Rion olympiaunelma vaatii jättiloikan

Lokakuussa pelatut lentopallon EM-kisat osoittivat, että Suomen paikka Rioon tulee olemaan kovan työn takana. Euroopan taso on nyt todella laaja. Sinivalkoinen unelma on edelleen elossa, mutta vaatii monen asian täydellisen onnistumisen.

Ensi tammikuussa Saksassa järjestettäviin olympiakarsintoihin kelpuutetaan Euroopan rankingin kahdeksan parasta maata, pois lukien Italia, joka varmisti paikkansa Rioon jo syyskuun Maailman cupissa Japanissa.

Berliinin turnauksesta vain voittaja menee varmasti olympialaisiin. Kakkonen ja kolmonen etenevät kevään jatkokarsintoihin. Euroopan tasosta kertoo jotakin myös se, että Slovenian EM-hopea ei riittänyt nostamaan sitä maanosarankingissa yhdeksän parhaan joukkoon, jotta se taistelisi ensi elokuun olympiapaikasta.

2016

Olympiakarsintaturnauksen lohkojako ja pelisysteemi. (Kuva:CEV)

Lentopallo on ympärivuotista työtä

Maajoukkuepelaajat palasivat seuroihinsa ja aloittivat sarjakauden käytännössä suoraan EM-kisojen jälkeen. Ylimääräistä palautumisaikaa ei juuri ole, sillä kotimainen Mestaruusliiga on jo täydessä vauhdissa ja kärkijoukkueiden europelit alkavat marraskuun alussa.

Maajoukkueen valmistautuminen olympiakarsintoihin alkaa jo ennen joulua, joten arvokisoja ennen totuttuun pitkään leirijaksoon ei ole nyt siis mahdollisuutta. Toki kaikki muutkin maat tulevat Berliiniin samoista lähtötilanteista.

Lentopalloammattilaisen työ on siis ympärivuotista. Olympiakarsintojen jälkeen jatkuu jälleen sarjakausi, jonka jälkeen alkaa valmistautuminen mahdollisiin Rion jatkokarsintoihin. Kesällä on ohjelmassa Maailmanliiga – syksyllä karsitaankin sitten jo vuoden 2017 EM-kisoihin.

Uusia vastuunkantajia

Suurin huolenaihe Suomen maajoukkueessa lienee yleispelaajaosasto. Urpo Sivula loukkasi EM-kisoissa akillesjänteensä ja on varmuudella pois riveistä ainakin tammikuun karsintaturnauksen. Myös Olli Kunnari ilmoitti luopuvansa maajoukkuepaidasta – ainakin toistaiseksi.

Venäjän superliigassa pelaava Antti Siltala haluaa varmasti näyttää vielä kerran tasonsa. EM-kisoissa peliaikaa ei liiemmin irronnut. Uusia vastuunkantajia hihaosastolle silti kaivataan. Niklas Seppäseltä ja Eemeli Koukilta odotetaan nyt paljon. Tuskin Elviss Krastinskaan on viimeistä sanaansa maajoukkueessa sanonut.

KoukiSeppanen_FIVB

Niklas Seppäseltä (6) ja Eemeli Koukilta (7) odotetaan nyt todellista läpimurtoa. (Kuva: FIVB)

Mallia Sloveniasta

Arvoturnaukset ovat europelien ohella hyviä näyteikkunoita ulkomaille. Lelu Ojansivun Brasilian tarjous osoitti, että onnistuminen kansainvälisissä peleissä poikii kovia tarjouksia todellisiin rahaliigoihin. Tämä on erinomainen motivaattori ympärivuotiselle työlle.

Maajoukkueen kaikki tekeminen tähtää kuitenkin Rioon. Vaikka tie on kivinen, ei yhtään kiveä jätetä kääntämättä tavoitteen saavuttamiseksi. Vuodessa voi tapahtua paljon. Slovenia oli tähän syksyyn saakka Euroopan keskikastin joukkue, mutta loikkasi lyhyessä ajassa maailman huipulle. Tällaiseen jättiloikkaan on Suomessakin uskottava.

Lentopallon olympiakarsinnat 2016

• turnaus Berliinissä 5.-10. tammikuuta 2016
• lohko A: Saksa, Puola, Serbia, Belgia
• lohko B: Venäjä, Bulgaria, Ranska, Suomi
• lohkojen kaksi parasta joukkuetta mitalipeleihin
• voittaja Rioon, kakkonen ja kolmonen kevään jatkokarsintoihin

Tarkempi karsintasysteemi löytyy täältä

@HeikkiKiiskinen

Kuvat: CEV