Piia Korhosta ei kova vauhti huimaa

Tammikuussa 20 vuotta täyttävän lentopalloilija Piia Korhosen nousu huipulle on ollut nopeaa. Nykyään HPK:ta edustava hakkuri pelasi ensimmäisen pääsarjaottelunsa syksyllä 2013 ja debytoi jo seuraavana keväänä aikuisten maajoukkueessa. Kasvattajaseuralla on ollut tärkeä rooli varsinkin Korhosen uran alkuaikoina.

– Sain Eurasta hyvät eväät uralleni. Siellä oli paljon junioreita, ja lentopallo oli muutenkin iso asia pienelle paikkakunnalle. Liigapelaajat olivat hyviä esikuvia nuorille, Korhonen kiittelee kasvattajaseuraansa.

Aikuisten liigadebyyttinsä Korhonen pelasi Liiga-Euran riveissä enteellisesti nimenomaan HPK:ta vastaan.

– Pääsy liigaan noin nuorena oli jo aikamoinen unelmien täyttymys. En kyllä tuolloin osannut vielä kuvitella, mitä urallani tulee tapahtumaan. Eikä minulla nuorempana edes ollut vielä erityisiä tavoitteita.

Ensimmäinen liigapeli, pääsy maajoukkueeseen, Suomen mestaruus ja EM-karsintojen pistepörssin voitto – kaikki tämä on tapahtunut alle kolmessa vuodessa. Onko vauhti huimannut päätä?

– Kieltämättä vauhti on ollut aika kovaa, mutta ei se ole kuitenkaan minua huimannut. Ihan hyvältä pelaaminen on tuntunut koko ajan.

Seuraavaksi ulkomaille

Määrätietoinen neitokainen ei halua miettiä liikaa tulevaisuuttaan, mutta jossain vaiheessa seuraava askel uralla eli siirtyminen ulkomaille kyllä kiinnostaa.

– Totta kai haluaisin ulkomaille pelaamaan. Syksyn EM-karsinnoissa tuli ensimmäistä kertaa sellainen olo, että voisin pärjätä muuallakin kuin Suomessa. Pelaajien pääsy ulkomaille kovempiin sarjoihin auttaa tulevaisuudessa varmasti myös maajoukkuetta.

Hakkuri rooli oli Korhoselle selkeä valinta jo B-ikäisenä. Hyökkäys- ja torjuntapeli on sujunut 187-senttiseltä superlahjakkuudelta aina luonnostaan. Vastuu ei ole ikinä pelottanut.

– On paljon mukavampi pelata, kun saa paljon passeja. Yleensä passari kyllä tajuaa, kenelle kannattaa heittää tai kenellä ei vaan kulje.

Hämeenlinnassa hyvä meininki

HPK onnistui viime keväänä vihdoin katkaisemaan LP Viestin mestaruusputken. Finaalisarja tosin ratkesi vasta viidennen finaaliottelun viidennessä erässä. Korhonen näkee menestyksen tulevan valmentajan ja pelaajien välisestä vuorovaikutuksesta.

– Joukkueessa on ollut mainio yhteishenki. Toki voitettujen otteluiden jälkeen kaikki ovat luonnostaan iloisia, mutta valmentajan merkitys korostuu tappion hetkillä.

Italialaisvalmentaja Luca Chiappinilla on Korhosen mukaan ollut suuri merkitys myös hänen omaan kehittymiseensä.

– Luca on tuonut minulle paljon uusia näkökulmia lentopalloon. Hän osaa neuvoa pelaajia henkilökohtaisesti. Olen mielestäni kehittynyt todella paljon hänen valmennuksessaan.

HPK hallitsi edellisen kerran Suomen naislentopallon markkinoita 2000-luvun alussa. Nyt joukkue pyrkii pitämään valta-asemansa kauemmin kuin yhden kauden ajan. Helpolla tuskin muut joukkueet HPK:ta päästävät.

– Menestyksen eteen tehdään varmasti paljon töitä, Korhonen lupaa.

Uusi yritys Europeleihin

HPK:n putoaminen kultaisessa erässä Mestarien liigasta valkovenäläistä Minchanka Minskiä vastaan oli suuri pettymys, mutta pelien jatkuminen CEV Cupissa ja kotimaisessa Mestaruusliigassa auttoi joukkuetta unohtamaan asian.

– Tammikuussa saadaan lähteä uuteen yritykseen nollilta. Itse en ainakaan mieti enää Mestarien liigasta tippumista.

Hämeenlinnalaisjoukkueella riittää motivaatiota harjoituksiin ja peleihin, vaikka se on hallinnut syyskaudella kotimaan kenttiä lähes suvereenisti. Sarjataulukossa HPK:lla on vain yksi tappio – Suomen Cupin välieräpaikkakin on jo taskussa.

– Ei sarjapeleihin voi mennä suorin jaloin seisomaan. Keväällä on joka tapauksessa oltava kunnossa, jos mielii pärjätä.

Perheellä suuri merkitys

Hyvän valmennuksen lisäksi Piia Korhonen korostaa perheen merkitystä lentopallouransa tukemisessa. Niinpä joulunpyhät vietetään läheisten ihmisten kanssa missäpä muuallakaan kuin Eurassa.

– Aattona menen mummuni kanssa Honkilahden joulukirkkoon. Toivon, että saan rauhoittua kotona muutaman päivän ja miettiä välillä jotain ihan muuta kuin lentopalloa.

IS Extra näyttää LP Viestin ja HPK:n välisen Mestaruusliigan ottelun torstaina 29. joulukuuta alkaen kello 18.30 suorana nettilähetyksenä. Samat joukkueet kohtaavat tammikuussa CEV Cupissa pääsystä 16 parhaan joukkoon.

Teksti: @HeikkiKiiskinen

Kuvat: CEV