on viedä urheilijaa eteenpäin, Kuoksa kiteyttää.

Menestys urheilussa on valmentajalle siis vain työn sivutuote ja osoitus oikein tehdyistä asioista.

Lentopalloseura Etta pitää tällä hetkellä hallussaan miesten Mestaruusliigan kuudetta sijaa ja on varmistanut paikkansa kevään puolivälieriin. Seuran tavoite on selviytyä mitalipeleihin.

Kuva: Juuso Riponiemi